Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Konkurrencerådet godkender Rema 1000's overtagelse af dele af Aldi efter tilsagn om frasalg af en række butikker

Kromann Reumert
27/09/2023
Konkurrencerådet godkender Rema 1000's overtagelse af dele af Aldi efter tilsagn om frasalg af en række butikker
Kromann Reumert logo
Efter en fase II-undersøgelse af fusionen har Konkurrencerådet nu godkendt Rema 1000's overtagelse af størstedelen af Aldis butikker i Danmark. Dette sker efter, at Rema 1000 har afgivet tilsagn om frasalg af et antal butikker for at løse lokale konkurrenceproblemer.

Kort om sagen

ALDI Danmark ApS ("Aldi") meddelte den 20. december 2023, at Aldi vil trække sig ud af Danmark. Denne meddelelse har skabt en større omrokering på dagligvaremarkedet i Danmark, hvor Rema 1000 har købt størstedelen af Aldis butikker med mere i Danmark.


Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen modtog den 31. marts 2023 en almindelig anmeldelse af en fusion mellem REMA 1000 Danmark A/S ("Rema 1000") og dele af Aldi. Den anmeldte transaktion indebærer, at Rema 1000 erhverver Rema 1000 114 ud af Aldis i alt 187 butikker i Danmark, syv butiksprojekter, tre distributionscentre, fem yderligere ejendomme, medarbejdere og operationelt inventar.


Rema 1000 og Aldi er begge aktive indenfor detailsalg af dagligvarer i Danmark. Derudover er Rema 1000 aktiv indenfor engrossalg af dagligvarer til egne franchisetagere og eksterne parter.


Den 11. maj 2023 overgik sagsbehandlingen til fase II, da Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen fandt behov for særskilt undersøgelse af fusionen i forhold til markedet for detailsalg af dagligvarer i Danmark.


Et marked for detailsalg af dagligvarer

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen fandt, at der kan afgrænses et marked for detailsalg af dagligvarer, der omfatter fysiske dagligvarebutikker som eksempelvis supermarkeder, discountbutikker og større supermarkeder/varehuse (ikke omfattende kiosker, servicestationer og specialforretninger eller online-salg) - og at dette marked både har en national og en række lokale dimensioner.


Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen konkluderede, at fusionen ikke hæmmede den effektive konkurrence betydeligt på det nationale marked. Dog identificerede  styrelsen  også en række lokalområder, hvor fusionen ville hæmme den lokale konkurrence betydeligt. Det skete ved at lave såkaldte "isocromer" med cirkler over de lokalområder, der var i spil, og se på tætheden af Rema 1000's og Aldis butikker samt tilstedeværelsen af andre konkurrenter. Der blev udført et betydeligt antal af sådanne "lokale analyser" i sagen.


Tilsagn

På baggrund af de konstaterede konkurrenceproblemer har Rema 1000 forpligtet sig til at frasælge et ukendt antal butikker inden en vis frist efter at have fået godkendelse. Dermed er der tale om traditionelle frasalgstilsagn helt i overensstemmelse med lovens hovedregel om, at sådanne frasalg  i udgangspunktet kan aftales  efter godkendelse af fusionen. Indtil videre er det offentligt kendt, at Rema 1000 har indgået aftale om frasalg af 3 butikker til COOP, 7 butikker til Dagrofa og 10 butikker til LIDL. Visse af disse aftaler er også betinget af konkurrencemyndighedernes godkendelse.


Konkurrencerådet godkendte fusionen den 30. august 2023 under forudsætning af de afgivne tilsagn, som blev en betingelse for  godkendelsen af fusionen.  


Udover de 114 butikker, som overtages af Rema 1000, om end nogen skal videresælges, er det endvidere offentligt kendt, at Salling Group A/S har indgået aftale med Aldi om køb af de resterende Aldi-butikker i Danmark. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er fortsat i færd med at behandle denne sag, der overgik til fase II den 7. august 2023.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Ændring af konkurrenceloven i høring
Ændring af konkurrenceloven i høring
12/01/2024
Konkurrenceret
Priskoordinering i energisektoren
Priskoordinering i energisektoren
09/01/2024
Konkurrenceret
EU-Domstolen afviser erstatningsansvar for Kommissionen i UPS-sag
EU-Domstolen afviser erstatningsansvar for Kommissionen i UPS-sag
25/01/2024
EU-ret, Konkurrenceret
Arealudviklingsselskaber - husk fusionskontrolreglerne
Arealudviklingsselskaber - husk fusionskontrolreglerne
05/02/2024
Konkurrenceret, Fast ejendom og entreprise, Offentlig ret
Kommissionen fik (næsten) ret i lånerentekartellet
Kommissionen fik (næsten) ret i lånerentekartellet
08/02/2024
EU-ret, Konkurrenceret
Udsigt til dårligt vejr på Øresundsbroen: Ny vurdering af støtteforanstaltninger
Udsigt til dårligt vejr på Øresundsbroen: Ny vurdering af støtteforanstaltninger
20/02/2024
Konkurrenceret, EU-ret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted