Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Ny ejendomsvurderingslov på vej – hvilken betydning har den for dig?

Ny ejendomsvurderingslov på vej – hvilken betydning har den for dig?

Regeringen og en række andre partier i Folketinget har indgået forlig om et nyt ejendomsvurderingssystem, og i forlængelse heraf har Skatteministeriet udarbejdet et udkast til den nye ejendomsvurderingslov.Efter gældende ret foretages en ejendomsvurdering på grundlag af en ejendoms handelsværdi. Efter de nye regler vil vurderingen skulle foretages på baggrund af den forventede kontante værdi af en ejendom af den pågældende type. Dette sker under hensyntagen til ejendommens alder, størrelse, beliggenhed og andre omstændigheder, der kan have betydning for kontantværdien. Ændringen medfører således, at beskatningsgrundlaget for ejendommen i højere grad bliver objektiviseret.

Fastsættelsen af ejendomsværdien afhænger af, hvilken type ejendom der er tale om. Ved ejerboliger fastsættes ejendomsværdien under hensyn til, hvilken pris sammenlignelige boliger har. Ved erhvervsejendomme fastsættes ejendomsværdien kun, hvis den har betydning for betaling af dækningsafgift, eller hvis der er tale om en ”blandet ejendom”. Ved landbrugs- og skovejendomme videreføres de gamle regler, således at de gennemsnitlige hektarpriser er afgørende for vurderingen. Der er dog den praktiske ændring, at vurderingerne løbende indekseres.

Skatteministeriet har endvidere udarbejdet udkast til nye klageregler i forhold til ejendomsvurderingen. Det fremgår heraf, at ejendomsværdien og grundværdien fremover kun kan ændres ved klage, hvis vurderingen afviger med mere end 20 pct. i forhold til handelsværdien. Denne ændring er begrundet i, at SKAT fremover skal indrømmes en skønsmargin, således at de kan skønne forkert med op til 20 pct., da det ofte har vist sig at være vanskeligt for SKAT at vurdere den præcise værdi. Dem, der har betalt grundskyld og/eller ejendomsværdiskat på baggrund af en for høj vurdering, får automatisk det for meget betalte tilbagebetalt, hvis den hidtidige vurdering overstiger den nye vurdering med mere end 20 pct. Denne tilbagebetaling sker enten efter udløbet af klagefristen for den nye vurdering, eller efter at en eventuel klagesag om den nye vurdering er afsluttet. Ved eventuel tilbagebetaling får man samme procenttillæg af tilbagebetalingsbeløbet, som ved overskydende skat.

Ændring af klagestrukturen medfører endvidere, at klagesager fremover skal behandles af lokale vurderingsankenævn. Det får den betydning, at der ikke længere er ret til omkostningsgodtgørelse - tværtimod ændres gebyret for at rejse en klagesag fra de nugældende kr. 500,00 til kr. 1.000,00. Ønsker man at klage over en ny ejendomsvurdering, gælder der en frist på tre måneder fra tidspunktet for modtagelsen af vurderingen. Formålet med ændringerne i klagestrukturen er et forsøg på at begrænse antallet af klager over ejendomsvurderinger og i øvrigt at lette klagebehandlingen for myndighederne.

Den nye ejendomsvurderingslov forventes at træde i kraft den 1. januar 2018.

Kontakt advokat Stefan W. von Fintel, svf@delacour.dk, hvis du har spørgsmål.

  
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Delacour logo
København
Portland Towers
Göteborg Plads 1
2150 Nordhavn
70 11 11 22
70 11 11 33
delacour@delacour.dk
Aarhus
Åboulevarden 13
8000 Aarhus C
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted