Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Ny lov om fremtidsfuldmagter er nu trådt i kraft

TVC Advokatfirma
19/09/2017
Ny lov om fremtidsfuldmagter er nu trådt i kraft
Den 1. september 2017 trådte den nye lov om fremtidsfuldmagter i kraft. Loven gør det muligt at oprette fremtidsfuldmagter, der træder i kraft, når den pågældende på et senere tidspunkt ikke længere har evne til at varetage sine forhold. Det er også muligt at erstatte en allerede udstedt generalfuldmagt med en fremtidsfuldmagt.

Vi har tidligere omtalt loven om fremtidsfuldmagter, der blev vedtaget uden en ikrafttrædelsesdato tilbage i maj 2016. Den 27. marts 2017 tilkendegav Justitsministeren, at loven forventes at træde i kraft den 1. september 2017. TVC Advokatfirma kan nu bekræfte, at loven som forventet er trådt i kraft pr. 1. september 2017.

Med loven indføres en ny fuldmagtsordning, hvorefter man kan give fuldmagt til varetagelse af økonomiske og personlige forhold i tilfælde af, at fuldmagtsgiveren på et senere tidspunkt som følge af sygdom eller anden svækkelse ikke længere er fysisk eller mentalt i stand til at varetage de forhold, der er omfattet af fuldmagten. Så længe fuldmagtsgiveren selv evner at varetage sine forhold, har fremtidsfuldmagten ingen virkning.

Fuldmagtsgiveren bestemmer selv indholdet af fuldmagten, og hvor vide beføjelser fremtidsfuldmægtige har til at handle på fuldmagtsgiverens vegne. Fuldmagten kan eksempelvis være begrænset til et enkelt forhold eller omfatte alle fuldmagtsgiverens økonomiske og personlig forhold generelt.


Ny ordning skaber tryghed og klarhed


En af fordelene ved at anvende den lovregulerede fremtidsfuldmagt fremfor en almindelig aftaleretlig generalfuldmagt er, at fuldmagten først opnår gyldighed, når den er registreret i det digitale Fremtidsfuldmagtsregister, der er offentligt tilgængeligt. Derudover fører Statsforvaltningen et ”hvilende” tilsyn med de registrerede fuldmægtige og kan gribe ind i tilfælde af, at der handles i modstrid med fuldmagtsgiverens interesser.

Denne ordning skaber tryghed og klarhed for både fuldmagtsgivere og fuldmægtige samt tredjemænd, som fuldmægtige indgår aftaler med på fuldmagtsgiverens vegne, eksempelvis banker og myndigheder.

Der er imidlertid fortsat usikkerhed om gyldigheden af allerede oprettede generalfuldmagter, der indeholder bestemmelser vedrørende personlige forhold, da justitsministeriet ikke har tilkendegivet en klarere stillingtagen hertil efter lovens ikrafttræden.

Vores eksperter står klar til at rådgive dig vedrørende de nye regler om fremtidsfuldmagter. Har du spørgsmål hertil eller til en eksisterende generalfuldmagt, er du altid velkommen til at kontakte nedenstående for en uforpligtende drøftelse.

 Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
TVC Advokatfirma logo
Aarhus
Søren Frichs Vej 42A
8230 Åbyhøj
70 11 08 01
tvc@tvc.dk
København
Nimbusparken 24, 2
2000 Frederiksberg
Roskilde
Københavnsvej 69, 1
4000 Roskilde
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Juridiske kandidater er i høj kurs
Mange virksomheder oplever, at det er svært at tiltrække kompetent juridisk arbejdskraft. Men det behøver det ikke nødvendigvis være - Hvordan kommer vi ind på i denne video hvor vi fortæller om vores erfaringer med markedet og giver gode råd til hvordan du får fat i de rigtige kandidater.
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Mange virksomheder er ikke opmærksomme på at udvide force majeure-begrebet i deres kontrakter og flere anvender begrebet helt forkert. Bliv klogere på hvornår noget er en force majeure-begivenhed og hvornår du kan benytte en force majeure-klausul ved manglende leveringer.
Eksterne investorer - Hvor, hvornår og hvordan?
Mange iværksætter overvejer før eller siden om de skal have eksterne investorer ind. Hvad skal man gøre sig af overvejelser inden man vælger at tage investorer ind i sin virksomhed?
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted