Risikovurderingsmodellen JAGG udkommer i en ny version 2.1. Modellen vil endvidere blive erstattet af en ny model: GrundRisk. Ændringerne i risikovurderinger har betydning for sager om oprensningskrav efter jordforureningsloven.
Når en jordforurening opdages, har risikovurderingen stor betydning for, hvordan et eventuelt oprydningspåbud administeres.
Risikovurdering af jordforurening
Risikoberegningsværktøjet i JAGG-modellen (Jord, Afdampning, Gas og Grundvand) er det helt centrale værktøj for kommunerne, når det teknisk skal vurderes, hvor meget forurening, der skal og kan kræves renset op efter jordforureningslovens påbudsbestemmelser.
Princippet bag jordforureningslovens påbudsregler er det såkaldte genopretningsprincip, hvilket betyder, at forurenet jord som udgangspunkt skal genoprettes til dets hidtidige tilstand: Den tilstand der forelå, før forureningen skete. Miljømyndighedens adgang til at kræve oprydningspåbud begrænses dog af det forvaltningsretlige proportionalitetsprincip. Kort fortalt betyder proportio-nalitetsprincippet af en myndighedsbeslutning dels skal være egnet til at opnå beslutningens formål, dels at beslutningen ikke må være mere vidtgående, end hvad formålet tilsiger.
Højesteret har ved to centrale domme på området slået fast, at myndighederne kan kræve oprensning af forurening til et niveau, så der ”med en høj grad af sikkerhed” hverken ”aktuelt eller potentielt” i fremtiden vil være en risiko for miljøet eller menneskers sundhed ved efterladt restforurening.
Højesteret har i den forbindelse slået fast, at myndighederne til vurderingen kan bruge risikoberegningsmetoden i den såkaldte JAGG-modelberegning, trin 1.
Ny version 2.1 af JAGG-risikovurderingsmodellen
COWI og NIRAS har i samarbejde med DTU udarbejdet en ny version 2.1 af risikovuderingsprogrammet JAGG med opdateret og mere præcis spredningsberegning. JAGG–programmet anvendes til at risikovurdere jordforureninger. Om JAGG version 2.1 skriver Miljøstyrelsen:
I den opdaterede version 2.1 kan der nu for de 192 enkeltstoffer i stofdatabasen foretages beregninger af vertikal transport i den umættede zone udover risikovurdering over for grundvand, udeluft og indeklima. For jordprøver med olieindhold kan der foretages beregninger af stofsammensætning i porevand og poreluft. De beregnede stof-sammensætninger af olie i porevand og poreluft kan overføres til tilsvarende beregningsmoduler for grundvand, vertikal transport i den umættede zone og risikovurdering for grundvand, udeluft og indeklima.
Læs mere om JAGG-version 2.1
her.
GrundRisk vil erstatte JAGG-modellen
Tidligere på året meddelete Miljøstyrelsen, at der i samarbejde med DTU Miljø er blevet udviklet en ny beregningsmodel for risikovurdering af jordforurening. GrundRisk, der er navnet på den nye beregningsmodel, mangler endnu at blive implementeret i et IT-værktøj, men Miljøstyrelsen forventer, at GrundRisk, når det er blevet implementeret, kommer til at erstatte JAGG. Det vides endnu ikke, hvornår GrundRisk forventes taget i brug.
Læs mere om GrundRisk
her.
Perspektiv
Implementeringen af nye og mere præcise risikoberegningsværktøjer kan få betydning for den praksis om oprensningskrav, som Højesteret har lagt fast. Det helt nye modelberegningsværktøj GrundRisk vil blandt andet gøre det muligt at indregne den naturlige forureningsnedbrydning, der sker under grundvandstransport.
At der fremover kan indregnes sådan naturlig nedbrydning og at beregningerne bliver mere præcise, vil forventeligt få stor betydning for den konkrete vurdering af, hvornår en konkret forurening hverken ”aktuelt eller potentielt” kan udgøre en risiko. Dermed får de mere præcise beregninger også stor betydning for kommunernes praktiske administration af jordforureningslovens påbudsbestemmelser.
De to ovennævnte Højesteretsdomme er optrykt i Ugeskrift for Retsvæsen 2005.2923 H og 2014.790 H.
Følg jurainfo.dk på
LinkedIn og
Facebook
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice
her →