Lovprogram for 2024-25: 20 initiativer på skatteområdet
Regeringen offentliggjorde den 1. oktober 2024 lovprogrammet for folketingsåret 2024-25. Skatteministeriets står for i alt 20 kommende lovforslag, hvoraf flere berører aktionær- og selskabsbeskatning. En del af lovforslagene er en opfølgning på regeringsgrundlaget ”Ansvar for Danmark” fra december 2022. Nogle af lovforslagene blev sendt i høring før sommerferien, hvilket allerede giver et godt indblik i indholdet af flere af lovforslagene. Nogle af lovforslagene er allerede blevet fremsat den 2. oktober 2024.
I det følgende opsummeres en række af initiativerne.
Lovforslag der forventes fremsat i oktober 2024:
- At afskaffe muligheden for at straksafskrive på edb-software og knowhow og patentrettigheder med videre samt at forhøje fradraget for udgifter til forsøgs- og forskningsvirksomhed.
- At nedsætte bo- og gaveafgiften ved overdragelse af familieejede virksomheder fra 15 pct. til 10 pct.. Samtidig indføres der et retskrav på en skematisk model for værdiansættelse af virksomheden ved opgørelsen af beskatningsgrundlaget. Derudover foreslås en udvidelse af muligheden for overdragelse af ejendomsvirksomheder med succession ved at lempe den såkaldte pengetankregel. Dette indebærer, at aktiv udlejning af fast ejendom ikke længere skal anses for passiv kapitalanbringelse.
- At ophæve beskatningen af udbytter, som selskaber med videre modtager af skattefri porteføljeaktier, at forhøje loftet for indskud på aktiesparekontoen til 160.000 kr. Selskaber gives mulighed for at vælge realisationsbeskatning i en periode på 7 år efter den første børsnotering, som alternativ til lagerbeskatning.
- At indføre en stigningsbegrænsningsordning for dækningsafgift af erhvervsejendomme.
- At justere reglerne for efterbeskatning af fondes ubenyttede hensættelser samt justering af reglerne for adgang til at fremføre visse skattemæssige underskud efter skattefri fusion af fonde. Endvidere ophævelse af fondes skattepligt af renteindtægter, når betaleren efter reglerne om tynd kapitalisering er blevet rentefradragsbegrænset.
Lovforslag der forventes fremsat i november 2024:
At indføre en ny opkrævningsløsning for visse krav og renteharmonisering. Indførelse af hæftelse for kildeskat efter solvent likvidation og sikring af rentekrav ved udbetaling af refusion af kildeskat til udenlandske udbyttemodtagere.
Lovforslag der forventes fremsat i januar 2025:
At implementere ændringer af direktiv 2011/16/EU om administrativt samarbejde på beskatningsområdet (DAC8). Direktivet indebærer blandt andet, at medlemsstaterne skal indføre regler, der forpligter udbydere og formidlere af kryptoaktiver og e-penge til at ind berette oplysninger om de enkelte kunders transaktioner og beholdninger til de nationale skattemyndigheder. Disse oplysninger skal efterfølgende udveksles automatisk mellem EU-landenes nationale skattemyndigheder.
Lovforslag der forventes fremsat i februar 2025:
- At styrke iværksætteri i hele Danmark dels ved at give mulighed for rentefri henstand, hvor vederlaget udgøres af en løbende ydelse, dels ved at lempe beskatningen af aktionærlån.
- At gennemføre de ændringer af minimumsbeskatningsloven, der er nødvendige for at sikre, at loven er i overensstemmelse med de administrative retningslinjer vedrørende OECD’s modelregler om minimumsbeskatning. Endvidere justeres transfer pricing reglerne, for at sikre, at Danmark lever op til den politiske forpligtelse, der følger af OECD’s rapport om beløb B, som forenkler fastlæggelsen af armslængdepriser for visse distributører. Desuden lempes kravene om dokumentation af koncerners transfer pricing praksis. Selskabsskattelovens bestemmelse om såkaldte omvendte hybride enheder justeres, så bestemmelsen svarer til OECD’s anbefalinger, for så vidt angår investorer, der samarbejder i forhold til den hybride enhed.
- At sikre en mere hensigtsmæssig beskatning ved handel med kryptoaktiver. Formålet er at gøre det lettere for de skattepligtige at beregne og betale den korrekte skat ved handel med kryptoaktiver.
Det fulde lovprogram kan tilgås her.