Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Overtrædelse af randzonelovens dyrkningsforbud i randzonerne ned til vandløb kunne ikke straffes

Bech-Bruun
29/05/2015
Overtrædelse af randzonelovens dyrkningsforbud i randzonerne ned til vandløb kunne ikke straffes
De mange usikkerheder ved randzoneloven fra 2012, fejl i kortmaterialer, manglende tilregnelse og uklare definitioner af, hvilke områder der egentligt måtte dyrkes medførte, at Retten i Holstebro ikke strafsanktionerede overtrædelse af dyrkningsforbuddet.

To nordjyske landmænd var anklaget, for overskridelse af  dyrkningsforbuddet i randzoneloven og såning af afgrøder i randzoneområderne. Retten i Holstebro frifandt de to landmænd for i strid med loven at have dyrket randzonearealer, der i medfør af randzoneloven fra 2012 skulle beskytte vandmiljøet.

NaturErhvervsstyrelsen har den 22. maj 2015 meddelt, at dommen ikke ankes til landsretten.

Sagens baggrund og resultat 
Dommeren lagde afgørende vægt på de mange usikkerhedsmomenter i sagen.

Et af disse usikkerhedsmomenter var, at kompensationskortene, som angav hvilke vandløb, der var omfattet af randzoneloven, var behæftet med fejl. På dette grundlag forklarede landmanden, at han ikke kunne gennemskue, hvor han skulle anlægge randzonerne og altså undlade dyrkning.

Ved rettens vurdering blev det også taget i betragtning, at miljømyndighederne havde tilkendegivet, at landmændene kunne regne med, at der ikke ville blive pålagt bøder for overtrædelse af randzonelovens dyrkningsforbud, så længe der var tvivl om, hvor der skulle udlægges randzoner.

Derudover tog retten også i betragtning, at det var nødvendigt relativt hurtigt, efter randzoneloven trådte i kraft i 2012, at revidere loven (hvilket blandt andet skete for at afhjælpe uklarheder).

Retten frifandt de to landmænd. Frifindelsen blev begrundet med, at der på overtrædelsestidspunktet var stor usikkerhed om den nærmere forståelse af randzoneloven, og at spørgsmålet om den usikre tilregnelse fra landmandens side ikke kunne tillægges selvstændig betydning.

Er det så altid straffrit at dyrke i randzoner?
Dommen forventes at få betydning for andre landmænd, der har overtrådt randzonelovens dyrkningsforbud, før den nye randzonelov trådte i kraft i sommeren 2014. Den nye randzonelov fra 2014 indeholder ikke usikkerheder i samme omfang som 2012-loven. Det er endnu uafklaret, om 2014-loven kan strafsanktioneres.

I dommen er der ikke taget stilling til, om inddragelsen af de store randzoneområder hos landmændene er i strid med ekspropriationsretlige grundsætninger eller EU-retten. I 2013 stævnede de to organisationer Landbrug & Fødevarer og Bæredygtigt Landbrug staten med påstand om, at randzoneloven er i strid med grundlovens § 73. Sagen venter endnu på at komme for landsretten.

Bech-Bruun repræsenterer Landbrug & Fødevarer i denne sag.

Juraen bag
Ifølge randzoneloven fra 2012 måtte der ikke foretages gødskning, dyrkning eller anden jordbearbejdning nærmere end 10 meter fra bredden ved alle åbne vandløb og søer med et overfladeadeareal på over 100 m2 i landzoner. Ved randzoneloven fra 2014 blev bestemmelsen lempet til 9 meter. I den nye lov har man lavet klarere definitioner for hvilke områder, der er omfattet af forbuddet. Der er dog stadig ikke rettet op på kortproblemerne.

Dommen er usædvanlig og principiel, idet retten vælger ikke at håndhæve lovgivningen. Formuleringen af loven og administrationen omkring denne har skabt en sådan usikkerhed, at overtrædelse heraf ikke kan medføre straf.

 




Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Biodiversitet i udbud. Er grøn det nye sort?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Biodiversitet i udbud. Er grøn det nye sort?
Biodiversitet ligger højt på den politiske agenda og kommer i fremtiden til at blive en større del af offentlige udbud. Hvor meget fylder biodiversitet i dag og på længere sigt? Det kommer vi ind på i denne episode, som er relevant for bøde offentlige ordregivere og private tilbudsgivere.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Rørført CO2 – nyt lovforslag på vej
Rørført CO2 – nyt lovforslag på vej
01/03/2024
Miljøret, Energi og forsyning, Offentlig ret
PFAS-forurening og juridiske problemstillinger
PFAS-forurening og juridiske problemstillinger
08/04/2024
Miljøret, Energi og forsyning, Fast ejendom og entreprise
Opsigtsvækkende dom fra EMD pålægger stater et menneskeretligt ansvar for klimaforandringer
Opsigtsvækkende dom fra EMD pålægger stater et menneskeretligt ansvar for klimaforandringer
12/04/2024
Miljøret, EU-ret
Direktiv om virksomheders due diligence endeligt vedtaget
Direktiv om virksomheders due diligence endeligt vedtaget
02/05/2024
EU-ret, Compliance, Miljøret
EU-Rådet vedtager forordning om naturgenopretning
EU-Rådet vedtager forordning om naturgenopretning
04/07/2024
EU-ret, Miljøret
Det Digitale Produktpas
Det Digitale Produktpas
01/10/2024
Miljøret, EU-ret, Compliance
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du at udgive materiale?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted