Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Ny ejendomsskat for erhvervsejendomme

WTC advokaterne
10/08/2021
Ny ejendomsskat for erhvervsejendomme
WTC advokaterne logo
Pr. 1. marts 2021 er der trådt nye regler om ejendomsskat for erhvervsejendomme i kraft. Formålet med de nye regler er blandt andet, at gøre ejendomsvurderinger for erhvervsejendomme mere retvisende og gennemskuelige. I denne artikel kan du læse om de nye regler, og få vores vurdering af, hvad reglerne betyder for ejer, køber og sælger af en erhvervsejendom.

Nyt vurderingssystem for erhvervsejendomme

Med de nye regler afskaffes ejendomsværdien for erhvervsejendomme, og reglerne for fastsættelse af grundværdien ændres. Både dækningsafgiften, der af nogle kommuner pålægges erhvervsejendomme, og grundskylden fastsættes på baggrund af grundværdien, og der er derfor en risiko for, at de ændrede regler betyder større samlet ejendomskat på erhvervsejendomme.


Fremover fastsættes grundværdien for erhvervsejendomme med udgangspunkt i grundværdien for en standard ejerbolig i samme geografiske område som erhvervsejendommen. Grundværdien bliver fastsat til det halve af prisen af grundværdien pr. kvadratmeter for en standard ejerbolig. Herved tages der blandt andet højde for, at erhvervsgrunde typisk kan bebygges mere end parcelhusgrunde og huslejeniveauerne og afkastgraderne for erhvervsejendomme.


Samtidig med at ejendomsværdien bortfalder, omlægges dækningsafgiften også. Tidligere blev dækningsafgiften beregnet ud fra forskellen mellem ejendomsværdien og grundværdien, men da ejendomsværdien nu bortfalder, beregnes den fremover udelukkende på baggrund af grundværdien. Dækningsafgiften bliver således fremadrettet reelt en ekstra grundskyld. Det forventes, at der i løbet af året bliver fastsat nye skattesatser, der skal sikre, at kommunernes udbytte fra dækningsafgifterne samlet set som udgangspunkt forbliver uændret. Dette indebærer, at der kan ske betydelige ændringer af den samlede ejendomsskat inden for en kommune.


Hvad betyder de nye regler for dig?

Hvis du f.eks. har en erhvervsejendom med et samlet grundareal på 11.500 m2, og standardprisen for en parcelhusgrund på 1.000 m2 er 2 mio. i området, så vil grundværdien efter de nye regler skulle fastsættes til omkring 11,5 mio kr. (11.500 m2 / 1.000 x 2 mio. = 23 mio. / 2 = 11,5 mio. kr.).


Hvis ejendommen i 2020 blev vurderet til 11,9 mio. kr. i ejendomsværdi og 7,5 mio. kr. i grundværdi – forskelsværdi 3,4 mio. kr. – og da grundskyld og dækningsafgift fremover alene beregnes på baggrund af grundværdien, betyder det, at der som udgangspunkt vil ske en betydelig stigning i udgifterne til grundskyld og dækningsafgift for ejendommen fremover samlet set.


Det betyder, at en køber af en erhvervsejendom risikerer betydelige stigninger i grundskyld og dækningsafgift for ejendommen, da disse beregnes på baggrund af grundværdien, der i mange tilfælde vil stige betragteligt. Særligt når ejendomsvurderingssystemet for beboelsesejendomme er fuldt indfaset i løbet af 2024.


De potentielle stigninger i grundskyld og dækningsafgift betyder, at erhvervsejendomme bliver dyrere at eje, og derfor vil det nye vurderingssystem måske resultere i, at erhvervsejendomme vil falde i værdi og pris.


Hvornår bliver reglerne implementeret?

Selvom de nye regler er trådt i kraft, bliver de først fuldt implementeret, når de nye offentlige vurderinger af private ejendomme er på plads.


De nye vurderinger af private ejendomme forventes at blive udsendt fra september 2021 og forventes fuldt implementeret i 2024. Hvis du er i tvivl om, hvordan de nye ejendomsvurderinger påvirker vurderingen af din erhvervsejendom eller dit køb, så er du velkommen til at kontakte os for en konkret vurdering.


Læs hele lovforslaget her: Forslag til lov om ændring af ejendomsvurderingsloven.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Der kan særligt være en fordel ved at handle ejendomme inden den 1. januar 2024. Det kommer vi bl.a. nærmere ind på i denne episode.
Erhvervslejekontrakter - Her er de typiske fejl du skal være opmærksom på
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Erhvervslejekontrakter - Her er de typiske fejl du skal være opmærksom på
Hvad skal du være opmærksom på ved erhvervslejekontrakter. Det kommer advokat, Kristina Meier Risbjerg, ind på her.
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Mange virksomheder er ikke opmærksomme på at udvide force majeure-begrebet i deres kontrakter og flere anvender begrebet helt forkert. Bliv klogere på hvornår noget er en force majeure-begivenhed og hvornår du kan benytte en force majeure-klausul ved manglende leveringer.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Arbejde med asbest – hvad må virksomheden og husejer gøre?
Arbejde med asbest – hvad må virksomheden og husejer gøre?
23/10/2024
Fast ejendom og entreprise
FIDIC Yellow Book i vedvarende energiprojekter
FIDIC Yellow Book i vedvarende energiprojekter
29/10/2024
EU-ret, Fast ejendom og entreprise, Energi og forsyning
Parkeringsselskab har opkrævet rykkergebyrer uden dokumentation for, at rykkerbreve faktisk kom frem
Parkeringsselskab har opkrævet rykkergebyrer uden dokumentation for, at rykkerbreve faktisk kom frem
30/10/2024
Insolvens og rekonstruktion, Øvrige
Forbrugerombudsmandens nye anbefalinger til virksomheders miljømarkedsføring
Forbrugerombudsmandens nye anbefalinger til virksomheders miljømarkedsføring
04/11/2024
E-handel og markedsføring, Øvrige
Lang forsinkelse i horisonten
Lang forsinkelse i horisonten
06/11/2024
Transportret, Øvrige
Er en del af ejendommen skyllet i havet?
Er en del af ejendommen skyllet i havet?
06/11/2024
Fast ejendom og entreprise, Skatte- og afgiftsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du at udgive materiale?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted