Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Sådan tager du højde for internationale handels­restriktioner i eksport­kontrakter

Kromann Reumert
27/01/2015
Sådan tager du højde for internationale handels­restriktioner i eksport­kontrakter
I en verden med internationale handelsrestriktioner, eksporttilladelser, embargoer mv. kan det både være indviklet og tidskrævende for eksportvirksomheder og deres forretningsforbindelser såsom transportører og underleverandører at udarbejde kontrakter, der tager højde for de relevante restriktionsforhold. Læs her, hvordan du kan overkomme nogle af de udfordringer, der er særlig relevante for danske eksportvirksomheder.

 

HVAD BETYDER COMPLIANCE, NÅR JEG VIL EKSPORTERE?
Handelsrestriktioner er et redskab, der i større og større omfang benyttes af lovgivere i kampen mod bl.a. terror, tortur og undertrykkelse af mennesker. Målet for handelsrestriktionerne er, lidt forsimplet, at sørge for, at slyngelstater, terrororganisationer mv. ikke har adgang til bestemte typer af produkter og/eller rammes økonomisk ved, at de fratages muligheden for at handle med EU/USA.

Både EU og USA udsteder løbende restriktioner, som danske og europæiske virksomheder er forpligtede til at efterleve for ikke at ifalde strafansvar enten i form af bøde, fængsel eller amerikansk black listing. Ansvaret for overtrædelse af eksportkontrolreglerne påhviler som udgangspunkt eksportvirksomheden, men der kan dog efter en konkret vurdering også blive tale om et personligt ansvar for virksomhedens ledelse.

Dette nyhedsbrev tilsigter at give en kortfattet beskrivelse af nogle af de forhold, som kan gøre kontraktskoncipering i et univers med internationale handelsrestriktioner, eksporttilladelser, embargoer mv. indviklet og svært tilgængeligt. Nyhedsbrevet beskriver nogle få udvalgte problemstillinger, som er særlig relevante for eksportvirksomheder og giver herefter et bud på, hvordan en dansk eksportvirksomhed eksempelvis kunne tænkes at overkomme nogle af disse udfordringer. Nyhedsbrevet kan i sagens natur ikke erstatte egentlig juridisk rådgivning, men kan hjælpe til at se nogle af de konkrete problemstillinger i et fornyet perspektiv.


HVILKE REGLER ER JEG UNDERLAGT?

EU-reglerne om handelsrestriktioner omfatter alle virksomheder og personer i EU, der direkte eller indirekte medvirker til eksport fra eller gennem EU. Det er således ikke kun den egentlige eksportør, men også dennes forretningsforbindelser såsom transportører og underleverandører, der bør være opmærksomme på restriktionerne. Overholdelsen af EU's regler om eksportkontrol administreres af Erhvervsstyrelsen, hvortil der eventuelt også skal ansøges om eksporttilladelse.

USA's handelsrestriktioner kan potentielt også finde anvendelse på reeksport fra EU som følge af den ekstraterritoriale effekt af amerikansk lovgivning på dette område. Det er derfor særlig vigtigt også at have kendskab til de amerikanske regler, hvis man eksempelvis er dansk distributør af et amerikansk produkt og således videreeksporterer produktet fra Danmark.


Produktet

Det første en virksomhed skal sikre sig, efter beslutningen om eksport er truffet, er om produktet er omfattet af EU's officielle kontrolliste eller, hvis man er undergivet amerikansk lovgivning, de relevante amerikanske lister. Hvis produktet er omfattet af disse lister, kræver det en udføringstilladelse fra den kompetente myndighed (i Danmark Erhvervsstyrelsen) for lovligt at kunne eksportere.

Kunden
Hvis produktet ikke er opregnet på kontrollisten, bør virksomheden som næste skridt lave en grundig due diligence af modtageren og modtagerlandet for at sikre, at det eksporterede produkt skal bruges i en civil og fredelig sammenhæng. Uanset udfaldet af undersøgelserne, er det vigtigt, at virksomheden efterfølgende kan dokumentere hvilke undersøgelser, der er blevet foretaget, og at vurderingen om eksport er blevet truffet på baggrund af undersøgelsernes resultater.

Catch-all
Selvom de indledende undersøgelser af såvel produktet som kunden umiddelbart falder positivt ud, kan der være situationer, hvor eksportvirksomheden alligevel skal have en udførselstilladelse for lovligt at kunne eksportere. Det kan eksempelvis være ved mistænkelige kunde- eller forhandlingssituationer, produkttyper der ligger tæt på dem, der er oplistet på kontrollisten, eller hvis slutbrugeren er i et land/område, hvor faren for udvikling af masseødelæggelsesvåben er almindeligt kendt f.eks. i visse lande i Mellemøsten, Afrika og Asien.


HVORDAN FORHOLDER JEG MIG TIL DET I MINE EKSPORTKONTRAKTER?

I praksis bør eksportøren udforme sine kontrakter, så der i aftaleforholdet tages højde for de relevante restriktionsforhold. Det er således hensigtsmæssigt at indføre bestemmelser om f.eks. ansvar for at foretage relevante undersøgelser samt retningslinjer for håndtering af eventuelle kritiske situationer.

Eksportører bør eksempelvis for at undgå erstatningskrav i forbindelse med forsinkelse eller manglende opfyldelse af aftaler have et standardforbehold i deres tilbud og salgskontrakter, hvor det fremgår, at produktet kan være underlagt eksportkontrol, og at aftalen derfor er betinget af, at den fornødne udførselstilladelse gives. På samme måde kan det også vise sig hjælpsomt at have defineret restriktioner vedrørende eksport/import som en force majeure-hændelse i sine handelsbetingelser. På denne måde kan eksportøren begrænse risikoen for eksempelvis at blive mødt med krav som følge af manglende levering i tilfælde af, at der gives afslag på en ansøgning om eksporttilladelse.

Endelig bør der i eksportørens handelsbetingelser tages højde for, hvordan parterne skal forholde sig i forhold til eksempelvis garanti- og serviceforpligtelser/reservedelssalg, hvis eksisterende compliance-krav ændres, herunder ikke mindst hvis det vil være i strid med lovgivningen at leve op til de kontraktlige forpligtelser.

I distributionsforhold, hvor distributøren befinder sig uden for landets grænser og i vidt omfang også uden for eksportørens kontrolsfære, bør eksportøren sikre sig medtaget en bestemmelse i samarbejdsaftalen, der sikrer, at distributøren indestår for, at videresalg af eksportørens produkter er compliance med de til enhver tid gældende eksportregler. Alt efter hvor tæt samarbejdet med distributøren er, kan et sådant krav eventuelt suppleres med et krav om dokumentation for de foretagne undersøgelser hos distributøren. På den måde kan eksportøren distancere sig fra distributørens eventuelle overtrædelser af diverse handelsrestriktioner og samtidig dokumentere, at han har iagttaget de forholdsregler, der er mulige i forbindelse med et eksport/distributør-forhold.




Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Kromann Reumert logo
København
Sundkrogsgade 5
2100 København Ø
70 12 12 11
mail@kromannreumert.com
Aarhus
Rådhuspladsen 3
8000 Aarhus C
London
65 St. Paul's Churchyard
London EC4M 8AB
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Supplysejlads er omfattet af tonnageskatteloven
Supplysejlads er omfattet af tonnageskatteloven
19/04/2024
Transportret, Skatte- og afgiftsret
Bevisbyrden for betaling
Bevisbyrden for betaling
06/05/2024
Transportret, Øvrige
Passagerafgift på flyrejser kommer til Danmark
Passagerafgift på flyrejser kommer til Danmark
18/09/2024
Transportret, Øvrige
Vejledning til den danske passagerafgift
Vejledning til den danske passagerafgift
23/09/2024
Transportret, Øvrige
Personalemangel ved bagagehåndtering kan være en usædvanlig omstændighed
Personalemangel ved bagagehåndtering kan være en usædvanlig omstændighed
10/10/2024
Transportret, Forsikring og erstatning
Lang forsinkelse i horisonten
Lang forsinkelse i horisonten
06/11/2024
Transportret, Øvrige
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du at udgive materiale?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted