Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Nyt udkast til lovforslag, som indfører forbeholdt virksomhedsområde for sygeplejersker, er sendt i høring

Nyt udkast til lovforslag, som indfører forbeholdt virksomhedsområde for sygeplejersker, er sendt i høring
Bech Bruun logo
Indenrigs- og Sundhedsministeriet har sendt et udkast til lovforslag i høring, som bl.a. indeholder et forslag om, at sygeplejersker selvstændigt tillægges opgaver, som i dag er forbeholdt læger. Som konsekvens af lovforslaget foreslås det, at tilknytningsreglerne for lægemiddelvirksomheder udvides til også at omfatte sygeplejersker og jordemødre.

Den 12. juli 2023 sendte Indenrigs- og Sundhedsministeriet et udkast til lovforslag i høring, som b.la. indeholder et forslag om, at der indføres et forbeholdt virksomhedsområde for sygeplejersker. Lovforslaget indeholder bestemmelser, som ændrer i autorisationsloven, sundhedsloven, lægemiddelloven, apotekerloven og i lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet.


Indførelse af et forbeholdt virksomhedsområde for sygeplejersker  

Et forbeholdt (sundhedsfagligt) virksomhedsområde betyder, at en gruppe af autoriserede sundhedsfaglige personer, såsom læger og tandlæger, har en ret til at udføre bestemte opgaver inden for deres fagområde, som kun de må varetage selvstændigt. 


Sygeplejersker er i dag blandt de grupper af autoriserede sundhedspersoner, der ikke er tillagt et forbeholdt virksomhedsområde, hvorfor sygeplejersker efter autorisationsloven ikke er forbeholdt en faglig virksomhed, som de kan udøve på eget initiativ og ansvar i kraft af deres autorisation. Når sygeplejersker i dag i deres daglige arbejde udfører opgaver, der er forbeholdt læger, sker dette som medhjælp for en læge. Sygeplejersker skal derfor konsultere en læge, inden der påbegyndes enhver form for behandling af patienten.   


I lovforslaget foreslås det, at sygeplejersker selvstændigt får mulighed for at udføre visse opgaver på egen hånd og uden forudgående konsultation eller tilladelse fra en læge. Dette betyder, at sygeplejersker må beslutte at iværksætte visse behandlingstiltag, indgreb m.v., og herunder vurdere, om der er en berettiget grund til behandlingen, inden de går videre med at udføre den. Ifølge lovforslaget vil sygeplejersker fremover bl.a. kunne udtage blodprøver, anvende visse vacciner og lægemidler, sy overfladiske sår uden for ansigtet samt have mulighed for at ordinere, udlevere og opbevare visse typer af lægemidler selvstændigt.


Lovforslaget indebærer herudover en udvidelse af jordemødres forbeholdte virksomhedsområde. 


Udvidelse af tilknytningsreglerne for lægemiddelvirksomheder

Lægemiddelvirksomheder, der er etableret i Danmark, er forpligtet til en gang årligt at give Lægemiddelstyrelsen meddelelse om visse sundhedspersoner, der har en tilknytning til virksomheden. Denne personkreds omfatter apotekere, læger, tandlæger og behandlerfarmaceuter. 


I det nye lovforslag foreslås det, at tilknytningsreglerne for lægemiddelvirksomheder udvides til også at omfatte sygeplejersker og jordemødre. I dag gælder tilknytningsreglerne kun for medicovirksomheder og virksomheder, der fremstiller, importerer eller distribuerer produkter uden et medicinsk formål, for så vidt angår sygeplejerskers tilknytning medmindre tilknytningen relaterer sig til produkter i risikoklasse I. Jordemødre er i dag ikke omfattet af tilknytningsreglerne hverken for lægemiddelvirksomheder, medicovirksomheder eller virksomheder, der fremstiller, importerer eller distribuerer produkter uden et medicinsk formål.


Dette betyder, at lægemiddelvirksomheder fremover skal meddele tilknytningsforhold til sygeplejersker og jordemødre til Lægemiddelstyrelsen, og at lægemiddelvirksomheder har pligt til at informere sygeplejersken eller jordemoderen om, at vedkommende skal anmelde eller ansøge om tilladelse til at lade sig tilknytte virksomheden hos Lægemiddelstyrelsen.


Bech-Bruuns kommentar

Den del af lovforslaget der relaterer sig til sygeplejerskers og jordemødres forbeholdte virksomhedsområde var tidligere i offentlig høring i sommeren 2022, men blev udskudt på baggrund af høringen. Lovforslaget omhandlende sygeplejerskers og jordemødres forbeholdte virksomhedsområde er derfor en revideret udgave af den sidste offentlige høring.


Det bliver interessant at erfare ud fra en læsning af høringssvarene, om det er forventningen, at ændringerne er egnede til at medføre tvivl om den nærmere afgrænsning mellem grupperne af autoriserede sundhedspersoner. Det vil efter vores opfattelse være relevant, hvis de relevante faglige organisationer og industrien overvejer at iværksætte en række informationskampagner. Disse skal sikre, at sygeplejersker og jordemødre er klar til at løfte de forpligtelser og det ansvar, de nye regler vil pålægge dem.


Høringsfristen udløber den 25. august 2023, og loven forventes at træde i kraft den 1. januar 2024, hvis den vedtages.


Lovforslaget kan læses på høringsportalen her

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Juridiske kandidater er i høj kurs
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Juridiske kandidater er i høj kurs
Mange virksomheder oplever, at det er svært at tiltrække kompetent juridisk arbejdskraft. Men det behøver det ikke nødvendigvis være - Hvordan kommer vi ind på i denne video hvor vi fortæller om vores erfaringer med markedet og giver gode råd til hvordan du får fat i de rigtige kandidater.
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Der kan særligt være en fordel ved at handle ejendomme inden den 1. januar 2024. Det kommer vi bl.a. nærmere ind på i denne episode.
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Mange virksomheder er ikke opmærksomme på at udvide force majeure-begrebet i deres kontrakter og flere anvender begrebet helt forkert. Bliv klogere på hvornår noget er en force majeure-begivenhed og hvornår du kan benytte en force majeure-klausul ved manglende leveringer.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Ny regulering af demokratiske virksomheder
Ny regulering af demokratiske virksomheder
03/07/2024
Selskabsret, Øvrige
Regeringen offentliggør ny strategi for iværksætteri
Regeringen offentliggør ny strategi for iværksætteri
04/07/2024
Øvrige
"Et stærkere erhvervsliv": Bedre rammer for generationsskifte
"Et stærkere erhvervsliv": Bedre rammer for generationsskifte
05/07/2024
Øvrige, Skatte- og afgiftsret
Pas på at dine penge ikke bliver beslaglagt!
Pas på at dine penge ikke bliver beslaglagt!
05/07/2024
Finansiering og bankret, Øvrige
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen udsender ny redegørelse om realkreditlån
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen udsender ny redegørelse om realkreditlån
08/07/2024
Fast ejendom og entreprise, Øvrige, Finansiering og bankret
Hvad betyder den ”risikobaserede tilgang” i AI-forordningen i virkelighedens verden?
Hvad betyder den ”risikobaserede tilgang” i AI-forordningen i virkelighedens verden?
11/07/2024
EU-ret, IT- og telekommunikation, Øvrige
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted