Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Konkurrence­rådet: Falck har misbrugt sin dominerende stilling

Horten
06/02/2019
Konkurrence­rådet: Falck har misbrugt sin dominerende stilling
Konkurrencerådet traf den 30. januar 2019 afgørelse om, at Falck Danmark A/S har misbrugt sin dominerende stilling til at ekskludere konkurrenten BIOS Ambulance Service Danmark A/S fra ambulancekørsel i Region Syddanmark.
Ifølge Konkurrencerådet har Falck Danmark A/S (Falck) misbrugt sin dominerende stilling i perioden fra 25. august 2014 til oktober 2015. Afgørelsen udspringer af, at Falck i august 2014 tabte et udbud om ambulancetjeneste i Region Syddanmark. Udbuddet bestod af fire delaftaler, hvoraf BIOS Ambulance Service Danmark A/S (BIOS) vandt de tre af dem, og en gik til konsortiet Responce A/S og Life Care One A/S.

I forlængelse af udbuddet fastlagde Falck ifølge Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen en overordnet strategi om at ekskludere BIOS fra det danske marked for ambulancetjenester. Strategien indebar helt overordnet, at man ville forsøge at skabe usikkerhed og bekymring om BIOS som leverandør og arbejdsplads.

Denne strategi blev ifølge Konkurrencerådet implementeret gennem en række ekskluderende aktiviteter, som bl.a. bestod i aktiviteter på de sociale medier, formidling af negative historier om BIOS til pressen samt målrettede forsøg på at påvirke ambulanceredderne i Region Syddanmark til ikke at tage arbejde hos BIOS.

Mange af de ekskluderende aktiviteter blev udført i såkaldt armslængde, således at de ikke kunne føres direkte tilbage til Falck. Det medførte bl.a., at de negative historier om BIOS kom til at fremstå som objektive og troværdige, idet de ikke direkte kunne føres tilbage til Falck som afsender.


Hvorfor misbrug?


Selvom en virksomhed er dominerende, udelukker det ikke virksomheden fra at konkurrere på pris, kvalitet, markedsføring eller lignende, og det er derfor ikke enhver eliminering af en konkurrent, der vil være ulovlig. Hvis virksomheden imidlertid anvender metoder, der adskiller sig fra normal konkurrence på ydelser, vil det som udgangspunkt være til skade for konkurrencen på markedet og i sidste ende til skade for forbrugerne.

Konkurrencerådet kom i dette tilfælde frem til, at Falcks ekskluderende aktiviteter ikke udgjorde normal konkurrence på ydelser og var egnet til at begrænse konkurrencen på det danske marked for ambulancetjenester. Det skyldtes en samlet vurdering af de ekskluderende aktiviteter, herunder det faktum at Falck havde forsøgt at forhindre BIOS i at rekruttere ambulancereddere fra Falck, idet ambulancereddere er en begrænset ressource, som er meget væsentlig for ambulancevirksomheder.

Konkurrencerådet har givet Falck påbud om at ophøre med den ulovlige adfærd samt anmeldt sagen til SØIK med henblik på strafferetlig forfølgelse. Det vil dog først ske efter en eventuel ankesag er afgjort, og Falck har i flere medier tilkendegivet af afgørelsen ankes til Konkurrenceankenævnet.

  
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artikler, der kunne være relevante for dig
Ændring af konkurrenceloven i høring
Ændring af konkurrenceloven i høring
12/01/2024
Konkurrenceret
Priskoordinering i energisektoren
Priskoordinering i energisektoren
09/01/2024
Konkurrenceret
EU-Domstolen afviser erstatningsansvar for Kommissionen i UPS-sag
EU-Domstolen afviser erstatningsansvar for Kommissionen i UPS-sag
25/01/2024
EU-ret, Konkurrenceret
Arealudviklingsselskaber - husk fusionskontrolreglerne
Arealudviklingsselskaber - husk fusionskontrolreglerne
05/02/2024
Konkurrenceret, Fast ejendom og entreprise, Offentlig ret
Kommissionen fik (næsten) ret i lånerentekartellet
Kommissionen fik (næsten) ret i lånerentekartellet
08/02/2024
EU-ret, Konkurrenceret
Udsigt til dårligt vejr på Øresundsbroen: Ny vurdering af støtteforanstaltninger
Udsigt til dårligt vejr på Øresundsbroen: Ny vurdering af støtteforanstaltninger
20/02/2024
Konkurrenceret, EU-ret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted