Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Klinikassistenten der viste tænder

IUNO
31/10/2022
Klinikassistenten der viste tænder
IUNO logo
En tandlæge opsagde en klinikassistent med 34 års anciennitet, som var ansat i fleksjob. Afskedigelsesnævnet kom frem til, at medarbejderen ikke var blevet forskelsbehandlet på grund af sit handicap. Virksomheden havde også taget hensyn til medarbejderens lange anciennitet.

En tandlægeklinik havde en klinikassistent ansat i 34 år. Medarbejderen var i de sidste år ansat i fleksjob på grund af en rygskade. Det betød, at medarbejderen kun arbejdede om formiddagen og ikke senere end til klokken 13, fire dage om ugen, havde afvekslende arbejdsstillinger, ingen rygbelastende arbejdsopgaver og i øvrigt selv havde mulighed for at tilrettelægge sin arbejdsdag- og tid.


Medarbejderen arbejdede derfor med sterilisation, vask og strygning af tøj, udskæring af frugt, lettere hjælp til skrivning af journal og kun i meget begrænset omfang ved selve tandlægestolen.


Virksomheden oplevede et fald i antallet af tandlæger, og der var derfor for mange assistenter i forhold til tandlæger. Det var derfor nødvendigt at opsige to assistenter. Medarbejderen blev opsagt fordi hendes arbejdsopgaver primært var sterilisation, hvor der allerede var mange, der kunne overtage. Det var også vigtigt for virksomheden, at alle medarbejdere kunne hjælpe ved tandlægestolen i tilfælde af sygdom.


Opsigelsen trak tænder ud

Afskedigelsesnævnet kom frem til, at medarbejderen ikke var blevet forskelsbehandlet på grund af sit handicap. Det var fordi virksomheden havde overvejet alle ansatte før medarbejderen blev opsagt. Virksomheden havde også opsagt medarbejderen ud fra hvem den bedst kunne undvære, og hvad der var vigtigt for virksomhedens fremtidige drift.


Nævnet har en fast praksis om, at virksomheder har en omvendt bevisbyrde når de skal opsige medarbejdere, som har været ansat i mere end 25 år. Virksomheden kunne bevise, at der ikke var medarbejdere med kortere anciennitet, som kunne være opsagt i stedet. Det var også blevet overvejet om medarbejderen kunne blive flyttet til en anden stilling.


Det var heller ikke muligt at tilpasse medarbejderens stillingen yderligere, så medarbejderen for eksempel kunne hjælpe ved tandlægestolen.


IUNO mener

Virksomheder skal være grundige når de opsiger en handicappet medarbejder. Det gælder endnu mere når medarbejderen har været ansat i mere end 25 år. Det vil nemlig være nødvendigt at bevise, at medarbejderen bliver opsagt på grund af andre forhold end sit handicap. Samtidigt skal virksomheden også bevise, at den ikke kunne have undværet en medarbejder med kortere anciennitet i stedet.


IUNO anbefaler, at virksomheder overvejer alle lignende medarbejdere, og dokumenterer hvad de har lagt vægt på i valget af den medarbejder, som bliver opsagt. Hvis der er tale om en handicappet medarbejder skal virksomheder overveje om stillingen kan blive tilpasset så medarbejderen ikke behøver at blive opsagt. Hvis der er tale om en medarbejder med lang anciennitet, skal virksomheden også overveje om medarbejderen i stedet kan blive flyttet til en anden stilling.


[Afskedigelsesnævnets kendelse i sag nr. 0201028 af 28. december 2021]

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
International arbejdskraft - klare anbefalinger
International arbejdskraft - klare anbefalinger
01/07/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Tidsregistrering - er I klar?
Tidsregistrering - er I klar?
19/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Kommune var for langsom
Kommune var for langsom
21/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret, Forsikring og erstatning
Skat og brug af udenlandsk arbejdskraft
Skat og brug af udenlandsk arbejdskraft
21/06/2024
Skatte- og afgiftsret, Ansættelses- og arbejdsret
Lige rettigheder til vikarer på overenskomst
Lige rettigheder til vikarer på overenskomst
20/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret, EU-ret
Nye regler for udenlandsk arbejdskraft vedtaget
Nye regler for udenlandsk arbejdskraft vedtaget
24/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted