Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs NYT Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Regeringen står fast på at forringe vilkårene for generationsskifter

Gorrissen Federspiel
03/09/2019
Regeringen står fast på at forringe vilkårene for generationsskifter
Gorrissen Federspiel logo

Det er sidste udkald for at gennemføre generationsskifte til nedsat gaveafgift. Gennemfører regeringen ikke blot en tilbagerulning af lempelsen af bo- og gaveafgiften fra 15 procent til 6 procent for erhvervsvirksomheder, men tillige en forhøjelse af udbytteskatten fra 42 procent til f.eks. 45 procent, vil mange generationsskifter blive vanskeliggjort af den meget store skatte- og afgiftsbyrde, som dette samlet set vil indebære.


 

Generationsskifte af erhvervsvirksomhed – sidste udkald til nedsat gaveafgift

På trods af massiv kritik og advarsler udtaler skatteministeren (senest i Berlingske), at regeringen står fast på at ville gennemføre en tilbagerulning af den nugældende særlige lempelse af den almindelige bo- og gaveafgift på 15 procent, som i 2019 er nedsat til 6 procent ved overdragelse af erhvervsvirksomhed.

Tilbagerulningen kan frygtes tillagt virkning allerede fra tidspunktet for fremsættelse af lovforslaget, og dermed få virkning for overdragelser eller dødsfald, som finder sted efter dette tidspunkt.

Det er derfor sidste udkald for at søge rådgivning om mulighederne for et fremrykket generationsskifte.


Hvad koster et generationsskifte?


Et generationsskifte består typisk af 2 del-elementer, der begge udløser skat og afgift.

Gave- eller boafgifterne påhviler ikke virksomheden, men derimod ejeren personligt, og derfor vil ejeren (i) skulle hæve midler i virksomheden for at kunne betale gave- og boafgifterne. Det udløser en betydelig beskatning (udbytte beskattes med 42 procent). Der er risiko for, at regeringen vil forhøje udbytteskatten fra de 42 procent til 45 procent.

Hertil kommer så (ii) gave- eller boafgiften af den værdi, som virksomheden kan sættes til, jfr. nedenfor, når virksomheden/kapitalandelene overdrages til f.eks. børnene. Regeringen vil som nævnt forhøje gave- og boafgifterne for erhvervsvirksomheder fra pt. 6 procent til de almindeligt gældende 15 procent.


Hvorfor er det egentligt så slemt – afgiften har jo tidligere været på 15 procent


Før 2015 kunne en virksomhed overdrages til formueskattekursen (hvilken ofte var en - til tider endog meget - lav værdi), men mod 15 procent gave- eller boafgift.

Under den tidligere socialdemokratiske Thorning regering blev den regel, der gav ret til at ansætte virksomhedens værdi til formueskattekursen, imidlertid afskaffet og gave- eller boafgiften opretholdt med 15 procent.

Den efterfølgende borgerlige regering havde bebudet at ville genindføre reglen om formueskattekursen, men valgte i stedet gradvist at nedsætte gave- og boafgifterne fra de 15 procent til de nuværende 6 procent for at lette generationsskifterne (og dermed kompensere for, at formueskattekursen ikke blev genindført).

Gennemfører regeringen tilbagerulningen af gave- og boafgifterne til de 15 procent, vil reglerne samlet set fortsat være forringet, da formueskattekursen ikke længere kan anvendes.

Mange generationsskifter vil derfor blive vanskeliggjort af den meget store skatte- og afgiftsbyrde, som de foreslåede regler samlet set indebærer. Som nævnt vil der både skulle betales skat i forbindelse med hævning af midler i virksomheden (udbytteskat) og gave- og boafgifter på et langt højere niveau end i dag.

 
 
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os. Du finder kontaktoplysningerne nedenfor.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Gorrissen Federspiel logo
København
Axel Towers
Axeltorv 2
1609 København V
33 41 41 41
contact@gorrissenfederspiel.com
Aarhus
Prismet
Silkeborgvej 2
8000 Aarhus C
86 20 75 00
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted