Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Når selskaber yder lån til hovedaktionæren

Focus Advokater
14/12/2017
Når selskaber yder lån til hovedaktionæren
Mange hovedaktionærer overser, at en simpel mellemregning med deres selskab, kan udløse skat.

Siden 14.8.2012 har lån ydet af et selskab til selskabets hovedaktionær været anset som en skattepligtig hævning. Det gælder også, selvom lånet opstår som led i en mellemregning mellem hovedaktionæren og selskabet. Reglen gælder kun fysiske hovedaktionærer. Hovedaktionæren, der låner penge i sit selskab, beskattes af lånet som udbytte eller løn. Der sker også beskatning af hovedaktionæren, hvis lånet er ydet til hovedaktionærens nærtstående, f.eks. et barn. Reglen omfatter også sikkerhedsstillelser. Hvis selskabet stiller sikkerhed for et lån, som hovedaktionæren har optaget f.eks. i banken, beskattes hovedaktionæren af sikkerhedsstillelsens størrelse.

Beskatning udløses dog ikke, hvis lånet er ydet som led i en sædvanlig forretningsmæssig disposition. Typeeksemplet er, hvis selskabet sædvanligvis sælger sine varer på kredit til sine kunder. I den situation kan hovedaktionæren også købe varer på tilsvarende vilkår, uden at det udløser skat for ham. Er der derimod f.eks. tale om, at selskabet yder et pengelån til hovedaktionæren, anses det efter SKATs opfattelse ikke som en sædvanlig forretningsmæssig disposition, medmindre selskabet er et pengeinstitut, eller lånet er ydet til selvfinansiering. Hvis f.eks. selskabet sælger en fast ejendom til hovedaktionæren og i den forbindelse yder finansiering i form af sælgerpantebrev, skal man sikre sig, at man kan dokumentere, at det er sædvanligt med sælgerpantebreve ved den slags handel, at et sælgerpantebrev også ville være ydet til tredjemand i den situation, at salget er i selskabets interesse, at der er optaget maksimal ekstern finansiering, og at lånet i øvrigt er ydet på markedsvilkår med hensyn til renter, afdragsprofil m.m.

Det er ikke muligt at undgå beskatning ved at tilbagebetale lånet. Faktisk risikerer man dobbeltbeskatning, hvis man tilbagebetaler lånet. Man bliver nemlig på ny skattepligtig, når selskabet efterfølgende udlodder beløbet som udbytte eller løn til hovedaktionæren. I stedet kan selskabet udlodde selve fordringen til hovedaktionæren under iagttagelse af de selskabsretlige regler om udlodning. Da lånet ikke eksisterer skattemæssigt, udløser udlodningen ikke nogen skat. Alternativt kan fordringen overføres til hovedaktionæren som løn. Derved opnås, at beløbet kun beskattes én gang hos hovedaktionæren, nemlig på tidspunktet for låneoptagelsen.

  
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Focus Advokater logo
Odense
Englandsgade 25
5000 Odense C
63 14 20 20
mail@focus-advokater
Kolding
Toldbodgade 10, 4
6000 Kolding
Svendborg
Havnepladsen 3 A
5700 Svendborg
København
Amaliegade 40 B, 2
1256 København K
Hamborg
Grimm 8
D-20457 Hamburg
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted