Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Mulighed for forskud på erstatning og kompensation til minkavlerne ved permanent nedlukning

Bech Bruun
21/12/2021
Mulighed for forskud på erstatning og kompensation til minkavlerne ved permanent nedlukning
Bech Bruun logo
Sammen med den bekendtgørelse, der indeholder regler om nedlukningserstatning til minkbranchen, har vi nu fået bekendtgørelsen, der regulerer muligheden for at få forskud på nedlukningserstatningen. Vi giver et hurtigt indblik i bekendtgørelsens betydning for minkvirksomhederne og rettighedshaverne.

Baggrunden for bekendtgørelsen

Den 4. november 2020 blev det meddelt, at alle mink på de danske minkfarme skulle aflives, og det blev samtidig bestemt, at der skal ydes fuldstændig erstatning til minkavlere og minkafhængige følgeerhverv. Hvis du ønsker at læse mere om bekendtgørelsen, der knytter sig til nedlukningserstatningen, kan du læse mere her.


I erkendelse af at processen omkring opgørelse og udbetaling af den endelig erstatning formetlig vil strække sig over længere tid, er der samtidig åbent op for, at minkvirksomhederne under visse betingelser kan få forskud på nedlukningserstatningen. I det følgende giver vi et overblik over disse regler.


Hvem er omfattet af bekendtgørelsen?

Bekendtgørelsen finder blandt andet anvendelse på tildeling og udbetaling af erstatning og kompensation til ”minkvirksomheder” som følge af det midligertidige forbud mod hold af mink, jf. § 1, stk. 1, i lov om aflivning af og midlertidigt forbud mod hold af mink.


Ved minkvirskomhed forstås:


  • Enhver virksomhed ejet af en fysisk eller juridisk person, der har været i drift frem til den 4. november 2020, og som havde egenproduktion af mink i Danmark i 2018, 2019 eller 2020.
  • Enhver virksomhed ejet af en fysisk eller juridisk person, som er ophørt i perioden fra den 15. juni 2020 til den 4. november 2020, og som havde egenproduktion af mink i Danmark i 2018, 2019 eller 2020.
  • Enhver virksomhed ejet af en fysisk eller juridisk person, der har været i drift frem til den 4. november 2020, og som den 4. november 2020 havde disponeret og gennemført konkrete tiltag med henblik på opstart af egenproduktion af mink i Danmark i 2020 eller 2021.

Det afgørende er således ordet ”egenproduktionen”. En ejer af en minkfarm, der ikke havde egenproduktion i 2020 og ikke har disponeret og gennemført konkrete tiltag med henblik på egenproduktion i 2020 eller 2021, henføres i stedet til følgeerhverv og kan således ikke få forskud. Vi henviser til vores nyhed om følgeerhverv, som du kan læse her.


Minkvirksomheder med egenproduktion af minkskind i 2020 ved nedlukning

Minkvirksomheder med minkproduktion i 2020 kan ansøge om at modtage et forskud på erstatning for permanent nedlukning af minkvirksomhedernes drift i perioden fra den 1. januar 2021 til den 31. december 2030.


Der sondres i bekendtgørelsen mellem a) minkvirksomheder med et pelsindeks på 89,000 eller derover og b) minkvirksomheder, der ikke har et pelsindeks eller har et pelsindex på 89,000 eller derunder.


Har minkvirkomheden et pelsindeks på 89,000 eller derover udgør forskuddet 40 kroner pr. det af Fødevarestyrelsen opgjorte antal hvalpe inkl. hanner i forbindelse med nedslagningen af mink som følge af COVID-19 pr. år i en 9-årig periode.


Har minkvirksomheden derimod et pelsindeks på under 100,000, reduceres forskuddet pr. hvalp med 3,3275 kr. pr. indekspoint under 100,000.


Forskuddet øges ikke, hvis minkvirksomhedens pelsindeks er over 100,000.


Uanset hvorledes forskuddet beregnes, foretages der en tilbagediskontering med 5,14 procent for henholdsvis en 8,5-årig eller 4,5-årig periode.


Forskud kræver samtykke

Det følger af bekendtgørelsen, at minkvirksomheder, der ønsker at få udbetalt forskuddet, skal indhente samtykke fra de rettighedshavere, der har tinglyste retigheder i minkvirksomhedens aktiver. Det vil typisk være realkreditinstitutter, banker og andre professionelle kreditorer.


Det er minkvirksomheden, der skal kontakte rettighedshaverne og, gennem en dialog,  forsøge at opnå et samtykke. Dette vil i de fleste tilfælde kræve en aftale med rettighedshaverne om, hvordan forskuddet skal fordeles mellem minkvirksomheden på den ene side og rettighedshaverne på den anden side. Det kan også være nødvendigt at lave en aftale imellem flere rettighedshavere om, hvordan forskuddet skal fordeles. Da alle rettighedshavere hver især kan sætte sig imod og dermed blokere for en udbetaling, er det vigtigt, at minkvirksomheden inddrager alle parter i dialogen.


Et samtykke fra en rettighedshaver, til at der kan udbetales forskud, er ikke samtidig samtykke, til at den pågældende rettighedshaver vil medvirke i forbindelse med den endelig ansøgning om erstatning.


Erklæringer

Sammen med ansøgningen om forskud og samtykkeerklæringer fra rettighedshaverne skal minkvirksomheden fremsende en erklæring fra en godkendt revisor, der bekræfter, at alle rettighedshavere har samtykket, ligesom der skal indsendes en såkaldt tro- og loveerklæring fra minkvirksomheden, hvor minkvirksomheden bekræfter, at alle betingelser for udbetaling er opfyldt.


Engangsbeløb til dækning af nedlukningsomkostniger

Samtidig med et forskud på erstatning og kompensation er der mulighed for at ansøge om et engangsbeløb på 80.000 kroner pr. minkvirksomhed.


Frister, modregning og tilbagebetaling

Ansøgningen om  erstatning og kompensation indsendes på Virk.dk senest 1. april 2022.


Hvis minkvirksomheden samtidig ansøger om forskud, skal ansøgningen være bilagt diverse bilag og erklæringer, hvoraf det blandt andet fremgår, at rettighedshaverne har givet samtykke til udbetaling af forskud.


Skylder minkvirksomheden penge til det offentlige, vil der ikke ske modregning i det forskud, der udbetales, men et beløb, der udbetales uretmæssigt, vil skulle tilbagebetales. Det samme er tilfældet, hvis en del af forskuddet mod forventning overstiger den endelige erstatning.


Bech-Bruuns kommentar

Som det fremgår, vil forskud kun kunne udbetales, hvis både minkvirsomheden og rettighedshaverne kan blive enige herom.


Det er derfor vores anbefaling, at minkvirksomheden helt indledningvist afklarer med rettighedshaverne, om det er sansyneligt, at de vil medvirke. Er dette tilfældet, bør minkvirksomheden forsøge at skabe et overblik over, hvilket beløb minkvirksomheden må forvente at kunne få i endelig erstatning. Dette beløb skal sammenholdes virksomhedens samlede økonomiske situation, og på den baggrund kan minkvirksomhden søge samtykke fra rettighedshaverne.


Bortset fra de tilfælde, hvor minkviksomheden helt oplagt vil kunne svare en hver sit, må man forvente, at rettighedshaverne vil være tilbageholdne med at medvirke til nogen aftale, hvor minkvirkomshedens samlede økonimiske situation ikke afklares.


Vi har en betydelig erfaring med håndtering af dialogen mellem kreditorere og virksomheder, og vi bistår naturligvis gerne i forbindelse med indgåelse af aftaler, ligesom vi naturligvis altid kan assistere dem, som har brug for råd og vejledning.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Mange virksomheder er ikke opmærksomme på at udvide force majeure-begrebet i deres kontrakter og flere anvender begrebet helt forkert. Bliv klogere på hvornår noget er en force majeure-begivenhed og hvornår du kan benytte en force majeure-klausul ved manglende leveringer.
Eksterne investorer - Hvor, hvornår og hvordan?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Eksterne investorer - Hvor, hvornår og hvordan?
Mange iværksætter overvejer før eller siden om de skal have eksterne investorer ind. Hvad skal man gøre sig af overvejelser inden man vælger at tage investorer ind i sin virksomhed?
Skift af forsikringsselskab - Dét skal du være opmærksom på
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Skift af forsikringsselskab - Dét skal du være opmærksom på
Mange virksomheder eller privatpersoner oplever at skulle skifte forsikringsselskab, hvilket der kan være mange gode grunde til. I forbindelse med et skift af forsikringsselskab er der dog visse ting man skal holde sig for øje.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Brugen af genbrugsmaterialer vinder frem, men hvem bærer ansvaret?
Brugen af genbrugsmaterialer vinder frem, men hvem bærer ansvaret?
15/01/2024
Fast ejendom og entreprise, Forsikring og erstatning
Brug af fritstående, generelle miljøanprisninger for solcelleanlæg anset som vildledende
Brug af fritstående, generelle miljøanprisninger for solcelleanlæg anset som vildledende
12/01/2024
E-handel og markedsføring, Øvrige
Lovforslag om implementering af CSRD fremsat
Lovforslag om implementering af CSRD fremsat
26/02/2024
EU-ret, Selskabsret, Øvrige
Finanstilsynet indskærper rådgivningspligt for forsikringsformidlere
Finanstilsynet indskærper rådgivningspligt for forsikringsformidlere
26/02/2024
Forsikring og erstatning, Ansættelses- og arbejdsret
ESMA udsender retningslinjer for deling af investeringsanbefalinger på sociale medier
ESMA udsender retningslinjer for deling af investeringsanbefalinger på sociale medier
27/02/2024
Finansiering og bankret, Øvrige
Afbestilte flybilletter resulterede i boardingafvisning
Afbestilte flybilletter resulterede i boardingafvisning
28/02/2024
Forsikring og erstatning
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted