Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Konkurrencerådet: Danske herretøjsforretninger handlede i strid med konkurrenceloven

Bech Bruun
01/07/2020
654
Konkurrencerådet: Danske herretøjsforretninger handlede i strid med konkurrenceloven
Bech Bruun logo
Konkurrencerådet har for nyligt fundet, at Hugo Boss, i strid med konkurrenceloven, har udvekslet informationer om priser og rabatter i forbindelse med fremtidige udsalg med henholdsvis Kaufmann og Ginsborg.


Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen foretog tilbage i 2018 kontrolundersøgelser hos detailhandlere af herretøj. På baggrund af disse kontrolundersøgelser har Konkurrencerådet nu i to sager fundet, at Hugo Boss og henholdsvis Kaufmann og Ginsborg havde udvekslet informationer om priser og rabatter forud for fremtidige udsalg.

Konkret havde Hugo Boss over en fireårig periode. efter anmodning fra henholdsvis Kaufmann og Ginsborg, informeret om, hvornår Hugo Boss ville deltage i bestemte, fremtidige udsalg, samt med hvilke priser, rabatter, mængder, og/eller varesortimenter der ville komme på udsalg. Heraf kunne det også udledes, hvilke varer/varesortimenter som ikke ville blive sat på udsalg.

Hugo Boss driver i Danmark både virksomhed i engrosleddet som leverandør til selvstændige detailforhandlere og i detailleddet i direkte konkurrence med de selvstændige forhandlere. Kaufmann og Ginsborg driver alene virksomhed i detailleddet.

En sådan adfærd blev anset som en samordnet praksis, der havde til formål at begrænse konkurrencen mellem tøjforhandlerne i strid med konkurrenceloven.


I strid med konkurrenceloven


Konkurrenceloven udelukker enhver direkte eller indirekte kontakt mellem konkurrerende virksomheder, som indebærer, at en virksomhed informeres om en adfærd, som konkurrerende virksomheder påtænker eller har besluttet sig for at indtage på markedet. Konkurrencerådet fandt, at udveksling af oplysninger om hvilke varesortimenter mv., som ville indgå i planlagte udsalg, havde indflydelse på konkurrenternes adfærd på markedet. Udvekslingen af oplysningerne skabte en kunstig gennemsigtighed på markedet, der fjernede usikkerhedsmomenter med hensyn til konkurrerende virksomheders påtænkte tilbuds-/rabatadfærd, hvilket havde til formål at begrænse konkurrencen.Konkurrenterne kunne i stedet indrette sig efter oplysningerne med mindre risiko for at miste omsætning.

Konkurrencerådet fandt slutteligt, at informationsudvekslingen ikke bidrog til at styrke effektiviteten i produktionen eller distributionen af tøjet og derfor ikke kunne fritages for forbuddet. Konkurrencerådet udstedte herefter et påbud til de involverede virksomheder om at bringe informationsudvekslingen til ophør.

Konkurrencerådet har besluttet at anmelde begge sager til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) for en strafferetlig forfølgelse. Det vil ske, efter eventuelle ankesager er afgjort.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har i samme sagskompleks også sendt indskærpelser til seks virksomheder i beklædningsbranchen om ikke at udveksle konkurrencefølsomme oplysninger, fx om deltagelse i udsalg og om hvilket varesortiment, der vil indgå i planlagte udsalg.


Bech-Bruuns kommentar


Konkurrencerådet finder i afgørelserne, at Hugo Boss og hhv. Kaufmann og Ginsborg har begået alvorlige overtrædelser af konkurrencelovens forbud mod konkurrencebegrænsende aftaler. Adfærden kan i værste fald straffes med store bøder eller – i særlige tilfælde – fængsel.

Afgørelserne viser, at virksomheder, der både er aktive som leverandør i engrosleddet og samtidigt konkurrerer med sine kunder i detailleddet, bør sikre skarp adskillelse mellem sine engros-og detailaktiviteter for derved at undgå udveksling af konkurrenceføl-som information eller anden samordning mv. vedrørende eksterne kunder og virksom-hedens egne aktiviteter i detailleddet.

Opdelingen bør implementeres både i virksomhedens it-systemer og ved at sikre l adskillelse af personale, så der ikke er sammenfald mellem personer i kunde- og markedsvendte funktioner i virksomhedens engros- og detailaktiviteter.

Endvidere bør man være opmærksom på, at selve modtagelsen af konkurrencefølsom information fra en konkurrent udgør en overtrædelse af konkurrencelovens regler, hvis man ikke klart siger fra over for at modtage oplysningerne. Siger man ikke fra, gælder der en formodning om, at man har taget informationen til indtægt i sin egen virksomhed.

Hos Bech-Bruun er vi specialister i konkurrencelovgivning, og du er altid velkommen til at kontakte os.
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os. Du finder kontaktoplysningerne nedenfor.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Bech Bruun logo
København
Langelinie Allé 35
2100 København Ø
72 27 00 00
72 27 00 27
info@bechbruun.com
Aarhus
Værkmestergade 2
8000 Aarhus C
New York
412 West 15th Street, 15th
New York 10011
Shanghai
No.1440 Yan'an Middle Road
Suite 2H08, Jing'an District
200040 Shanghai
Ledige jobs
Jurainfo logo
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 29.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Ny EU-forordning for screening af udenlandske direkte investeringer træder i kraft
Ny EU-forordning for screening af udenlandske direkte investeringer træder i kraft
21/10/2020
Konkurrenceret
Vestager: Ny politik for henvisninger fra nationale konkurrence­myndigheder
Vestager: Ny politik for henvisninger fra nationale konkurrence­myndigheder
21/10/2020
Konkurrenceret
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har udgivet en ny vejledning om konsortiesamarbejder i udbudsprocesser
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har udgivet en ny vejledning om konsortiesamarbejder i udbudsprocesser
09/10/2020
Konkurrenceret
Ny vejledning om fælles bud i offentlige og private udbud
Ny vejledning om fælles bud i offentlige og private udbud
29/09/2020
Konkurrenceret, Udbud
Dansk møbelvirksomhed bryder konkurrenceloven
Dansk møbelvirksomhed bryder konkurrenceloven
28/09/2020
Konkurrenceret
Design­virksomheds brug af bindende videresalgs­priser udløser millionbøde
Design­virksomheds brug af bindende videresalgs­priser udløser millionbøde
22/09/2020
Konkurrenceret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted