Kommissionen har slået fast, at den nye "trappemodel", hvorefter prisen for afledning af spildevand falder med stigende forbrug, ikke udgør statsstøtte til de selskaber, som har et større spildevandsforbrug.
Kommissionens afgørelse af 19. april 2018
Det danske Folketing vedtog i 2013 lov nr. 902 af 4. juli 2013 om ændring af lov om betalingsregler for spildevandsforsyningsselskaber mv. Loven indførte en såkaldt "trappemodel", hvorefter der gives en rabat på spildevandsafledningsafgiften. Modellen er afhængig af, hvor meget der udledes, så rabatten er større, jo mere spildevand der udledes.
Repræsentanter for fødevareindustrien mente, at en sådan rabatordning udgjorde statsstøtte til fordel for de virksomheder, som via den nye ordning ville få større rabatter på deres spildevandsudledning. Spørgsmålet blev derfor indbragt for Europa-Kommissionen.
Kommissionen undersøgte, om det nye afgiftssystem udgjorde en økonomisk fordel og dermed statsstøtte for visse, typisk større, virksomheder. Kommissionen undersøgte blandt andet, om en markedsøkonomisk privat aktør, som er underlagt de samme prisfastsætningsbegrænsninger som de danske spildevandsrensningsanlæg, ville kunne opnå de samme rabatter, som "trappemodellen" medfører.
Kommissionen vurderede, at det i afgørende grad bidrager til rentabiliteten af de danske spildevandsrensningsanlæg at have store virksomheder som kunder. Det var Kommissionens opfattelse, at det, for en privat aktør, ville være nødvendigt at yde de samme rabatter, som ændringsloven indfører, for at kunne holde på de store virksomheder. Disse vil nemlig typisk selv kunne behandle deres eget spildevand, hvis spildevandsafledningsafgiften bliver for høj. Hertil kommer, at de afgifter, som de større virksomheder betaler, stadig dækker omkostningerne ved spildevandsrensningsanlæggenes service.
Kommissionen konkluderede derfor, at "trappemodellen" ikke udgjorde en fordel for visse virksomheder, og at den dermed ikke kunne karakteriseres som statsstøtte.
Læs Kommissionens pressemeddelelse
her.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice
her →