Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

”Nå, jeg kan læse på dit navn, at du ikke kommer fra Danmark”

Dansk Erhverv
28/01/2016
”Nå, jeg kan læse på dit navn, at du ikke kommer fra Danmark”


Ligebehandlingsnævnet kom i den konkrete sag frem til, at det var i strid med forskelsbehandlingsloven, at virksomheden under samtalen forsøgte at indhente oplysninger om ansøgerens etniske og nationale oprindelse.

Det siger forskelsbehandlingsloven
Arbejdsgivere må ikke i forbindelse med eller under ansættelsen af en medarbejder anmode om, indhente eller modtage og gøre brug af oplysninger om blandt andet dennes nationale eller etniske oprindelse.

Spørgsmålet i denne sag var, hvorvidt arbejdsgiveren havde forsøgt at indhente oplysninger om en ansøgers etniske og nationale oprindelse i forbindelse med en ansættelsessamtale.

Var der tale om forskelsbehandling?
Medarbejderen mente, at han i forbindelse med en jobsamtale hos virksomheden var blevet mødt med en bemærkning: ”Nå, jeg kan læse på dit navn, at du ikke kommer fra Danmark”. Medarbejderens ansøgning var skrevet på dansk, og han havde vedlagt sit cv, hvoraf det fremgik, at han var danskfødt inder.

Medarbejderen mente, at virksomhedens bemærkning var uhensigtsmæssig, og at han fra starten af samtalen måtte forsvare sig med, at han ikke var indvandrer. Han mente derfor, at der var en dårlig stemning mellem parterne. Han mente, at den dårlige stemning kunne have medindflydelse på, at han ikke kom videre i ansættelsesforløbet.

Virksomheden mente derimod ikke, at ansøgeren havde været udsat for forskelsbehandling på grund af etnicitet. Virksomheden påstod, at bemærkningen var forkert gengivet af ansøgeren, og at den skulle forstås i den rette sammenhæng, da virksomheden ofte i forbindelse med samtaler benyttede sig af at indlede samtalen med et spørgsmål om ansøgerens baggrund. Endvidere mente virksomheden, at hvis den havde et hypotetisk ønske om at forskelsbehandle ansøgeren, ville man aldrig have inviteret ham til en samtale. Det var efter virksomhedens opfattelse ansøgerens kompetencer, der blev udslagsgivende i udvælgelsesprocessen, og ikke ansøgerens navn.

Ligebehandlingsnævnets afgørelse
Ligebehandlingsnævnet fandt, uanset at parterne ikke var fuldstændig enige om ordvalget ved indledningen på jobsamtalen, at det var ubestridt, at virksomheden i strid med forbuddet om at forskelsbehandle på grund af etnisk og national oprindelse med sin formulering forsøgte at indhente oplysninger om dette.

Virksomheden skulle derfor betale en godtgørelse på kr. 5.000 til ansøgeren.

Dansk Erhverv vurderer 
Forskelsbehandlingsloven fastsætter en række kriterier, som en arbejdsgiver ikke må indhente oplysninger om, herunder race, religion eller tro, politiske anskuelse, seksuel orientering eller national, social eller etnisk oprindelse.  Man skal særligt være opmærksom på disse forhold i rekrutteringsprocessen, således at ansættelsessamtalen ikke kommer til at handle om de nævnte kriterier.

Mens vi fraråder spørgsmål om ansøgerens oprindelige nationalitet, vil spørgsmål om en ansøgers statsborgerskab som udgangspunkt være lovlig til brug for virksomhedens vurdering af, om virksomheden for at undgå bøder skal sikre sig, at ansøgeren har den fornødne opholds- og arbejdstilladelse. Statsborgerskab kan være afgørende for, om der skal indhentes opholds- og statsborgerskab.


 
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Perlekæder i arbejdstid førte til strid
Perlekæder i arbejdstid førte til strid
07/05/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Lønnedgang på cirka 10 % var nok til erstatning
Lønnedgang på cirka 10 % var nok til erstatning
15/05/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Dobbeltagent kunne ikke bortvises
Dobbeltagent kunne ikke bortvises
17/05/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Er du opdateret på den seneste praksis vedrørende beskatning af smartwatches?
Er du opdateret på den seneste praksis vedrørende beskatning af smartwatches?
21/05/2024
Skatte- og afgiftsret, Ansættelses- og arbejdsret
Vegansk ret på menuen
Vegansk ret på menuen
21/05/2024
Ansættelses- og arbejdsret, Øvrige
Ny lov om tidsregistrering træder i kraft den 1. juli 2024
Ny lov om tidsregistrering træder i kraft den 1. juli 2024
23/05/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted