Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Medarbejderens skrantende projekt

IUNO
14/09/2015
Medarbejderens skrantende projekt


En medarbejder kom til skade, mens han var udlejet til en anden virksomhed, og blev sygemeldt i en længere periode. Vestre Landsret afgjorde, at virksomheden, som han var udlejet til, var erstatningsansvarlig for medarbejderens tabte arbejdsfortjeneste.

En medarbejder var udlånt til en anden virksomhed, som han skulle hjælpe med at renovere jernspor mellem to byer. En dag valgte han at kravle ned ad en skrænt til sporet i stedet for at bruge den normale adgangsvej, som var placeret 400 meter fra mødestedet. Den alternative vej viste sig dog ikke at være gangbar, og medarbejderen faldt hele vejen ned. Medarbejderen kom så slemt til skade med sin arm, at han blev sygemeldt i en længere periode.

Medarbejderen lagde efterfølgende sag an mod den virksomhed, som han var udlejet til, fordi han mente, at virksomheden havde forsømt sin pligt til at instruere medarbejderne i, hvordan de kom ned til sporene, og pligten til at føre tilsyn med, at medarbejderne overholdt instruktionerne.

Virksomheden mente imidlertid ikke, at den var ansvarlig for medarbejderens tabte arbejdsfortjeneste. I stedet gjorde virksomheden gældende, at ansvaret lå hos den virksomhed, som medarbejderen var udlejet fra.

Virksomhed ansvarlig for lejet medarbejder
Vestre Landsret gav medarbejderen ret og dømte virksomheden, som havde lejet medarbejderen, til at betale for medarbejderens tabte arbejdsfortjeneste.

Vestre Landsret lagde vægt på, at virksomheden, som lejede medarbejderen, havde forsømt sin pligt til at sikre og føre tilsyn med, at arbejdspladsen var sikkerhedsmæssigt forsvarlig – inklusiv vejen til og fra arbejdspladsen. Ifølge Vestre Landsret var virksomheden bekendt med, at medarbejderne anvendte alternative adgangsveje til arbejdet, med uden at skride ind over for adfærden.

Det havde ingen betydning, at den sygemeldte medarbejder havde 15 års erfaring inden for området og havde været på sikkerhedskurser på ledelsesniveau. Derudover var det irrelevant, at virksomheden, som medarbejderen var udlejet fra, havde anmeldt ulykken til sit forsikringsselskab.

IUNO mener
Sagen er interessant, fordi det bliver mere og mere udbredt, at virksomheder lejer medarbejdere fra andre virksomheder. Ifølge den nye dom fra Vestre Landsret risikerer virksomhederne at være erstatningsansvarlige for tabt arbejdsfortjeneste, hvis de ikke er opmærksomme på deres instruktions- og tilsynsforpligtelse.

IUNO anbefaler, at virksomhederne laver en samarbejdsaftale, når de lejer / udlejer personale, hvori det fremgår, hvem der er ansvarlig for at give instruktioner og føre tilsyn. Dette kan være afgørende for, hvem der i sidste ende bærer ansvaret, hvis en lejet / udlejet medarbejder pådrager sig en arbejdsskade.

[Vestre Landsrets dom af 17. april 2015]Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
International arbejdskraft - klare anbefalinger
International arbejdskraft - klare anbefalinger
01/07/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Tidsregistrering - er I klar?
Tidsregistrering - er I klar?
19/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Kommune var for langsom
Kommune var for langsom
21/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret, Forsikring og erstatning
Skat og brug af udenlandsk arbejdskraft
Skat og brug af udenlandsk arbejdskraft
21/06/2024
Skatte- og afgiftsret, Ansættelses- og arbejdsret
Lige rettigheder til vikarer på overenskomst
Lige rettigheder til vikarer på overenskomst
20/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret, EU-ret
Nye regler for udenlandsk arbejdskraft vedtaget
Nye regler for udenlandsk arbejdskraft vedtaget
24/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted