Artikel
Medarbejder bortvist for hemmeligholdelse af mistet kørekort
NJORD Law Firm
25/06/2017
Det var nødvendigt for medarbejderen at tage et supplerende erhvervskørekort for at kunne udføre sit arbejde lovligt, og det krævede, at han havde et gyldigt kørekort. Alligevel vurderede Retten i Horsens, at bortvisningen ikke var berettiget.
Medarbejderen i sagen var blandt andet ansat til at føre virksomhedens terminaltraktor. Da nye regler for lovlig førelse af terminaltraktorer trådte i kraft, blev medarbejderen påbudt at erhverve sig et supplerende erhvervskørekort (C/E-kørekort), som er en overbygning på det almindelige B-kørekort.
Virksomheden havde derfor tilbudt medarbejderen at finansiere et kursus, så han kunne få det lovpligtige kørekort og dermed fortsat udføre sit arbejde lovligt.
Efter mere end to år opdagede virksomheden dog, at medarbejderen aldrig havde taget kurset, da det krævede, at han havde et gyldigt kørekort. Medarbejderen havde ikke gjort virksomheden opmærksom på, at han havde mistet sit kørekort, eller at han af samme grund aldrig var begyndt på kurset.
Virksomheden valgte herefter at bortvise medarbejderen.
Virksomheden anså det som grov misligholdelse af medarbejderens ansættelsesforhold, at han var vel vidende om, at han ikke kunne udføre sit arbejde lovligt uden et erhvervskørekort, og at han holdt det hemmeligt for arbejdsgiveren, at han havde mistet sit kørekort.
Bortvisningen var uberettiget
I sin vurdering af om bortvisningen af medarbejderen var berettiget, lagde retten særlig vægt på, at ansættelseskontrakten ikke indeholdt et krav om gyldigt kørekort som betingelse for ansættelsen.
Desuden lagde retten vægt på, at virksomheden havde ladet medarbejderen fortsætte med at føre terminaltraktor i mere end to år efter de nye reglers ikrafttræden, vel vidende at medarbejderen ikke havde det lovpligtige supplerende erhvervskørekort.
Retten kom derfor frem til, at bortvisningen var uberettiget.
Dommen viser, at …
Som arbejdsgiver skal man være opmærksom på at præcisere i ansættelseskontrakten, hvis en medarbejders ansættelse er betinget af, at særlige forudsætninger er opfyldt – eksempelvis at medarbejderen til enhver tid er i besiddelse af et gyldigt kørekort eller et supplerende erhvervskørekort.
Samtidig viser dommen også, at hvis virksomheden vil bortvise på baggrund af et særligt forhold, så er det vigtigt at reagere hurtigt.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice
her →