Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Ny risikovurderingsmodel for jordforurening – konsekvenser for oprensningskrav?

Bech Bruun
28/09/2016
Ny risikovurderingsmodel for jordforurening – konsekvenser for oprensningskrav?
Risikovurderingsmodellen JAGG udkommer i en ny version 2.1. Modellen vil endvidere blive erstattet af en ny model: GrundRisk. Ændringerne i risikovurderinger har betydning for sager om oprensningskrav efter jordforureningsloven.


Når en jordforurening opdages, har risikovurderingen stor betydning for, hvordan et eventuelt oprydningspåbud administeres.


Risikovurdering af jordforurening


Risikoberegningsværktøjet i JAGG-modellen (Jord, Afdampning, Gas og Grundvand) er det helt centrale værktøj for kommunerne, når det teknisk skal vurderes, hvor meget forurening, der skal og kan kræves renset op efter jordforureningslovens påbudsbestemmelser.
Princippet bag jordforureningslovens påbudsregler er det såkaldte genopretningsprincip, hvilket betyder, at forurenet jord som udgangspunkt skal genoprettes til dets hidtidige tilstand: Den tilstand der forelå, før forureningen skete. Miljømyndighedens adgang til at kræve oprydningspåbud begrænses dog af det forvaltningsretlige proportionalitetsprincip. Kort fortalt betyder proportio-nalitetsprincippet af en myndighedsbeslutning dels skal være egnet til at opnå beslutningens formål, dels at beslutningen ikke må være mere vidtgående, end hvad formålet tilsiger.

Højesteret har ved to centrale domme på området slået fast, at myndighederne kan kræve oprensning af forurening til et niveau, så der ”med en høj grad af sikkerhed” hverken ”aktuelt eller potentielt” i fremtiden vil være en risiko for miljøet eller menneskers sundhed ved efterladt restforurening.

Højesteret har i den forbindelse slået fast, at myndighederne til vurderingen kan bruge risikoberegningsmetoden i den såkaldte JAGG-modelberegning, trin 1.


Ny version 2.1 af JAGG-risikovurderingsmodellen


COWI og NIRAS har i samarbejde med DTU udarbejdet en ny version 2.1 af risikovuderingsprogrammet JAGG med opdateret og mere præcis spredningsberegning. JAGG–programmet anvendes til at risikovurdere jordforureninger. Om JAGG version 2.1 skriver Miljøstyrelsen:

I den opdaterede version 2.1 kan der nu for de 192 enkeltstoffer i stofdatabasen foretages beregninger af vertikal transport i den umættede zone udover risikovurdering over for grundvand, udeluft og indeklima. For jordprøver med olieindhold kan der foretages beregninger af stofsammensætning i porevand og poreluft. De beregnede stof-sammensætninger af olie i porevand og poreluft kan overføres til tilsvarende beregningsmoduler for grundvand, vertikal transport i den umættede zone og risikovurdering for grundvand, udeluft og indeklima.

Læs mere om JAGG-version 2.1 her.


GrundRisk vil erstatte JAGG-modellen


Tidligere på året meddelete Miljøstyrelsen, at der i samarbejde med DTU Miljø er blevet udviklet en ny beregningsmodel for risikovurdering af jordforurening. GrundRisk, der er navnet på den nye beregningsmodel, mangler endnu at blive implementeret i et IT-værktøj, men Miljøstyrelsen forventer, at GrundRisk, når det er blevet implementeret, kommer til at erstatte JAGG. Det vides endnu ikke, hvornår GrundRisk forventes taget i brug.

Læs mere om GrundRisk her.


Perspektiv


Implementeringen af nye og mere præcise risikoberegningsværktøjer kan få betydning for den praksis om oprensningskrav, som Højesteret har lagt fast. Det helt nye modelberegningsværktøj GrundRisk vil blandt andet gøre det muligt at indregne den naturlige forureningsnedbrydning, der sker under grundvandstransport.

At der fremover kan indregnes sådan naturlig nedbrydning og at beregningerne bliver mere præcise, vil forventeligt få stor betydning for den konkrete vurdering af, hvornår en konkret forurening hverken ”aktuelt eller potentielt” kan udgøre en risiko. Dermed får de mere præcise beregninger også stor betydning for kommunernes praktiske administration af jordforureningslovens påbudsbestemmelser.

De to ovennævnte Højesteretsdomme er optrykt i Ugeskrift for Retsvæsen 2005.2923 H og 2014.790 H.
Følg jurainfo.dk på LinkedIn og Facebook





Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artikler, der kunne være relevante for dig
Miljøskadelovens anvendelse i Nordic Waste-sagen
Miljøskadelovens anvendelse i Nordic Waste-sagen
18/01/2024
Miljøret
Er du klar til den nye kilometerafgift pr. 1. januar 2025?
Er du klar til den nye kilometerafgift pr. 1. januar 2025?
18/01/2024
Miljøret, Transportret, Skatte- og afgiftsret
Energiparker – En ny brik i Danmarks grønne omstilling?
Energiparker – En ny brik i Danmarks grønne omstilling?
24/01/2024
Miljøret, Energi og forsyning
Rørført CO2 – nyt lovforslag på vej
Rørført CO2 – nyt lovforslag på vej
01/03/2024
Miljøret, Energi og forsyning, Offentlig ret
PFAS-forurening og juridiske problemstillinger
PFAS-forurening og juridiske problemstillinger
08/04/2024
Miljøret, Energi og forsyning, Fast ejendom og entreprise
Opsigtsvækkende dom fra EMD pålægger stater et menneskeretligt ansvar for klimaforandringer
Opsigtsvækkende dom fra EMD pålægger stater et menneskeretligt ansvar for klimaforandringer
12/04/2024
Miljøret, EU-ret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted