Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Korttidsudlejning af helårsboliger – nye regler i kraft pr. 1.1.2021

Focus Advokater
19/01/2021
Korttidsudlejning af helårsboliger – nye regler i kraft pr. 1.1.2021
Focus Advokater logo
Den 1.5.2019 blev der indført en række nye regler for korttidsudlejning af helårsboliger. Reglerne indeholdt nogle begrænsninger i adgangen til udlejning, som først nu i 2021 er trådt i kraft. Få her en opdatering.

Hvad betyder lovreguleringen?

Formålet med indførelsen af reglerne var, at der skulle skabes klarhed over, hvor lang tid en ejer/ bruger må udleje sin helårsbolig til bl.a. ferie- og fritidsformål. Reglerne skulle imødegå den stigende udlejning af boliger til Airbnb og skabe større incitament for at få lejeindtægterne indberettet til SKAT.

Fra lovens indførelse og frem til den 1.1.2021 kunne udlejning af en helårsbolig til ferie- og fritidsformål lovligt ske op til 70 dage om året. Det gjaldt uanset om ejeren/brugeren selv formidlede udlejningen, og selv indberettede lejeindtægterne, eller om en virksomhed formidlede udlejningen og indberettede lejeindtægterne for ejer/bruger.


De nye regler gældende fra 1.1.2021

Ejere/brugere, der selv står for udlejningen af deres bolig, må nu (kun) udleje den fulde helårsbolig til ferie- og fritidsformål i op til 30 dage om året.


Ejere/brugere, der anvender en virksomhed til formidling af udlejning af boligen, må udleje op til 70 dage om året. Brugen af den højere udlejningsgrænse er under forudsætning af, at formidlingsvirksomheden indberetter indtægterne efter skatteindberetningsloven.


Kommunalbestyrelsen kan beslutte at hæve grænsen for udlejning af ejeres eller brugeres fulde helårsbolig fra 70 dage pr. kalenderår og op til 100 dage pr. kalenderår. Træffer kommunalbestyrelsen beslutning, skal denne offentliggøres på kommunens hjemmeside, og beslutningen skal meddeles til erhvervsministeren.


Husk!

Myndighederne kan føre tilsyn med, om grænserne overholdes. Overskrider man grænserne for udlejning, kan udlejningen bringes til ophør, og bøder kan udstedes.


Sker udlejningen gennem et bureau, er det bureauet, der er forpligtet til at indberette til SKAT. Ellers skal man som ejer/bruger selv sørge for indberetning. Indtægterne fra udlejningen er som udgangspunkt skattepligtige, men vælger man beskatning efter reglerne i ligningslovens § 15O og §15P, kan man tage et bundfradrag, som bliver større, når man lader tredjemand indberette.


Ejerlejlighedsejere, andelshavere og lejere er også omfattet af loven. Loven regulerer dog ikke, om lejeren i henhold til lejeloven har ret til fremleje/Airbnb-udlejning eller lign., eller om andelshaveren (eller medlemmet af ejerforeningen) i henhold til vedtægterne har ret til udlejning.


Focus Advokater anbefaler

Da der er sanktioner tilknyttet overtrædelse af reglerne, er det væsentligt at være opmærksom på, hvilke grænser for udlejning til ferie- og fritidsformål, der gælder. Desuden er det væsentligt, at man vælger den rigtige måde at indberette indtægterne på, så de håndteres bedst i forhold til ejer/brugers skattemæssige forhold. Tillige skal man altid have afklaret sin retsstilling som udlejer, lejer, andelsboligforening eller ejerforening, herunder hvordan bestemmelser i lejekontrakter og vedtægter kan udformes, og hvornår udlejning til ferie- og fritidsmæssige formål er tilladt – også i forhold til lokalplaner og servitutter.


Har du brug for rådgivning?

Hos Focus Advokater kan vi bistå dig med rådgivning om alle aspekter af udlejning af fast ejendom. Du er meget velkommen til at kontakte vores afdeling for lejeret, hvis du har spørgsmål eller brug for rådgivning i relation til udlejning af fast ejendom.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Focus Advokater logo
Odense
Englandsgade 25
5000 Odense C
63 14 20 20
mail@focus-advokater
Kolding
Toldbodgade 10, 4
6000 Kolding
Svendborg
Havnepladsen 3 A
5700 Svendborg
København
Amaliegade 40 B, 2
1256 København K
Hamborg
Grimm 8
D-20457 Hamburg
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted