Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Lovændring udvider muligheden for tildeling af medarbejderaktier

Bird & Bird
15/06/2018
Lovændring udvider muligheden for tildeling af medarbejderaktier
Folketinget har vedtaget en ændring af ligningsloven, så selskaber under visse betingelser kan tilbyde en højere procentdel af medarbejderens årsløn i medarbejderaktier end hidtil.

Den 26. april 2018 vedtog Folketinget et lovforslag, som udvider anvendelsesområdet for ligningslovens § 7 P, der regulerer tildelingen af aktier, køberetter til aktier eller tegningsretter til aktier, som personer modtager som vederlag i et ansættelsesforhold. Nu kan medarbejdere få tildelt aktier og købe-/tegningsretter til aktier til en værdi svarende til 20 % af medarbejderens årsløn på det tidspunkt, hvor aftalen indgås.

Denne nyhed kommer som en opfølgning på vores nyhed om medarbejderaktier, da det (nu vedtagne) lovforslag blev fremsat (L 174).


Fordelene ved ligningslovens § 7 P


Når et selskab tildeler aktier eller købe-/tegningsretter til aktier efter reglerne i ligningslovens § 7 P, har det følgende fordele:

  • Hvis medarbejderaktieordningen i stedet opfylder de betingelser som fremgår af ligningslovens § 7 P, stk. 2, vil medarbejderen beskattes af værdien af medarbejderaktierne som aktieindkomst med en skatteprocent op til 42 % i modsætning til 56 % for almindelig lønindkomst. Ligningslovens § 7 P giver dermed gunstigere skatteforhold for medarbejderaktier end medarbejderaktier, som ikke er omfattet af ligningslovens § 7 P.

  • Beskatningen udløses først på det tidspunkt, hvor aktierne afstås. For medarbejderaktier uden for anvendelsesområdet af ligningslovens § 7 P, vil medarbejderen blive beskattet på erhvervelsestidspunktet – tidspunktet, hvor medarbejderen erhverver endelig ret til aktierne.

  • Den nye grænse på 20 % gør det mere attraktivt for selskaber at tilbyde medarbejderaktier mod en reduktion i den kontante bruttoløn. Dette kan være en fordel for iværksætterselskaber, som kan være pressede på likviditeten. Selskaber som har pligt til at betale lønsumsafgift vil også nyde godt af en medarbejderaktieordning mod en reduktion af den kontante bruttoløn.Betingelse: 80 % af medarbejderne skal tilbydes ordningen

Hvis tildelingen udgør mellem 10 % - 20 % af årslønnen, skal en særlig betingelse være opfyldt: Tildelingen af medarbejderaktier skal tilbydes til minimum 80 % af medarbejderne efter almene kriterier.

De ”almene kriterier” kan udledes fra vejledningen af den tidligere bestemmelse i ligningslovens § 7 A, som tidligere regulerede medarbejderaktieordninger. Her omfattes medarbejderaktieordninger, som tilbydes på baggrund af arbejdstid, anciennitet og overenskomstforhold. Mere konkret har praksis vedrørende disse ordninger accepteret at afskære medarbejdere med under tre års anciennitet, medarbejdere med en arbejdsuge under 8 timer og ledere med et andet incitamentsprogram i selskabet.

Udover kravet om tildeling til 80 % skal medarbejderaktieordningen tilbydes på lige vilkår. Ifølge lovbemærkningerne indebærer dette, at der for eksempel skal være lige vilkår angående tidspunktet for udnyttelse, typen af aktieløn og potentielle performancebetingelser. Der stilles også krav om, at værdien af aktielønnen skal udgøre samme andel af årslønnen for alle de omfattede medarbejdere.

Hvis tildelingen kun udgør op til 10 % af årslønnen, vil der være mulighed for, at tildelingen kun tilbydes til udvalgte medarbejdere. Dermed bortfalder 80 %-betingelsen, hvilket også var muligt før lovforslaget blev vedtaget.


Lovforslag med tilbagevirkende kraft


De nye regler i ligningslovens § 7 P blev vedtaget med tilbagevirkende kraft og gælder derfor for alle aftaler om tildeling af medarbejderaktier, som er indgået d. 1. januar 2018 eller senere.

Læs hele lovforslaget her

  
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artikler, der kunne være relevante for dig
Lovforslag om bæredygtighedsrapportering vedtaget: Implementerer CSRD i dansk ret
Lovforslag om bæredygtighedsrapportering vedtaget: Implementerer CSRD i dansk ret
14/05/2024
Compliance, Selskabsret, EU-ret
Vedtagelsen af L 107
Vedtagelsen af L 107
17/05/2024
Compliance, Finansiering og bankret, Selskabsret
Kan selskabet skadesløsholde ledelsen?
Kan selskabet skadesløsholde ledelsen?
23/05/2024
Selskabsret, Forsikring og erstatning
Ny lov vedtaget: Skærpede regler for registrering af ledelsesmedlemmer
Ny lov vedtaget: Skærpede regler for registrering af ledelsesmedlemmer
21/06/2024
Selskabsret
Ny regulering af demokratiske virksomheder
Ny regulering af demokratiske virksomheder
03/07/2024
Selskabsret, Øvrige
Bæredygtighedsrapportering – husk dialogen med medarbejderne!
Bæredygtighedsrapportering – husk dialogen med medarbejderne!
03/07/2024
Selskabsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted