Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Retten annullerer Europa-Kommissionens godkendelse af fusion grundet procedurefejl

Kromann Reumert
15/11/2017
Retten annullerer Europa-Kommissionens godkendelse af fusion grundet procedurefejl
Retten har i en usædvanlig sag annulleret Europa-Kommissionens godkendelse fra 2014 af en fusion mellem de hollandske selskaber UPC (ejet af Liberty Global) og Ziggo. Annullationen sker som følge af den procedurefejl, at Europa-Kommissionen ikke havde begrundet godkendelsen i tilstrækkeligt omfang.

Rettens dom af 26. oktober 2017 i sag T‑394/15 - KPN BV mod Europa-Kommissionen

Af stipendiat Mathias Rønø Bove og advokat Sonny Gaarslev


Den oprindelige godkendelse


I 2014 anmeldte selskaberne UPC og Ziggo, som begge var udbydere af blandt andet premium-betalings-TV-kanaler, deres forestående fusion til Europa-Kommissionen, hvorefter fusionen blev godkendt.

I forbindelse med godkendelsen blev det vurderet, hvilken effekt fusionen ville have på markedet for engrosdistribution af premium-betalings-TV-kanaler. Europa-Kommissionen konstaterede desuden, at dette marked muligvis kunne segmenteres mellem film- og sportskanaler.

I forhold til premium-film-betalings-TV-kanaler havde parterne overlappende aktiviteter, og Europa-Kommissionen foretog en analyse af både de horisontale og vertikale effekter, som fusionen gav anledning til.

I forhold til premium-sports-betalings-TV-kanaler konstaterede Europa-Kommissionen derimod blot, at parterne ikke havde overlappende aktiviteter. Dette indebar ifølge afgørelsen, at fusionen ikke ville medføre horisontale effekter på dette mulige markedssegment. Der blev derfor ikke direkte taget stilling til, om fusionen ville medføre vertikale effekter i forhold til film-kanaler.


EU-Rettens annullering – en sjælden sag


Parternes konkurrent, KNP BV, indbragte godkendelsesbeslutningen for Retten med henblik på annullation. Retten har nu fastslået, at det udgjorde en procedurefejl, at Europa-Kommissionen i sin begrundelse ikke tog stilling til, hvilke vertikale effekter fusionen ville have på markedet for premium-sports-betalings-TV-kanaler.

Sagen er interessant, da det er yderst sjældent, at Europa-Kommissionens afgørelser indbringes for Retten og dermed undergør judiciel prøvelse. Vi har omtalt et andet eksempel tidligere i år: EU-Retten: Europa-Kommissionen skal overholde det kontradiktoriske princip i fusionssager.

I dommens præmisser anerkendes det, at Europa-Kommissionen fortsat – og i overensstemmelse med tidligere retspraksis – kan lade den endelige markedsdefinition stå åben og undlade at foretage en dybdegående analyse, når forholdene på det pågældende marked ikke umiddelbart giver anledning til konkurrencemæssige betænkeligheder. Det bliver dog gjort klart, at der i sådanne tilfælde skal være en begrundelse for, hvorfor det konkret ikke er nødvendigt at analysere markedsforholdene nærmere.


Ny anmeldelse og ny vurdering


Til trods for at der er tale om en annullation på baggrund af en ren procedurefejl, betyder annullationen, at parterne på ny skal udarbejde en fusionsanmeldelse på baggrund af de nuværende markedsforhold. Det betyder, at fusionen vil blive vurderet på ny, og i det omfang markedsforholdene måtte have ændret sig siden den oprindelige godkendelse, vil der blive taget højde herfor i den nye afgørelse.

Læs dommen.

 

  

 
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Kromann Reumert logo
København
Sundkrogsgade 5
2100 København Ø
70 12 12 11
mail@kromannreumert.com
Aarhus
Rådhuspladsen 3
8000 Aarhus C
London
65 St. Paul's Churchyard
London EC4M 8AB
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2022 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted