Ny lejelov den 1. juli 2022
Der er tale om en sammenskrivning af lejelovgivningens regelsæt, som de i dag findes i lejeloven og boligreguleringsloven.
Det overordnede formål med sammenskrivningen har været at skabe et bedre overblik over lejelovgivningen, og der er som udgangspunkt tale om en teknisk sammenskrivning. Det har ikke været lovgivers hensigt at forrykke den retlige eller økonomiske balance mellem udlejer og lejer. Loven viderefører da også i det store hele blot de hidtil gældende regler i én ny samlet lov.
Der er vedtaget enkelte indholdsmæssige ændringer, som, ifølge bemærkningerne, har til formål at samordne lovgivningen på områder, hvor der i dag er mindre betydende forskelle mellem lejeloven og boligreguleringsloven.
Derudover er der sket en styrkelse af fremlejetagers retssikkerhed. De væsentligste punkter er en begrænsning af den forudbetalte leje, straf ved fremlejegivers manglende tilbagebetaling af depositum samt opsigelsesret for udlejer ved en fremlejegivers tilsidesættelse af huslejenævnsafgørelser.
En anden ændring i lejeloven er, at der ikke længere skal gennemføres syn og skøn, når der sker overdragelse af selskaber, som ikke ejer andre aktiver end den tilbudspligtige ejendom.
Bemærkningerne til den nye lov anfører i vidt omfang, hvordan de nuværende regler skal fortolkes, og at der ikke skal ske ændringer, når den nye lov træder i kraft. Nogle steder kan man dog stille spørgsmålstegn ved, om gengivelsen af gældende ret er korrekt.
Omstilling i ejendomsbranchen
En sammenskrivning af lejelovgivningen vil naturligt medføre, at ejendomsbranchen, herunder lejer- og udlejerorganisationer, huslejenævn og kommuner skal anvende væsentlige ressourcer på at omstille sig til den nye lejelov, herunder opdatere diverse paradigmesamlinger.
Den nugældende typeformular A, 9. udgave indeholder henvisninger til paragraffer i den nugældende lejelov. Det betyder, at Indenrigs- og Boligministeriet skal udarbejde en ny typeformular, hvor der henvises til de korrekte paragraffer.
Der vil formentlig ikke være en overgangsperiode, hvor både typeformular A, 9. udgave og den nye typeformular kan anvendes.
De offentligretlige elementer fra boligreguleringsloven er flyttet over i sin egen nye selvstændige lov med titlen ”Lov om boligforhold”.
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte en af vores specialister på området. Du kan også rette henvendelse til din sædvanlige kontaktperson hos Bech-Bruun.