Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Ret til fortrolighed under dawn raids – hvad skal du vide?

Horten
26/03/2019
Ret til fortrolighed under dawn raids – hvad skal du vide?
Horten logo



Når konkurrencemyndighederne kommer på uanmeldte dawn raids, har man som virksomhed en række pligter og rettigheder. En af de væsentligste er retten til fortrolighed mellem klient og advokat. Det har vi skrevet en artikel om, som er udkommet i Advokaten. Her er et kort overblik og link til artiklen, hvis du vil vide mere.

Legal professional privilege (forkortet "LPP") er retten til fortrolighed i korrespondancen mellem klient og advokat, og begrebet er anerkendt ved kontrolundersøgelser foretaget af Europa-Kommissionen og Konkurrence-og Forbrugerstyrelsen. Selvom konkurrencemyndighedernes kontrolundersøgelser er administrative undersøgelser uden for strafferetsplejen, så gælder nogle af de samme rettigheder, når det kommer til forholdet mellem virksomhed og advokat.

Der i retspraksis opstillet to grundlæggende betingelser for at være omfattet af beskyttelsen:

  • Kommunikationen skal vedrøre klientens forsvar. Det gælder ikke kun kommunikation i forbindelse med en undersøgelse, men også tidligere kommunikation, der står i forbindelse med genstanden for undersøgelsen. Dokumenter, som er lavet med henblik på at få bistand fra en advokat, men endnu ikke sendt til advokaten, er også beskyttet. Kommunikation mellem klient og advokat, som ikke indeholder juridisk vurdering og andre oplysninger om klientens forsvar, er ikke beskyttet af LPP. Det afgørende er, om dokumentet indeholder oplysninger om klientens forsvar.

  • Kommunikationen skal være med en ekstern EU-advokat. LPP gælder kun mellem klienter og eksterne advokater med bestalling i et EU-medlemsland. En virksomheds korrespondance med in-house-advokater og compliance-ansvarlige er således ikke omfattet af LPP, uanset indholdet.


 

Hvilke problemer kan håndteringen af LPP give i praksis?

Håndteringen af LPP under kontrolundersøgelser kan undertiden volde problemer, eftersom det er den virksomhed, der undersøges, som skal godtgøre over for myndighederne, at en korrespondance er omfattet af beskyttelsen. Hvis virksomheden gør gældende, at et dokument er beskyttet, kan det underbygges ved at angive, hvem dokumentet er til og fra samt dokumentets formål, funktion og sammenhæng.

Myndighederne kan efterprøve påstanden ved et såkaldt "summarisk gennemsyn" af sidehoved, titel og overfladiske kendetegn.

Det er dog lettere sagt end gjort, da det som hovedregel er utrygt for virksomheden at give myndighederne lejlighed til selv et overfladisk indblik i et beskyttet dokument, eftersom myndighederne undersøger, om der er beviser for, at virksomheden har overtrådt reglerne. Selv et begrænset gennemsyn kan give myndighederne værdifulde oplysninger om, hvad de bør rette deres opmærksomhed mod.


Håndteringen af dokumenter ved tvivlstilfælde


Hvis en virksomhed påberåber sig LPP, så er Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens praksis, at styrelsens sagsbehandlere skal kunne kaste et blik på dokumenterne, for at afgøre om de er enige. I tvivlstilfælde lægges dokumentet i en forsejlet kuvert eller særskilt elektronisk mappe, og virksomheden får lejlighed til at komme med indsigelser. Hvis der ikke opnås enighed om dokumentets status, træffer Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen en formel beslutning om at medtage dokumentet i undersøgelsen

 





 
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Udsigt til dårligt vejr på Øresundsbroen: Ny vurdering af støtteforanstaltninger
Udsigt til dårligt vejr på Øresundsbroen: Ny vurdering af støtteforanstaltninger
20/02/2024
Konkurrenceret, EU-ret
Strafbortfald til deltagere i ulovligt vejstribekonsortium
Strafbortfald til deltagere i ulovligt vejstribekonsortium
08/03/2024
Konkurrenceret, EU-ret
EU-ret: Misbrugsregler kan anvendes på små fusioner
EU-ret: Misbrugsregler kan anvendes på små fusioner
04/03/2024
EU-ret, Konkurrenceret
Retningslinjer for bæredygtige aftaler i landbrugssektoren vedtaget
Retningslinjer for bæredygtige aftaler i landbrugssektoren vedtaget
15/04/2024
Konkurrenceret, E-handel og markedsføring, EU-ret
Ulovlig priskoordinering: Uventede efterdønninger af covid-19
Ulovlig priskoordinering: Uventede efterdønninger af covid-19
16/04/2024
Konkurrenceret
Generaladvokaten foreslår begrænsning af henvisningsreglerne
Generaladvokaten foreslår begrænsning af henvisningsreglerne
I går
Konkurrenceret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted