Generaladvokat Jääskinen har den 17. juli 2014 præsenteret sit forslag til afgørelse i en præjudiciel sag fra Danmark. Generaladvokaten mener ikke, at der efter EU-retten gælder et forbud mod forskelsbehandling på grund af fedme, men han tilkendegiver, at fedme under visse omstændigheder kan udgøre et handicap.
Sagens baggrund
I en sag om afskedigelse af dagplejeren Karsten Kaltoft har Retten i Kolding forelagt præjudicielle spørgsmål til EU-Domstolen. Byretten har både spurgt, om der gælder et EU-retligt forbud mod forskelsbehandling på grund af fedme, og om fedme kan betragtes som et "handicap" i beskæftigelsesdirektivets (Rådets direktiv 2000/78/EF) forstand.
Karsten Kaltoft havde været ansat som dagplejer i Billund Kommune i 15 år, da han blev opsagt som følge af faldende barnetal. Der blev ikke givet en konkret begrundelse for, hvorfor Karsten Kaltoft var blevet udvalgt. Karsten Kaltoft havde under ansættelsen ikke vejet under 160 kg og havde et BMI på 54. Karsten Kaltoft har under byretssagen gjort gældende, at han ved opsigelsen blev udsat for ulovlig forskelsbehandling på grund af sin fedme.
Generaladvokatens forslag
Generaladvokaten konkluderer i sit forslag til afgørelse, at EU-retten ikke indeholder et generelt princip, der forbyder arbejdsgivere at udøve forskelsbehandling på arbejdsmarkedet på grund af fedme.
Hvad angår spørgsmålet om, hvorvidt fedme kan udgøre et "handicap", der omfattes af beskyttelsen efter beskæftigelsesdirektivet, sondrer generaladvokaten mellem forskellige sværhedsgrader af fedme og fastslår, at det sandsynligvis kun vil være svær, ekstrem eller sygelig fedme, som kan medføre begrænsninger, såsom problemer med bevægelighed, udholdenhed og sindsstemning, der udgør et "handicap".
Han foreslår herefter Domstolen at give byretten det svar, at kun svær fedme kan udgøre et handicap i henhold til beskæftigelsesdirektivet, og kun, hvis den opfylder alle de kriterier, som er opstillet i Domstolens praksis vedrørende begrebet handicap. Hvorvidt det konkret var tilfældet i Karsten Kaltofts tilfælde, tilkommer det Retten i Kolding af efterprøve.
Generaladvokaten afviser i øvrigt, at der skal fastslås en forbindelse mellem det omhandlede arbejde og det omhandlede handicap, for at beskæftigelsesdirektivet kan finde anvendelse. Generaladvokaten mener altså, at det er tilstrækkeligt, at en langvarig lidelse generelt medfører begrænsninger for fuld og effektiv deltagelse i arbejdslivet på lige fod med andre personer, som ikke har denne lidelse.
Generaladvokaten erklærer sig dermed uenig med Kommissionen, der under sagen har gjort gældende, at det ikke kan påstås, at Karsten Kaltofts fedme indebærer en sådan begrænsning, eftersom han har arbejdet som dagplejer for kommunen i 15 år og har deltaget i arbejdslivet på lige fod med andre dagplejere.
Se generaladvokatens forslag til afgørelse
her.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice
her →