Nyt udkast til lovforslag, som indfører forbeholdt virksomhedsområde for sygeplejersker, er sendt i høring
Den 12. juli 2023 sendte Indenrigs- og Sundhedsministeriet et udkast til lovforslag i høring, som b.la. indeholder et forslag om, at der indføres et forbeholdt virksomhedsområde for sygeplejersker. Lovforslaget indeholder bestemmelser, som ændrer i autorisationsloven, sundhedsloven, lægemiddelloven, apotekerloven og i lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet.
Indførelse af et forbeholdt virksomhedsområde for sygeplejersker
Et forbeholdt (sundhedsfagligt) virksomhedsområde betyder, at en gruppe af autoriserede sundhedsfaglige personer, såsom læger og tandlæger, har en ret til at udføre bestemte opgaver inden for deres fagområde, som kun de må varetage selvstændigt.
Sygeplejersker er i dag blandt de grupper af autoriserede sundhedspersoner, der ikke er tillagt et forbeholdt virksomhedsområde, hvorfor sygeplejersker efter autorisationsloven ikke er forbeholdt en faglig virksomhed, som de kan udøve på eget initiativ og ansvar i kraft af deres autorisation. Når sygeplejersker i dag i deres daglige arbejde udfører opgaver, der er forbeholdt læger, sker dette som medhjælp for en læge. Sygeplejersker skal derfor konsultere en læge, inden der påbegyndes enhver form for behandling af patienten.
I lovforslaget foreslås det, at sygeplejersker selvstændigt får mulighed for at udføre visse opgaver på egen hånd og uden forudgående konsultation eller tilladelse fra en læge. Dette betyder, at sygeplejersker må beslutte at iværksætte visse behandlingstiltag, indgreb m.v., og herunder vurdere, om der er en berettiget grund til behandlingen, inden de går videre med at udføre den. Ifølge lovforslaget vil sygeplejersker fremover bl.a. kunne udtage blodprøver, anvende visse vacciner og lægemidler, sy overfladiske sår uden for ansigtet samt have mulighed for at ordinere, udlevere og opbevare visse typer af lægemidler selvstændigt.
Lovforslaget indebærer herudover en udvidelse af jordemødres forbeholdte virksomhedsområde.
Udvidelse af tilknytningsreglerne for lægemiddelvirksomheder
Lægemiddelvirksomheder, der er etableret i Danmark, er forpligtet til en gang årligt at give Lægemiddelstyrelsen meddelelse om visse sundhedspersoner, der har en tilknytning til virksomheden. Denne personkreds omfatter apotekere, læger, tandlæger og behandlerfarmaceuter.
I det nye lovforslag foreslås det, at tilknytningsreglerne for lægemiddelvirksomheder udvides til også at omfatte sygeplejersker og jordemødre. I dag gælder tilknytningsreglerne kun for medicovirksomheder og virksomheder, der fremstiller, importerer eller distribuerer produkter uden et medicinsk formål, for så vidt angår sygeplejerskers tilknytning medmindre tilknytningen relaterer sig til produkter i risikoklasse I. Jordemødre er i dag ikke omfattet af tilknytningsreglerne hverken for lægemiddelvirksomheder, medicovirksomheder eller virksomheder, der fremstiller, importerer eller distribuerer produkter uden et medicinsk formål.
Dette betyder, at lægemiddelvirksomheder fremover skal meddele tilknytningsforhold til sygeplejersker og jordemødre til Lægemiddelstyrelsen, og at lægemiddelvirksomheder har pligt til at informere sygeplejersken eller jordemoderen om, at vedkommende skal anmelde eller ansøge om tilladelse til at lade sig tilknytte virksomheden hos Lægemiddelstyrelsen.
Bech-Bruuns kommentar
Den del af lovforslaget der relaterer sig til sygeplejerskers og jordemødres forbeholdte virksomhedsområde var tidligere i offentlig høring i sommeren 2022, men blev udskudt på baggrund af høringen. Lovforslaget omhandlende sygeplejerskers og jordemødres forbeholdte virksomhedsområde er derfor en revideret udgave af den sidste offentlige høring.
Det bliver interessant at erfare ud fra en læsning af høringssvarene, om det er forventningen, at ændringerne er egnede til at medføre tvivl om den nærmere afgrænsning mellem grupperne af autoriserede sundhedspersoner. Det vil efter vores opfattelse være relevant, hvis de relevante faglige organisationer og industrien overvejer at iværksætte en række informationskampagner. Disse skal sikre, at sygeplejersker og jordemødre er klar til at løfte de forpligtelser og det ansvar, de nye regler vil pålægge dem.
Høringsfristen udløber den 25. august 2023, og loven forventes at træde i kraft den 1. januar 2024, hvis den vedtages.
Lovforslaget kan læses på høringsportalen her.