Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Ingen ubetinget indsigtsret i whistleblowerordninger

Ingen ubetinget indsigtsret i whistleblowerordninger
IUNO logo
Indsigtsretten betyder, at medarbejdere og andre har ret til at se de oplysninger, der bliver behandlet om dem. Men når der eksempelvis sker indberetning til virksomhedens whistleblowerordning, kan det være et problem at imødekomme en indsigtsanmodning. Adgang til oplysningerne vil nemlig potentielt både kunne udsætte whistleblowerens beskyttelse og undersøgelserne af indberetningen.

Når en whistleblower foretager en indberetning, vil virksomhedens whistleblowerenhed normalt behandle forskellige typer personoplysninger om én eller flere personer, der måske har begået en lovovertrædelse, eller som måske har været involveret i et alvorligt forhold. Det kan eksempelvis være en indberetning om seksuel chikane, tyveri eller bedrageri på arbejdspladsen.


Fordi der alt andet lige derfor vil være tale om en alvorlig sag, opstår der samtidig et behov for at holde oplysningerne i indberetningen så fortrolige som muligt. Det kan dog sætte whistleblowerenheder i klemme, hvis de involverede pludselig beder om at se de oplysninger, der bliver behandlet om dem.


Årsagen er, at databeskyttelsesreglernes grundlæggende indsigtsret kort sagt indebærer, at de involverede som udgangspunkt har ret til indsigt i hvilke oplysninger, der bliver behandlet om dem. Formålet med reglerne er at skabe gennemsigtighed – den gennemsigtighed kan imidlertid spænde ben for både den effektive beskyttelse af whistlebloweren samt whistleblowerens undersøgelser af indberetningen.


Whistleblowerenheder skal kende undtagelserne godt

Whistleblowerenheder skal selvfølgelig efterleve databeskyttelsesreglerne som led i behandlingen af indberetningerne, der kommer ind via whistleblowerordningen. Men ligesom flere af databeskyttelsesreglernes hovedregler gælder der også undtagelser til den grundlæggende ret til indsigt.


Whistleblowerenheder kan eksempelvis for det første afvise at efterkomme en anmodning om indsigt, hvis en enhed efter en konkret vurdering vurderer, at den involveredes interesse i at få adgang til oplysningerne burde vige for Danmarks eller EU's samfundsinteresser. Derudover kan whistleblowerenheder for det andet vælge at afvise at efterkomme en indsigtsanmodning, hvis den involveredes interesse i at få adgang til oplysningerne burde vige for beskyttelsen af andre, såsom whistlebloweren.


I begge tilfælde vil en hel eller delvis adgang til oplysningerne i en indberetning nemlig kunne give en involveret adgang til at kunne forhindre eller på anden måde vanskeliggøre whistleblowerenheders arbejde, såsom ved at ødelægge relevante beviser eller lignende.


IUNO mener

Whistleblowerenheder skal være opmærksomme på, at databeskyttelsesreglerne forudsætter, at vurderingen af om en anmodning om indsigt helt eller delvist bør afvises ultimativt kræver en konkret afvejning af hver oplysning for sig. Det kan være en svær vurdering, der vil afhænge af omstændighederne.


IUNO anbefaler, at virksomheder som led i træningen af den ansvarlige whistleblowerenhed indarbejder en grundig oplæring i databeskyttelsesreglerne – uanset om whistleblowerenheden delvist har outsourcet ansvaret til en ekstern tredjepart. Årsagen er, at der vil opstå mange forskellige spørgsmål og problemstillinger, som i sidste ende vil kunne medføre overtrædelse af databeskyttelsesreglerne, hvis whistleblowerenheden ikke har de rigtige rutiner indarbejdet fra start.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
IUNO logo
København
Njalsgade 19C, 3
2300 København S
53 74 27 00
communication@iuno.law
Stockholm
Grev Turegatan 30
114 38 Stockholm
Oslo
Tollbugata 8
0152 Oslo
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted