Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Ny ferielovs betydning for direktører

Focus Advokater
22/10/2019
Ny ferielovs betydning for direktører
Focus Advokater logo
I dette indlæg ser vi nærmere på betydningen af den nye ferielov for direktører. Udgangspunktet er, at den nye ferielov ikke får betydning for direktører, men mange direktørkontrakter henviser til den samme terminologi, som anvendes i ferieloven. Den nye ferielov indfører en række nye begreber, der kan skabe tvivl om, hvordan terminologien i en direktørkontrakt skal fortolkes. Læs mere og få vores anbefaling her.Den nye ferielovs betydning for direktører


Vi har i tidligere nyheder skrevet om den nye ferielov, som træder i kraft pr. den 1. september 2020, hvorefter der indføres samtidighedsferie. Dette betyder, at ferie optjenes med 2,08 dage pr. måned, som kan afholdes løbende allerede i måneden efter, at de er optjent. Ændringen fra forskudt optjeningsår og afholdelsesår til samtidighedsferie, har nødvendiggjort en overgangsordning. Overgangsordningen medfører, at lønmodtagere har optjent 16.64 feriedage i perioden fra den 1. januar 2019 til den 31. august 2019, som kan holdes i perioden fra den 1. maj 2020 til den 31. august 2020. Herudover medfører overgangsordningen, at den ferie lønmodtagere (og altså ikke direktører) optjener i perioden fra den 1. september 2019 til den 31. august 2020 ”indefryses” i fonden Lønmodtagernes Feriemidler.

Udgangspunktet er, at den nye ferielov ikke får betydning for direktører, da ferieloven alene gælder for lønmodtagere. Mange direktørkontrakter henviser dog til den samme terminologi, som anvendes i ferieloven, herunder optjening af ferie, afholdelse af ferie, ferieåret etc. Det vil sige, at mange direktører har ferierettigheder i henhold til ferieloven.

For disse direktører betyder det, at ferie enten afholdes og optjenes på samme måde som ferie i henhold til ferieloven eller blot afholdes på samme måde som efter ferieloven i dennes nugældende form (ferie i henhold til den nuværende ferielov optjenes i perioden fra den 1. januar til den 31. december, og kan så holdes i perioden efter den 1. maj året efter til den 30. april i det efterfølgende år).

Med den nye ferielov indføres en række nye begreber, herunder en ny periode for ferieåret samt et nyt begreb for den periode, hvori ferien kan holdes, ferieafholdelsesperioden, som vil gå fra den 1. august til den 31. december i det efterfølgende år. Det betyder, at der kan opstå tvivl om, hvordan terminologien i en direktørkontrakt skal fortolkes, hvilket kan føre til tvister. Som virksomhed bør du derfor tage stilling til, hvad der fremadrettet skal gælde i forhold til ferierettigheder for direktører med direktørkontrakter, der henviser til, at ferie optjenes og afholdes eller blot afholdes på samme måde som efter den nuværende ferielov samt direktørkontrakter, der anvender terminologi kendt fra den nuværende ferielov.


Focus Advokater anbefaler


Det er vores anbefaling, at der til de ovennævnte direktørkontrakter udformes et tillæg, der præciserer direktørens ferierettigheder, når den nye ferielov træder i kraft pr. 1. september 2020. Det kan f.eks. være en bestemmelse om, at direktøren fortsat vil kunne holde sin ferie i perioden fra den 1. maj hvert år til den 30. april i det efterfølgende år (det nuværende ferieår) eller en bestemmelse om, at ferien vil kunne holdes i perioden fra den 1. september hvert år til den 31. december i det efterfølgende år (den nye ferieafholdelsesperiode). Tillægget bør endvidere forholde sig til, hvilke ferierettigheder direktøren har i overgangsperioden, indtil den nye ferielov træder i kraft.

Skal vi hjælpe?

Vi bistår gerne med en gennemgang af dine direktørkontrakter samt med udarbejdelsen af tillæg hertil, der præciserer direktørens ferierettigheder.

 


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artiklen er forfattet af:
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Focus Advokater logo
Odense
Cortex Park Vest 3
5230 Odense M
63 14 20 20
mail@focus-advokater
Kolding
Toldbodgade 10, 4
6000 Kolding
Svendborg
Havnepladsen 3 A
5700 Svendborg
København
Amaliegade 40 B, 2
1256 København K
Hamborg
Grimm 8
D-20457 Hamburg
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Fritstillet og velstillet
Fritstillet og velstillet
11/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Nye krav om registrering af arbejdstid i Danmark
Nye krav om registrering af arbejdstid i Danmark
13/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Vigtige lempelser i regler for arbejds- og opholdstilladelser og Højesteretsdom om ulovlig beskæftigelse
Vigtige lempelser i regler for arbejds- og opholdstilladelser og Højesteretsdom om ulovlig beskæftigelse
13/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Strejke i søsterselskabet
Strejke i søsterselskabet
19/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Tidsregistrering - er I klar?
Tidsregistrering - er I klar?
19/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Lige rettigheder til vikarer på overenskomst
Lige rettigheder til vikarer på overenskomst
I går
Ansættelses- og arbejdsret, EU-ret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted