Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Køb og salg af lægepraksis: Hvad skal du være opmærksom på?

WTC advokaterne
19/04/2023
Køb og salg af lægepraksis: Hvad skal du være opmærksom på?
WTC advokaterne logo
At købe eller sælge en lægepraksis kan være en stor beslutning. For de fleste lægers vedkommende, er det ikke dagligdag, og den ukendte proces kan derfor virke uoverskuelig og tidskrævende. Derfor er det vigtigt at alliere sig med betroede rådgivere.

Uanset om du er på vej til at købe eller sælge en lægepraksis, vil du stå over for en række vigtige overvejelser, som du skal tage stilling til, inden du underskriver den endelige overdragelsesaftale. Selvom processen vil variere fra handel til handel, vil den altid indebære en række væsentlige beslutninger, forhandlinger med modparten som køber/sælger samt udarbejdelse af relevante og nødvendige dokumenter. Herunder har PLO og FAPS fastsat en række regler og tidsfrister, som det er vigtigt at tage højde for ved tilrettelæggelse af processen.


Vi anbefaler, at du har en erfaren advokat ved din side, når du gennemfører en overdragelse. Din advokat kan hjælpe dig med at navigere i processen og sikre, at alle dokumenter og aftaler kommer på plads, så du kan føle dig tryg igennem hele processen.


Finansielle overvejelser

Ved køb og salg af lægepraksis, er der flere vigtige finansielle overvejelser, du skal tage stilling til.


Det afgørende er, hvordan købesummen skal fastsættes og finansieres, da det har direkte betydning for både købers og sælgers økonomi efter overdragelsen.


Købesummen for en lægepraksis afhænger af flere faktorer, herunder udbud og efterspørgsel, historisk omsætning, goodwill, driftsmidler og inventar. Goodwill er en særlig værdi, som kan anses som et udslag af virksomhedens fremtidige potentiale, og som oftest udgør en stor del af købesummen. Det er dog vigtigt at have for øje, at PLO og FAPS har fastsat maksimumgrænser for fastsættelse af goodwill ved handel med almen- og speciallægepraksis. Der er således ikke i relation til prisen aftalefrihed mellem parterne. Vi anbefaler, at både sælger og køber altid rådfører sig med en revisor i forbindelse med værdiansættelsen af praksissen.


Praktiske overvejelser

Når du skal købe eller sælge en lægepraksis, er der også en række praktiske overvejelser, som er vigtige at gøre sig. Er du sælger, bør du for eksempel overveje, hvornår det vil være mest hensigtsmæssigt at overdrage din praksis, samt om du skal overdrage den helt, delvist (dvs. oprette en delepraksis) eller successivt (evt. i forbindelse med et generationsskifte) til køber.  


Køber og sælger skal også tage stilling til, om køber skal overtage ejede eller lejede lokaler. Det er vigtigt at få afklaret dette tidligt i processen, for at sikre, at alle forhold i relation hertil når at komme på plads inden overtagelsesdagen. Hvis køber skal overtage lejede lokaler, skal det undersøges, om lejekontrakten giver mulighed for afståelse, og/eller i hvilket omfang der skal indhentes samtykke fra udlejer. Hvis køber ønsker at drive praksis fra nye, lejede lokaler, skal der også i den forbindelse foretages særskilte forhandlinger med udlejer. Og er der tale om ejede lokaler, der tillige skal overdrages til køber, skal der tillige gennemføres en ejendomshandel ved siden af selve overdragelsen af praksissen.


Derudover kan sælger have medarbejdere ansat i praksissen, såsom sygeplejersker og sekretærer. En overdragelse af en lægepraksis er omfattet af virksomhedsoverdragelsesloven, hvilket indebærer, at købers fulde overtagelse som udgangspunkt inkluderer alle medarbejdere på disses eksisterende vilkår. Derfor er det vigtigt at gennemgå alle eksisterende ansættelseskontrakter grundigt inden overtagelsen.


Fra overvejelser til handling

Når køber og sælger har gjort sig ovenstående overvejelser, er det tid til at omsætte dem til handling. Vi anbefaler, at du kontakter en advokat med henblik på håndtering af det videre forløb. Advokaten kan hjælpe dig med at udarbejde eller kommentere på en overdragelsesaftale, som begge parter kan acceptere samt hjælpe med at udarbejde andre dokumenter, der kan være nødvendige i forbindelse med overdragelsen – såsom en interessentskabskontrakt/ejeraftale, skema for tildeling af ydernummer, ejeraftale, ansættelseskontrakter mv.


Når aftalerne er underskrevet, skal de relevante dokumenter fremsendes til godkendelse hos PLO eller FAPS senest 6-7 uger før overtagelsesdatoen, hvorefter den relevante region bliver meddelt om overdragelsen.


Brug for hjælp?

Hvis du overvejer eller har besluttet dig for at sælge eller købe en lægepraksis, er du meget velkommen til at kontakte os, så hjælper vi dig trygt igennem hele processen.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Mange virksomheder er ikke opmærksomme på at udvide force majeure-begrebet i deres kontrakter og flere anvender begrebet helt forkert. Bliv klogere på hvornår noget er en force majeure-begivenhed og hvornår du kan benytte en force majeure-klausul ved manglende leveringer.
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Der kan særligt være en fordel ved at handle ejendomme inden den 1. januar 2024. Det kommer vi bl.a. nærmere ind på i denne episode.
Juridiske kandidater er i høj kurs
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Juridiske kandidater er i høj kurs
Mange virksomheder oplever, at det er svært at tiltrække kompetent juridisk arbejdskraft. Men det behøver det ikke nødvendigvis være - Hvordan kommer vi ind på i denne video hvor vi fortæller om vores erfaringer med markedet og giver gode råd til hvordan du får fat i de rigtige kandidater.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Hvornår er en advokatundersøgelse relevant?
Hvornår er en advokatundersøgelse relevant?
10/04/2024
Øvrige, Compliance
Ansvaret for cybersikkerhed ligger hos ledelsen
Ansvaret for cybersikkerhed ligger hos ledelsen
08/04/2024
Persondata, Compliance, Øvrige
Den europæiske mediefrihedslov – en ny beskyttelse af pressefrihed og journalister i EU
Den europæiske mediefrihedslov – en ny beskyttelse af pressefrihed og journalister i EU
09/04/2024
EU-ret, Øvrige, Medieret
Refusion via rejsebureau
Refusion via rejsebureau
11/04/2024
Øvrige, Transportret
EUs nye AI-forordning (AI Act) vedtages snart
EUs nye AI-forordning (AI Act) vedtages snart
26/04/2024
EU-ret, IT- og telekommunikation, Øvrige
Hvordan håndterer du dine medarbejderes brug af kunstig intelligens (AI)?
Hvordan håndterer du dine medarbejderes brug af kunstig intelligens (AI)?
26/04/2024
Persondata, Immaterialret, Øvrige
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted