Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Påbud om oprensning af forurenet jord ugyldigt

Bech-Bruun
19/01/2015
Påbud om oprensning af forurenet jord ugyldigt
Det kan være vanskeligt at håndtere forholdet mellem miljøbeskyttelseslovens §§ 19 og 33. Det viser en dom fra Retten i Holstebro, der underkender et påbud fra Miljøstyrelsen som ugyldigt.

Da et firma skulle genforhandle vilkårene i en tilladelse til deponering af forurenet jord efter miljøbeskyttelseslovens § 19, modtog de i stedet et påbud om at udarbejde en handlings- og tidsplan efter miljøbeskyttelseslovens § 33 med henblik på, at jorden skulle fjernes.

Tilladelsen blev oprindeligt givet efter miljøbeskyttelseslovens § 19, men miljømyndighederne var af den opfattelse, at en ny godkendelse af den forurenede jord skulle ske efter miljøbeskyttelseslovens § 33.

Retten i Holstebro fandt imidlertid påbuddet ugyldigt ud fra en grundlæggende tanke om, at miljøbeskyttelseslovens § 33 ikke giver miljømyndighederne mulighed for at gribe ind overfor forhold, der allerede eksisterer.

Miljøbeskyttelseslovens § 33 skal i stedet anvendes som grundlag for en forudgående godkendelse af en virksomhed, et anlæg mv. inden påbegyndelse af den forurenende aktivitet.

Påbuddet blev således fundet ugyldigt, og virksomheden var ikke forpligtet til at udarbejde en handlings- og tidsplan i overensstemmelse med det.

Dommen kan læses her.


Sagen kort

Sagen vedrørte et jysk galvaniseringsfirma, der i 1998 havde fået tilladelse til at etablere et depot til deponering af en større mængde forurenet jord.

I tilladelsen var det blandt andet anført, at den blev givet for en 10-årig periode, og at det efter udløbet af perioden skulle vurderes, om det var økonomisk og praktisk muligt at rense den forurenede jord. Herudover blev det anført, at tilladelsen ville blive forlænget, hvis der ikke fandtes tilgængelige rensemetoder.

I 2013 meddelte Miljøstyrelsen virksomheden påbud om at udarbejde en handlings- og tidsplan for at fjerne den forurenede jord.


Juraen bag

Princippet om, at miljøbeskyttelseslovens § 33 ikke kan anvendes på eksisterende forhold, kom også til udtryk i dommen U2006.1531H, hvor dette blev slået fast for så vidt angår miljøbeskyttelseslovens § 41. Højesteret fandt her frem til, at miljøbeskyttelseslovens § 41 alene gav mulighed for at påbyde foranstaltninger til nedbringelse af en fremtidig forurening fra en virksomhed, og ikke gav mulighed for at påbyde, at der skulle ske oprensning af en allerede stedfunden jordforurening.

Da miljøbeskyttelseslovens § 41 supplerer vilkår i miljøgodkendelsen, er det naturligt, at det samme må gælde for så vidt angår miljøbeskyttelseslovens § 33.

Miljøbeskyttelseslovens § 19, stk. 1 fastslår, at stoffer, produkter og materialer, der kan forurene grundvand, jord og undergrund, ikke uden tilladelse må nedgraves i jorden, udledes eller oplægges på jorden, eller afledes til undergrunden.

Miljøbeskyttelseslovens § 33, stk. 1 indeholder nærmere regler for såkaldte listevirksomheder og fastsætter den grundlæggende begrænsning, at sådanne virksomheder ikke må anlægges eller påbegyndes, før der er meddelt godkendelse heraf.




Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Biodiversitet i udbud. Er grøn det nye sort?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Biodiversitet i udbud. Er grøn det nye sort?
Biodiversitet ligger højt på den politiske agenda og kommer i fremtiden til at blive en større del af offentlige udbud. Hvor meget fylder biodiversitet i dag og på længere sigt? Det kommer vi ind på i denne episode, som er relevant for bøde offentlige ordregivere og private tilbudsgivere.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Rørført CO2 – nyt lovforslag på vej
Rørført CO2 – nyt lovforslag på vej
01/03/2024
Miljøret, Energi og forsyning, Offentlig ret
PFAS-forurening og juridiske problemstillinger
PFAS-forurening og juridiske problemstillinger
08/04/2024
Miljøret, Energi og forsyning, Fast ejendom og entreprise
Opsigtsvækkende dom fra EMD pålægger stater et menneskeretligt ansvar for klimaforandringer
Opsigtsvækkende dom fra EMD pålægger stater et menneskeretligt ansvar for klimaforandringer
12/04/2024
Miljøret, EU-ret
Direktiv om virksomheders due diligence endeligt vedtaget
Direktiv om virksomheders due diligence endeligt vedtaget
02/05/2024
EU-ret, Compliance, Miljøret
EU-Rådet vedtager forordning om naturgenopretning
EU-Rådet vedtager forordning om naturgenopretning
04/07/2024
EU-ret, Miljøret
Det Digitale Produktpas
Det Digitale Produktpas
01/10/2024
Miljøret, EU-ret, Compliance
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du at udgive materiale?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted