Konkurrencerådet traf den 26. november 2014 afgørelse i en sag, hvor Danmarks to største medicinalgrossister, Nomeco A/S og Tjellesen Max Jenne A/S, sammen havde vedtaget fælles betingelser for gebyrer, returnering og priskreditering af lægemidler.
Konkurrencerådet fandt i afgørelsen, at en sådan samordning af gebyrer og vilkår imellem to konkurrenter udgør en konkurrencebegrænsende aftale i strid med konkurrenceloven. Konkurrencerådet har herefter påbudt virksomhederne at bringe overtrædelserne til ophør og afstå fra en lignende adfærd fremadrettet.
Grossisternes retningslinjer
Grossisterne, Nomeco A/S og Tjellesen Max Jenne A/S, havde i november 2001 igennem brancheforeningen MEGROS udmeldt fælles retningslinjer med ikrafttræden pr. 1. januar 2002.
Ved retningslinjerne var der blandt andet fastsat betingelser om:
- Gebyrer ved returnering: Retningslinjerne fastsatte gebyrer for returnering af lægemidler fra apotek til grossist og fra grossist til leverandør.
- Priskreditering ved ændring af apotekernes indkøbspris: I Danmark har leverandører pligt til hver 14. dag at indmelde apotekernes indkøbspriser (AIP) til Sundhedsstyrelsens takstsystem, som skal gælde de næste 14 dage. Retningslinjerne fastsatte taksterne for priskreditering mellem apotekerne og grossisterne samt mellem grossisterne og leverandøren ved ændringer i AIP.
- Kreditering ved returnering: Retningslinjerne fastsatte betingelser for returretten her- under minimumssatser ved returnering fra apotek til grossist og grossist til leverandør.
Konkurrencerådet vurderede, at grossisternes retningslinjer havde til formål at begrænse konkur- rencen, og at der således var tale om en overtrædelse af konkurrencelovens § 6 og artikel 101 TEUF.
Virksomheder skal konkurrere på alle konkurrenceparametre
På grund af offentlig regulering af pris og kvalitet på lægemidler er de klassiske konkurrencepara- metre på medicinalområdet svækkede. Hertil kommer, at der er høje adgangsbarrierer i grossistledet, der gør det svært for nye aktører at komme ind på markedet.
Konkurrencerådet anfører i sin afgørelse, at det er særligt vigtigt at opretholde de tilbageværende konkurrenceparametre på markedet for lægemidler.
Afgørelsen bekræfter derfor, at ikke kun koordinering af salgspriser – men også enhver koordinering af andre konkurrenceparametre – kan udgøre en overtrædelse af konkurrenceloven.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice
her →