Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Ny ejendomsskat for erhvervsejendomme

WTC advokaterne
10/08/2021
Ny ejendomsskat for erhvervsejendomme
WTC advokaterne logo
Pr. 1. marts 2021 er der trådt nye regler om ejendomsskat for erhvervsejendomme i kraft. Formålet med de nye regler er blandt andet, at gøre ejendomsvurderinger for erhvervsejendomme mere retvisende og gennemskuelige. I denne artikel kan du læse om de nye regler, og få vores vurdering af, hvad reglerne betyder for ejer, køber og sælger af en erhvervsejendom.

Nyt vurderingssystem for erhvervsejendomme

Med de nye regler afskaffes ejendomsværdien for erhvervsejendomme, og reglerne for fastsættelse af grundværdien ændres. Både dækningsafgiften, der af nogle kommuner pålægges erhvervsejendomme, og grundskylden fastsættes på baggrund af grundværdien, og der er derfor en risiko for, at de ændrede regler betyder større samlet ejendomskat på erhvervsejendomme.


Fremover fastsættes grundværdien for erhvervsejendomme med udgangspunkt i grundværdien for en standard ejerbolig i samme geografiske område som erhvervsejendommen. Grundværdien bliver fastsat til det halve af prisen af grundværdien pr. kvadratmeter for en standard ejerbolig. Herved tages der blandt andet højde for, at erhvervsgrunde typisk kan bebygges mere end parcelhusgrunde og huslejeniveauerne og afkastgraderne for erhvervsejendomme.


Samtidig med at ejendomsværdien bortfalder, omlægges dækningsafgiften også. Tidligere blev dækningsafgiften beregnet ud fra forskellen mellem ejendomsværdien og grundværdien, men da ejendomsværdien nu bortfalder, beregnes den fremover udelukkende på baggrund af grundværdien. Dækningsafgiften bliver således fremadrettet reelt en ekstra grundskyld. Det forventes, at der i løbet af året bliver fastsat nye skattesatser, der skal sikre, at kommunernes udbytte fra dækningsafgifterne samlet set som udgangspunkt forbliver uændret. Dette indebærer, at der kan ske betydelige ændringer af den samlede ejendomsskat inden for en kommune.


Hvad betyder de nye regler for dig?

Hvis du f.eks. har en erhvervsejendom med et samlet grundareal på 11.500 m2, og standardprisen for en parcelhusgrund på 1.000 m2 er 2 mio. i området, så vil grundværdien efter de nye regler skulle fastsættes til omkring 11,5 mio kr. (11.500 m2 / 1.000 x 2 mio. = 23 mio. / 2 = 11,5 mio. kr.).


Hvis ejendommen i 2020 blev vurderet til 11,9 mio. kr. i ejendomsværdi og 7,5 mio. kr. i grundværdi – forskelsværdi 3,4 mio. kr. – og da grundskyld og dækningsafgift fremover alene beregnes på baggrund af grundværdien, betyder det, at der som udgangspunkt vil ske en betydelig stigning i udgifterne til grundskyld og dækningsafgift for ejendommen fremover samlet set.


Det betyder, at en køber af en erhvervsejendom risikerer betydelige stigninger i grundskyld og dækningsafgift for ejendommen, da disse beregnes på baggrund af grundværdien, der i mange tilfælde vil stige betragteligt. Særligt når ejendomsvurderingssystemet for beboelsesejendomme er fuldt indfaset i løbet af 2024.


De potentielle stigninger i grundskyld og dækningsafgift betyder, at erhvervsejendomme bliver dyrere at eje, og derfor vil det nye vurderingssystem måske resultere i, at erhvervsejendomme vil falde i værdi og pris.


Hvornår bliver reglerne implementeret?

Selvom de nye regler er trådt i kraft, bliver de først fuldt implementeret, når de nye offentlige vurderinger af private ejendomme er på plads.


De nye vurderinger af private ejendomme forventes at blive udsendt fra september 2021 og forventes fuldt implementeret i 2024. Hvis du er i tvivl om, hvordan de nye ejendomsvurderinger påvirker vurderingen af din erhvervsejendom eller dit køb, så er du velkommen til at kontakte os for en konkret vurdering.


Læs hele lovforslaget her: Forslag til lov om ændring af ejendomsvurderingsloven.

Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her.
WTC advokaterne logo
Hillerød
Slotsgade 36B, 1.
3400 Hillerød
(+45) 48 22 00 40
(+45) 48 22 00 41
wtc@wtc.dk
Helsingør
Stengade 37
3000 Helsingør
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Juridiske kandidater er i høj kurs
Mange virksomheder oplever, at det er svært at tiltrække kompetent juridisk arbejdskraft. Men det behøver det ikke nødvendigvis være - Hvordan kommer vi ind på i denne video hvor vi fortæller om vores erfaringer med markedet og giver gode råd til hvordan du får fat i de rigtige kandidater.
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Mange virksomheder er ikke opmærksomme på at udvide force majeure-begrebet i deres kontrakter og flere anvender begrebet helt forkert. Bliv klogere på hvornår noget er en force majeure-begivenhed og hvornår du kan benytte en force majeure-klausul ved manglende leveringer.
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2022 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted