Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Konkurrence­anke­nævnet stadfæster: FK Distribution misbrugte sin dominans

Kromann Reumert
18/05/2021
Konkurrence­anke­nævnet stadfæster: FK Distribution misbrugte sin dominans
Kromann Reumert logo
Det udgjorde misbrug af dominerende stilling, da FK Distribution betingede fysisk distribution af adresseløse forsendelser af, at kunderne samtidig købte formidling af tilbudsaviser på FK Distributions digitale platforme. Det har Konkurrenceankenævnet nu stadfæstet.

Konkurrenceankenævnets kendelse den 27. april 2021 i sag KL-4-2020: Forbruger-Kontakt A/S mod Konkurrencerådet


Baggrund

FK Distribution er den største distributør af adresseløse forsendelser i Danmark. Forsendelsestypen bruges ved omdeling af reklamer, ugeaviser og andre tryksager. Før i tiden var både FK Distribution og PostNord aktive på markedet, men siden PostNord forlod markedet den 1. januar 2018, har FK Distribution været den eneste landsdækkende distributør af adresseløse forsendelser.


Sagen handler om FK Distributions anvendelse af vilkår om koblingssalg over for kunder i perioden 2018 til oktober 2019. Hvis en kunde ønskede at benytte FK Distribution som distributør af adresseløse forsendelser, var det en betingelse, at kunden også købte visning af sine tilbudsaviser på FK Distributions digitale platforme for tilbudsaviser, herunder www.minetilbud.dk og appen "minetilbud". Dermed blev salget af de to ydelser koblet sammen.


Mens markedet for adresseløse forsendelser har været faldende i de seneste år, er markedet for digitale platforme for tilbudsaviser i vækst. Der er en forbindelse mellem de to markeder, fordi en stor del af annoncørerne er kunder på begge markeder, eksempelvis de store dagligvarekæder. Sagen er et eksempel på, at konkurrencemyndighederne er særligt opmærksomme på digitale markeder og platforme.

Konkurrenceankenævnets kendelse

Konkurrenceankenævnet fandt ligesom Konkurrencerådet, at FK Distribution havde misbrugt sin dominerende stilling på markedet for adresseløse forsendelser ved at stille krav om koblingssalg.


Ifølge Konkurrenceankenævnet var vilkåret om koblingssalg konkret egnet til at begrænse konkurrencen, fordi det gav FK Distribution sikkerhed for, at et stort antal af virksomhedens kunder på markedet for adresseløse forsendelser ‒ herunder store og vigtige kunder ‒ også blev virksomhedens kunder på markedet for digitale platforme for tilbudsaviser.

Konkurrenceankenævnet fandt, at det medførte to forhold:


  • FK Distribution sikrede sig flere brugere på sine egne digitale platforme for tilbudsaviser.
  • Kundernes incitament til at anvende og betale for andre digitale platforme for tilbudsaviser blev dermed reduceret.

Konkurrenceankenævnet konkluderede på den baggrund, at FK Distribution havde misbrugt sin dominerende stilling på markedet for adresseløse forsendelser til at opnå en uretmæssig konkurrencefordel på det voksende marked for digitale platforme for tilbudsaviser i Danmark. Konkurrenceankenævnet stadfæstede dermed Konkurrencerådets afgørelse fra juni 2020, som var nået frem til samme konklusion.


Læs Konkurrenceankenævnets afgørelse.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted