Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Ny typeformular er nu på vej

Focus Advokater
09/08/2022
Ny typeformular er nu på vej
Focus Advokater logo
Den nye lejelov trådte i kraft den 1.7.2022. Inden da nåede lovgiver ikke at udstede en ny typeformular til indgåelse af lejeaftaler. Den er nu på vej – men må endnu ikke anvendes. Læs mere her.

Typeformular A, 10. udgave

Den 1.7.2022 fik næsten alle bestemmelser i lejeloven nye paragrafnumre. Dermed er det også blevet nødvendigt med en ny typeformular til indgåelse af lejeaftaler, da den eksisterende autoriserede formular - Typeformular A, 9. udgave - henviser til den lov, der 1.7. blev ophævet. I den tilhørende vejledning er der dermed også henvist til bestemmelser, der ikke længere gælder, hvilket kan føre til forvirring.


Den nye typeformular og den tilhørende bekendtgørelse, der udgør det nødvendige lovgrundlag, blev den 28.6.2022 sendt i høring. Som ventet er der ikke de store forandringer i vente – og formularen – 10. udgave – bliver i store træk en opdatering af den eksisterende formular – naturligvis med henvisning til de bestemmelser i lejeloven, der nu gælder.


Der kommer enkelte tilretninger i formularens tekst, herunder bliver det for eksempel muligt at skrive parternes mailadresser ind i § 1, ligesom der i § 3 indføres en ”advarsel” om, at der skal være hjemmel i loven til at opkræve beløb ud over lejen, hvis udlejer anfører, at der opkræves sådanne beløb. I § 11 kan man nu blandt andet ved afkrydsning angive, om lejemålet er omfattet af reglerne om fri lejefastsættelse, og om der er aftalt nettoprisindeksering.


Hvornår kan den nye typeformular anvendes?

Det fremgår af høringsudkastet, at den nye formular bliver autoriseret pr. 1.9.2022.


Det betyder, at indtil 1.9.2022 skal den eksisterende Typeformular A, 9. udg. fortsat anvendes. Den nye formular må ikke anvendes på lejekontrakter, der indgås før denne dato, selvom man måtte være i besiddelse af et eksemplar af udkastet til den nye udgave.


Fra 1.9.2022 må man anvende den nye formular (hvis bekendtgørelsen som forventet i høringen træder i kraft). Der kommer en overgangsperiode frem til den 1.1.2023, hvor man fortsat kan anvende den ”gamle” formular (9. udgave).  Det anbefales dog, at man straks efter den 1.9.2022 tager den nye formular i brug. Efter 1.1.2023 er det kun den nye formular, der må bruges.


Focus Advokater bemærker

Det er datoen for lejekontraktens underskrift, der er afgørende for hvilken udgave af typeformularen, der skal anvendes. Så når man indgår en lejeaftale i august 2022, hvor lejemålet først overtages efter 1.9.2022, er det fortsat 9. udg., der skal anvendes.


Det er generelt vigtigt i denne overgangsfase, at man altid sørger for at datere, hvornår lejeaftalen er underskrevet, da ingen formentlig kan huske det om nogle år – og det kan til den tid være vigtigt, at det kan fastslås, hvornår en lejeaftale er indgået bl.a. af hensyn til gyldigheden af den formular, der anvendes.


Uanset hvilken formular man anvender, er det fra 1.7.2022 den nye lejelov, der gælder for lejeaftalen.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Focus Advokater logo
Odense
Englandsgade 25
5000 Odense C
63 14 20 20
mail@focus-advokater
Kolding
Toldbodgade 10, 4
6000 Kolding
Svendborg
Havnepladsen 3 A
5700 Svendborg
København
Amaliegade 40 B, 2
1256 København K
Hamborg
Grimm 8
D-20457 Hamburg
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted