Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Principiel dom om ejendomsbegrebet i vejlovgivningen

Bech Bruun
25/09/2015
Principiel dom om ejendomsbegrebet i vejlovgivningen
Østre Landsret har med sin dom den 15. september 2015 fastlået, at ”en af de til vejen grænsende ejendomme” i lov om offentlige veje ikke kan være en bygning på lejet grund, der ligger ”ovenpå” et vejareal. Sagen var af Retten i Helsingør henvist til landsretten som 1. instans som principiel.

Efter den dagældende § 91, stk. 1, i vejloven havde ”ejerne af de til vejen grænsende ejendomme” forkøbsret til vejarealet, hvis en vej blev nedlagt. Custom House ApS mente, at selskabet i forbindelse med Københavns Kommunes beslutning om at nedlægge et vejareal skulle have haft tilbud om at købe arealet. Synspunktet fra Custom House Aps var, at de som ejer af en ejendom (Toldkammerbygningen), som ligger ”oven på” det hidtidige vejareal, som Custom House ApS lejede, havde en så at sige vertikalt  ”til vejen grænsende” ejendom.

Vejdirektoratet havde afvist en klage fra Custom House ApS over Københavns Kommunes afgørelse, der ikke tillagde Custom House ApS forkøbsret. Københavns Kommune havde i stedet solgt arealet til anden side, og Custom House ApS var blevet opsagt som lejer af grunden. Verserende sager mod komunen og køberen af ejendommen var udsat på udfaldet af denne sag.

Landsrettens afgørelse
Vejdirektoratet procederede under sagen på bestemmelsens meget lange historie, der i hvert fald kunne dateres tilbage til lov om bestyrelse af vejvæsenet fra 1867, hvori man anvendte begrebet ”lodsejere” i stedet for ”ejendomme”.

Landsretten lagde i sin afgørelse også vægt på dette og på, at efter en naturlig sproglig forståelse måtte en ”lodsejer” anses for at være ejer af en jordlod. Hertil kom, at vejlovens § 91, stk. 3 anvendte ordet ”grundejere”, og forarbejderne til stk. 1 omtalte ”grunde” og ”grundstykker”.

Landsretten vurderede derefter, om blandt andet indholdet af den dagældende vejlovs § 108, stk. 1 skulle tillægges betydning for vejlovens ejendomsbegreb. I henhold til denne bestemmelse kunne der på ”ejendomme, herunder bygninger” anbringes færdselstavler mv. Landsretten mente imidlertid, at ”bygninger” i den nævnte sammenhæng måtte anses for at have en nær tilknytning til bestemmelsens færdselsmæssige betydning. Heller ikke det forhold, at Toldkammerbygningen efter tinglysningslovens § 19 havde sit eget blad i tingbogen og efter tinglysningloven skal behandles som en selvstændig fast ejendom, kunne føre til en anden vurdering.

På den baggrund kunne Toldkammerbygningen ikke anses for at være en til vejen grænsende ”ejendom”.

Vejdirektoratets afvisning af Custom House ApS’ klage
Rent processuelt havde Vejdirektoratet afvist at realitetsbehandle Custom House ApS’ klage over Københavns Kommunes afgørelse med henvisning til, at selskabet ikke havde den fornødne væsentlige og individuelle interesse i sagens udfald til at være klageberettiget. Direktoratet havde begrundet afvisningen med, at Custom House ApS ikke havde en til vejen grænsende ejendom og derfor ikke havde krav på at få arealet tilbudt.

Selvom landsretten var enig i det principielle spørgsmål, mente landsretten dog, at Custom House ApS på grund af ”sagens særegne forhold” alligevel havde en sådan interesse i sagens udfald, at selskabet var klageberettiget.

Sagen blev for Vejdirektoratet ført af advokat Jacob Schall Holberg.

Ankefristen er ikke udløbet. Dommen har givet anledning til en pressemeddelse fra Østre Landsret, som sammen med selve dommen, kan findes her.

Bech-Bruuns kommentarer
Det fremgår af den gældende lov om offentlige veje § 127 (fra 1. juli 2015), at kommunalbestyrelsen nu råder frit over det nedlagte areal, hvis vejen ikke skal opretholdes som privat fællesvej eller privat vej.

Den tidligere forkøbsret i § 91 er således ikke videreført i den nye vejlov.

Når landsrettens dom alligevel er interessant skyldes det – udover eventuelle sager, der skal afgøres efter lov om offentlige veje fra før lovændringen – at dommen forholder sig til ejendomsbegrebet i bredere forstand.

Det fremgår fx af pkt. 1 i privatvejlovscirkulæret, at en bygning på lejet grund ikke er en ejendom i lovens forstand. Tilsvarende retsstilling er nu fastslået for offentlige veje, selv om dette ikke fremgår af Cirkulære om lov om offentlige veje.

Eftersom landsretten ved domspræmisserne har fastlået, at Custom House ApS ikke har en forkøbsret efter den dagældende vejlovs § 91, synes den formelle sejr – i form af den indrømmede klageadgang - kun at have ringe betydning for selskabet, eftersom klagen jo netop gik på, at Custom House ApS ønskede forkøbsretten.



 




Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artikler, der kunne være relevante for dig
Nye rammevilkår skal fremme VE-anlæg på land
Nye rammevilkår skal fremme VE-anlæg på land
02/01/2024
Energi og forsyning, Offentlig ret
Kan kommuner yde anlægsstøtte til private aktører, der varetager både kommunale og ikke-kommunale opgaver?
Kan kommuner yde anlægsstøtte til private aktører, der varetager både kommunale og ikke-kommunale opgaver?
11/01/2024
Stats- og forvaltningsret, Offentlig ret
Arealudviklingsselskaber - husk fusionskontrolreglerne
Arealudviklingsselskaber - husk fusionskontrolreglerne
05/02/2024
Konkurrenceret, Fast ejendom og entreprise, Offentlig ret
Kommune frifindes for ansvar i opsigtsvækkende og medieomtalt sag om én mors mishandling af egne børn
Kommune frifindes for ansvar i opsigtsvækkende og medieomtalt sag om én mors mishandling af egne børn
09/02/2024
Offentlig ret, Stats- og forvaltningsret
Rørført CO2 – nyt lovforslag på vej
Rørført CO2 – nyt lovforslag på vej
01/03/2024
Miljøret, Energi og forsyning, Offentlig ret
Hvad har cybersikkerhed med offentlige kontrakter at gøre – NIS2 i et udbudsretligt lys
Hvad har cybersikkerhed med offentlige kontrakter at gøre – NIS2 i et udbudsretligt lys
26/04/2024
Udbud, Offentlig ret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted