Ny rapport fra Konkurrencemyndigherne fastslår, at den sectorspecifikke lovgivning inden for salg og distribution af lægemidler begrænser konkurrencen.
Distribution af medicin til alle landets apoteker varetages næsten udelukkende to grossister.
Begge grossister tilbyder apotekerne det fulde sortiment af medicin, og de tilbyder hver især en it-løsning, som betyder, at apotekeren ikke skal tænke på varebestilling og lagerstyring. Det styrer grossisten. Det tætte samarbejde og it-løsningen gør det vanskeligt for nye grossister at komme ind på markedet. Det skriver KFST på deres hjemmeside.
På baggrund af analysen opstiller Konkurrencerådet en række anbefalinger, som kan samles under tre hovedoverskrifter:
- De væsentlige barrierer for nye medicingrossister skal reduceres.
- Medicingrossister skal have bedre muligheder for at konkurrere på pris og større incitament til at konkurrere på leveringsevne.
- Apotekerne skal have større incitament til at afsøge markedet og finde alternative grossister.
Formand for Konkurrencerådet, Christian Schultz, siger:
”Konkurrencen om at levere medicin til danskerne via apoteker har det dårligt. Vi har et grossistled, hvor to virksomheder sidder på næsten alt. I praksis kan de ikke konkurrere på pris, og apotekerne er så gennemregulerede, at de ikke kan medvirke til at øge konkurrencen på pris.”
Begge grossister tilbyder apotekerne det fulde sortiment af medicin, og de tilbyder hver især en it-løsning, som betyder, at apotekeren ikke skal tænke på varebestilling og lagerstyring. Det styrer grossisten. Det tætte samarbejde og it-løsningen gør det vanskeligt for nye grossister at komme ind på markedet.
Meget af den sectorspecifikke lovgivning, som Konkurrencemyndighederne finder betænkelig, er netop blevet gennemgået rent politisk i forbindelse med ikræfttrædelsen af den nye Apotekerlov tilbage i jsommeren 2015. I fobindelse hermed har man politisk valgt at prioritere andre samfundsmæssige og sundhedspolitiske hensyn højere end hensynet til konkurrencen.
Du kan læse mere på Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens hjemmeside her
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice
her →