Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Nye vejledninger om Grønt Danmarkskort, udviklingsområder og lokale naturråd i høring

Bech Bruun
15/05/2017
Nye vejledninger om Grønt Danmarkskort, udviklingsområder og lokale naturråd i høring
I forbindelse med den kommende planlov er udkast til tre nye vejledninger og en bekendtgørelse sendt i høring. Hovedformålet med vejledningerne og bekendtgørelsen er at styrke indsatsen for større og mere sammenhængende naturområder samtidig med, at der skabes vækst, jobmuligheder og udvikling i de kystnære områder.


Folketinget forventes at vedtage lovforslaget om modernisering af planloven (L 121) den 1. juni 2017. Som konsekvens af den kommende planlov har Erhvervsstyrelsen sendt udkast til vejledning om Grønt Danmarkskort og naturbeskyttelsesinteresser, udkast til vejledning om udviklingsområder og udkast til bekendtgørelse og vejledning om etablering af lokale naturråd i offentlig høring.

Udkast til vejledning om Grønt Danmarkskort og naturbeskyttelsesinteresser
Grønt Danmarkskort skal sikre en styrket indsats for større og mere sammenhængende naturom-råder, ligesom Grønt Danmarkskort understøtter FN’s og EU’s mål for biodiversitet i 2020. Når Grønt Danmarkskort er færdiggjort, kan kortet bruges som værktøj for både kommuner, staten, foreninger og fonde i forbindelse med at planlægge og prioritere naturindsatser.

I lovforslaget har kommunerne fortsat pligt til at udarbejde et Grønt Danmarkskort. Imidlertid er de tidligere to planemner ”Grønt Danmarkskort” og ”naturbeskyttelsesinteresser” samlet til ét naturtema. Kommunerne udpeger naturområder med særlige beskyttelsesinteresser, økologiske forbindelser, potentielle naturområder og potentielle økologiske forbindelser, hvilket samlet udgør kommunens bidrag til et Grønt Danmarkskort.

Grønt Danmarkskort og udviklingsområder skal udpeges samtidig, hvilket forventes at ske på bag-grund af et landsplandirektiv, der udstedes i efteråret 2018.

Udkast til vejledning om udviklingsområder
Udviklingsområder er områder i kystnærhedszonen, hvor kommunerne får mulighed for at planlægge byudvikling og give tilladelse til anlæg i større omfang end hidtil.

Med lovforslaget bliver der mulighed for, at kommunerne kan udpege udviklingsområder, der kan skabe vækst, udvikling og jobs i de kystnære områder. Imidlertid skal udviklingsområderne som nævnt udpeges parallelt med udpegningen af naturområder til Grønt Danmarkskort, så udviklingsområderne, sammen med indsatsen for større og mere sammenhængende naturområder, indgår integreret i kommuneplanlægningen.

I udkastet til vejledning om udviklingsområder beskrives områdernes sammenhæng med Grønt Danmarkskort samt muligheden og proceduren for at udpege udviklingsområder. Udkastet til vejledning om udviklingsområder er udarbejdet under forudsætning af, at lovforslaget bliver vedtaget.

Udkast til bekendtgørelse og vejledning om etablering af lokale naturråd
Udkast til bekendtgørelse og vejledning om etablering af lokale naturråd lægger op til en obligatorisk, men tidsbegrænset, ordning, hvor der skal etableres 19 lokale naturråd. I naturrådene er relevante organisationer og foreninger repræsenteret.

Naturrådenes opgave er at hjælpe kommunerne med at udpege de områder, der skal indgå i Grønt Danmarkskort. Allerede i den nuværende planlov (§ 11 a, stk. 5), er der mulighed for, at er-hvervsministeren kan fastsætte regler om naturråd. Bestemmelsen er bibeholdt i lovforslaget, men med den forskel, at regler om naturråd kan fastsættes af erhvervsministeren efter aftale med miljø- og fødevareministeren.

Bekendtgørelse og vejledning om etablering af lokale naturråd forventes at træde i kraft den 2. juni 2017.

 



 




Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artikler, der kunne være relevante for dig
Nye rammevilkår skal fremme VE-anlæg på land
Nye rammevilkår skal fremme VE-anlæg på land
02/01/2024
Energi og forsyning, Offentlig ret
Kan kommuner yde anlægsstøtte til private aktører, der varetager både kommunale og ikke-kommunale opgaver?
Kan kommuner yde anlægsstøtte til private aktører, der varetager både kommunale og ikke-kommunale opgaver?
11/01/2024
Stats- og forvaltningsret, Offentlig ret
Arealudviklingsselskaber - husk fusionskontrolreglerne
Arealudviklingsselskaber - husk fusionskontrolreglerne
05/02/2024
Konkurrenceret, Fast ejendom og entreprise, Offentlig ret
Kommune frifindes for ansvar i opsigtsvækkende og medieomtalt sag om én mors mishandling af egne børn
Kommune frifindes for ansvar i opsigtsvækkende og medieomtalt sag om én mors mishandling af egne børn
09/02/2024
Offentlig ret, Stats- og forvaltningsret
Rørført CO2 – nyt lovforslag på vej
Rørført CO2 – nyt lovforslag på vej
01/03/2024
Miljøret, Energi og forsyning, Offentlig ret
Hvad har cybersikkerhed med offentlige kontrakter at gøre – NIS2 i et udbudsretligt lys
Hvad har cybersikkerhed med offentlige kontrakter at gøre – NIS2 i et udbudsretligt lys
26/04/2024
Udbud, Offentlig ret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted