Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Konsekvenser ved udeblivelse fra sygefraværssamtale

Focus Advokater
04/12/2018
382
Konsekvenser ved udeblivelse fra sygefraværssamtale
Focus Advokater logo
I en ny dom fra Vestre Landsret fra den 18.10.2018 er spørgsmålet om opsigelse på baggrund af udeblivelse fra en sygefraværssamtale behandlet.


Udeblivelse fra en sygefraværssamtale er ikke nødvendigvis en misligholdelse af ansættelsesforholdet


Hvad gør man som arbejdsgiver, hvis man har en sygemeldt medarbejder, som man ikke kan komme i kontakt med? Må man opsige en sygemeldt medarbejder, der ikke møder op til en sygefraværssamtale, som denne er indkaldt til?


Dom fra Vestre Landsret

I sagen blev en medarbejder i 2014 ansat hos en tandlæge i et tidsbegrænset flexjob, som i 2015 blev ændret til en tidsubegrænset ansættelse. I august 2016 sygemeldte medarbejderen sig begrundet i dårligt psykisk arbejdsmiljø. Efter sygemeldingen forsøgte arbejdsgiveren utallige gange at komme i kontakt med medarbejderen for at aftale de nærmere omstændigheder for afholdelse af den lovpligtige sygefraværssamtale. Men medarbejderen reagerede ikke på arbejdsgiverens henvendelser og udeblev herefter fra sygefraværssamtalen, som arbejdsgiveren havde indkaldt til. Medarbejderen blev herefter opsagt i september 2016.

Medarbejderen og dennes faglige organisation rejste herefter krav om godtgørelse for usaglig opsigelse.

I Sø- og Handelsretten blev arbejdsgiveren frifundet, fordi medarbejderen ikke havde givet udtryk for at være for syg til at deltage i samtalen. Arbejdsgiveren havde desuden tilbudt at afholde samtalen på medarbejderens bopæl. Medarbejderen valgte på trods heraf at udeblive fra sygefraværssamtalen, hvorfor Sø- og Handelsretten fandt, at arbejdsgiveren med rette kunne gå ud fra, at medarbejderen ikke ønskede at blive i ansættelsesforholdet hos arbejdsgiveren.

Sagen blev herefter indbragt for Vestre Landsret, hvor arbejdsgiveren blev dømt til at betale godtgørelse for usaglig opsigelse efter funktionærlovens § 2b. Vestre Landsret begrundede dette med, at der ikke forelå dokumentation for, at arbejdsgiveren forinden opsigelsen havde bedt om en lægeerklæring, at arbejdsgiveren ikke tilbød medarbejderen at afholde sygefraværssamtalen telefonisk, at medarbejderen ikke forud for opsigelsen blev advaret om, at det ville få ansættelsesretlige konsekvenser, evt. opsigelse, såfremt hun udeblev fra sygefraværssamtalen, hvorfor arbejdsgiveren på opsigelsestidspunktet ikke med rette kunne afgøre, at medarbejderen ikke ønskede at vende tilbage på arbejdspladsen.


Focus Advokater bemærker


Dommen viser, at man som arbejdsgiver skal gøre alt, hvad der står i ens magt for at undersøge muligheden for, at en sygemeldt medarbejder kan vende tilbage arbejdet, før man skrider til en opsigelse. Man kan derfor ikke skride til opsigelse, blot fordi en medarbejder ikke reagerer på ens henvendelser og ikke dukker op til en indkaldt sygefraværssamtale. Man skal bede medarbejderen fremlægge lægelig dokumentation for udeblivelsen fra sygefraværssamtalen og sørge for, at det står medarbejderen klart, hvilke konsekvenser det får, såfremt man ikke reagerer på arbejdsgiverens henvendelser og/eller udebliver fra endnu en sygefraværssamtale.

Har du brug for råd og vejledning vedrørende opsigelse eller andet inden for ansættelses- og arbejdsforhold, er du altid velkommen til at kontakte Focus Advokaters team for ansættelsesret.

 

  
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Focus Advokater logo
Odense
Englandsgade 25
5000 Odense C
63 14 20 20
mail@focus-advokater
Kolding
Toldbodgade 10, 4
6000 Kolding
Svendborg
Havnepladsen 3 A
5700 Svendborg
København
Amaliegade 40 B, 2
1256 København K
Hamborg
Grimm 8
D-20457 Hamburg
Ledige jobs
Jurainfo logo
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 44.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Coronavirus: Ny trepartsaftale skal hjælpe medarbejdere med hjemsendte børn
Coronavirus: Ny trepartsaftale skal hjælpe medarbejdere med hjemsendte børn
21/09/2020
Ansættelses- og arbejdsret
Sexchikane på arbejdspladsen
Sexchikane på arbejdspladsen
21/09/2020
Ansættelses- og arbejdsret
Opsigelse af funktionærer
Opsigelse af funktionærer
18/09/2020
Ansættelses- og arbejdsret
Udbetaling af indefrosne feriepenge
Udbetaling af indefrosne feriepenge
16/09/2020
Øvrige, Ansættelses- og arbejdsret
Nyt lovforslag skal sikre bedre forhold for udstationerede medarbejdere
Nyt lovforslag skal sikre bedre forhold for udstationerede medarbejdere
15/09/2020
Ansættelses- og arbejdsret
COVID-19: Folketinget har nu vedtaget reglerne om iværksættelse af midlertidig arbejdsfordeling
COVID-19: Folketinget har nu vedtaget reglerne om iværksættelse af midlertidig arbejdsfordeling
11/09/2020
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted