Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Mærsk-selskaber overtrådte reglerne om anmeldelsespligt

Kromann Reumert
21/09/2023
Mærsk-selskaber overtrådte reglerne om anmeldelsespligt
Kromann Reumert logo
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har i en ny afgørelse fundet, at Damco USA Inc. og A.P. Møller-Mærsk A/S, som er en del af samme koncern, har overtrådt reglerne om fusionskontrol. I maj 2022 gennemførte Damco en fusion med Pilot Air Freight Holdings LLC, der var af en sådan størrelse, at den forinden skulle have været anmeldt til og godkendt af de danske konkurrencemyndigheder.

Kort om fusionen

I en afgørelse fra den 2. august 2023 fastslår Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, at A.P. Møller-Mærsk A/S og Damco USA Inc. har overtrådt konkurrencelovens regler om fusionskontrol i perioden maj 2022 til oktober 2022. Damco USA Inc., som er en del af A. P. Møller-Mærsk-koncernen, erhvervede i maj 2022 enekontrol over Pilot Air Freight Holdings LLC, uden at fusionen havde været anmeldt til eller godkendt af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen forinden. Damco har en samlet koncernomsætning i Danmark på over 3,8 milliarder, og Pilot omsætter for mindst 3,8 milliarder kroner på verdensplan. Fusionen var derfor af en sådan størrelse, at den overstreg tærskelværdierne i loven og dermed skulle have været anmeldt til de danske konkurrencemyndigheder


En måned efter fusionens gennemførelse blev Damco opmærksom på, at fusionen skulle havde været anmeldt til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Derfor tog Damco kontakt til styrelsen. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen vurderede, at Damco USA Inc. og A.P. Møller-Mærsk havde tilsidesat konkurrencelovens anmeldelsespligt i maj 2022. Desuden havde de brudt  lovens præimplementeringsforbud fra datoen for fusionens gennemførelse i maj 2022 og indtil styrelsens efterfølgende godkendelse af fusionen i november 2022.


Styrelsen planlægger at indbringe sagen for domstolene med påstand om bøde.


Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens behandling af fusionsanmeldelser

Hvis en transaktion opfylder de fastsatte omsætningstærskelværdier, har virksomheder ifølge konkurrenceloven pligt til at anmelde en fusion til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Det første sæt af tærskelværdier medfører anmeldelsespligt, hvis mindst to af de deltagende virksomheder hver især har en årlig omsætning i Danmark på mindst 100 millioner kroner, og de deltagende virksomheder samlet har en årlig omsætning i Danmark på mindst 900 millioner kroner. Det andet sæt af tærskelværdier medfører anmeldelsespligt, hvis mindst én af de deltagende virksomheder har en samlet årlig omsætning i Danmark på mindst 3,8 mia. kr., og mindst én af de øvrige deltagende virksomheder har en samlet årlig omsætning på verdensplan på mindst 3,8 mia. kr.


Der gælder samtidig et såkaldt præimplementeringsforbud, som betyder, at en transaktion ikke må gennemføres inden de relevante myndighedsgodkendelser er indhentet. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen får således mulighed for på forhånd at vurdere, om en given fusion vil hæmme den effektive konkurrence betydeligt. I dette tilfælde var styrelsen ikke underrettet om fusionen, og styrelsen havde derfor ikke haft mulighed for at vurdere fusionen.


Vores bemærkninger

Afgørelsen er et eksempel på, at fusioner mellem udenlandske virksomheder også kan medføre anmeldelsespligt i Danmark. Derudover skal man som virksomhed, der påtænker et virksomhedsopkøb, være opmærksom på de to sæt af tærskelværdier, som den danske konkurrencelov indeholder.


Overtrædelse af anmeldelsespligten kan resultere i bøde. Derudover kan det have store kommercielle konsekvenser, eftersom konkurrencemyndighederne har beføjelse til at forbyde eller afgive påbud om tilsagn, selvom en transaktion allerede er gennemført, hvis anmeldelsespligten ikke er opfyldt.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Kommune får indskærpelse fra Konkurrence- og forbrugerstyrelsen over mulig konkurrenceforvridende støtte
Kommune får indskærpelse fra Konkurrence- og forbrugerstyrelsen over mulig konkurrenceforvridende støtte
17/05/2024
EU-ret, Konkurrenceret
Frankrig anvender Towercast-doktrinen og undersøger fusion under tærskelværdierne
Frankrig anvender Towercast-doktrinen og undersøger fusion under tærskelværdierne
03/06/2024
Konkurrenceret, EU-ret
Folketinget vedtager markante ændringer af konkurrenceloven
Folketinget vedtager markante ændringer af konkurrenceloven
04/06/2024
Konkurrenceret
Ny konkurrencelov vedtaget: Nu indføres call-in regel for fusioner under tærskelværdierne
Ny konkurrencelov vedtaget: Nu indføres call-in regel for fusioner under tærskelværdierne
06/06/2024
Konkurrenceret
Sø- og Handelsretten tager stilling til tøjforhandleres informationsudveksling
Sø- og Handelsretten tager stilling til tøjforhandleres informationsudveksling
11/06/2024
Konkurrenceret
Del 1: Folketinget vedtager markante ændringer af konkurrenceloven
Del 1: Folketinget vedtager markante ændringer af konkurrenceloven
13/06/2024
Konkurrenceret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted