Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

MasterCard idømt bøde på 570 millioner euro

Focus Advokater
12/02/2019
MasterCard idømt bøde på 570 millioner euro
Focus Advokater logo
MasterCard har begrænset konkurrencen ved at forhindre butikker i at få lavere priser på bankgebyrer, fordi de har afholdt butikkerne fra at benytte banker i andre medlemsstater med bedre tilbud.


Kort om sagen


Hver gang en kunde betaler med et betalingskort hos en detailhandler, betaler detailhandlerens bank et gebyr til kundens bank. Detailhandleren skal betale sin bank for dette gebyr, og detailhandleren inkluderer gebyret i sine endelige priser over for kunderne. I december 2015 kom nye regler, der skulle sætte et loft over bankernes gebyrer, men indtil da varierede gebyrsatserne betydeligt i de enkelte medlemsstater.

Frem til reguleringen trådte i kraft i december 2015, pålagde MasterCard bankerne at benytte gebyrsatsen i den medlemsstat, hvor detailhandleren var placeret. En dansk butik skulle dermed anvende den danske gebyrsats. Derfor havde detailhandlere i medlemsstater med høje gebyrer ikke mulighed for at drage fordel af lavere gebyrer tilbudt af banker i andre medlemsstater.


EU-Kommissionens undersøgelse


EU-Kommissionen begyndte i april 2013 formelt at undersøge MasterCard, for at vurdere, om MasterCards praksis var i strid med EU’s konkurrenceregler. Den 22. januar 2019 pålagde Kommissionen en bøde til MasterCard, idet Kommissionen fandt, at MasterCards regler begrænsede bankernes muligheder for at konkurrere på priserne på tværs af grænserne, hvilket ledte til højere priser for både detailhandlere og forbrugere.

I fastsættelsen af bødens størrelse tog Kommissionen blandt andet hensyn til overtrædelsens grovhed og varighed, samt den omstændighed at MasterCard samarbejdede med Kommissionen under undersøgelsen.


Kommissionen undersøger fortsat MasterCard


Kommissionens bøde til MasterCard er ikke afslutningen på sagen, da Kommissionen stadig undersøger om MasterCards gebyrer på betalinger foretaget i EØS med betalingskort udstedt uden for EØS også er i strid med EU’s konkurrencelovgivning. Gebyret for betalinger med betalingskort udstedt uden for EØS er i nogle tilfælde fem gange højere, end hvis kunden betaler med et betalingskort udstedt inden for EØS.


Næste skridt


MasterCard har i forbindelse med Kommissionens undersøgelse accepteret og anerkendt, at man har brudt konkurrencereglerne. Alle – både enkeltpersoner og virksomheder – der har lidt et tab som følge af MasterCards brud på konkurrencereglerne, har mulighed for at kræve erstatning for tabet.


Focus Advokater bemærker


Sagen vedrører alene perioden før december 2015, og medfører derfor sandsynligvis ikke nogen ændring af MasterCards nuværende forretningsplan. Derudover viser sagen, at konkurrencereglerne ikke kun gælder de ”traditionelle” priskarteller, men også rammer aftaler og adfærd, der forhindrer eller begrænser EU’s grundlæggende mål om et integreret indre marked.

 

 


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artiklen er forfattet af:
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Del 5: Danmark indtager aktiv rolle med henvisningsbegæringer
Del 5: Danmark indtager aktiv rolle med henvisningsbegæringer
14/11/2023
EU-ret, Konkurrenceret
Del 6: Europa-Kommissionen og de danske myndigheder forbereder sig på at håndhæve DMA’en
Del 6: Europa-Kommissionen og de danske myndigheder forbereder sig på at håndhæve DMA’en
16/11/2023
EU-ret, Konkurrenceret
Konkurrencerådet kommer med en sjælden afgørelse om kartelfacilitering
Konkurrencerådet kommer med en sjælden afgørelse om kartelfacilitering
20/11/2023
Konkurrenceret
Lovprogram varsler ændringer af konkurrencelovgivningen
Lovprogram varsler ændringer af konkurrencelovgivningen
17/11/2023
Konkurrenceret, EU-ret
Lyreco opgiver fusion med Lomax
Lyreco opgiver fusion med Lomax
28/11/2023
Konkurrenceret
EU-Domstolen: Forligsaftale kan have konkurrencebegræsende formål
EU-Domstolen: Forligsaftale kan have konkurrencebegræsende formål
24/11/2023
Konkurrenceret, Life Science & Health Care
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted