Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Ikke ”spild af tid” at deltage i samtale om mulighedserklæring

IUNO
23/08/2021
Ikke ”spild af tid” at deltage i samtale om mulighedserklæring
IUNO logo
En sygemeldt medarbejder blev flere gange indkaldt til en samtale for at lave en mulighedserklæring. Da medarbejderen ikke deltog i samtalen, fik han tilbageholdt sin løn. Da han heller ikke deltog i den efterfølgende samtale, blev han bortvist. Ifølge medarbejderen, var begge tiltag dog ulovlige, idet han havde sørget for en lægeerklæring. Højesteret kom frem til, at udeblivelserne var en så grov misligholdelse, at det både var lovligt at tilbageholde hans løn og senere bortvise ham.

Sagen handlede om en sygemeldt teknisk chef, der ikke ville deltage i mulighedssamtaler for at få udarbejdet en mulighedserklæring. Han fik derfor tilbageholdt sin løn og blev efterfølgende bortvist. Han ville ikke deltage i samtalerne, fordi han mente, at det var spild af hans tid. Virksomheden havde nemlig fået en lægeerklæring, hvor der stod, at han var ude af stand til at arbejde i den periode, hvor samtalerne skulle blive holdt.


Virksomheden havde ved indkaldelserne taget forbehold for, at medarbejderens løn ville blive tilbageholdt, og at han kunne risikere, at ansættelsesforholdet blev ophævet, hvis han ikke mødte op til samtalerne. Virksomheden havde også gjort opmærksom på, at samtalen godt kunne holdes telefonisk, sådan at medarbejderen ikke behøvede at møde fysisk op på arbejdspladsen for at deltage i samtalen.


Medarbejderen mente dog, at der slet ikke var grund til at afholde en samtale med henblik på at vende tilbage til arbejdet. Han fastholdt derfor, at virksomheden herefter som konsekvens hverken kunne tilbageholde hans løn eller bortvise ham. Virksomheden havde nemlig i første omgang kun valgt at tilbageholde hans løn i stedet for at bortvise ham, før han efterfølgende blev bortvist.


Højesteret skulle derfor tage stilling til, om det var lovligt at tilbageholde medarbejderens løn og efterfølgende bortvise ham.


Mulighedssamtaler skal altid være saglige og proportionelle

Virksomheder kan kræve en mulighedserklæring fra medarbejder ved sygefravær. Formålet med mulighedserklæringen er at fastholde medarbejderen i arbejde. Den ene del af erklæringen skal udfyldes af virksomheden og medarbejderen på baggrund af en samtale mellem dem, mens den anden del indeholder en udtalelse fra medarbejderens læge. Virksomheder kan kræve, at sådan en erklæring bliver udarbejdet på et hvilket som helst tidspunkt under medarbejderens sygdomsforløb, og medarbejderen har som udgangspunkt pligt til at møde op til samtalen.


I sagen understregede Højesteret indledningsvist, at det skal være sagligt og proportionalt, før virksomheder kan indkalde medarbejdere til en mulighedssamtale. Det betyder, at virksomheder ikke må indkalde til en samtale, hvis det er sikkert, at medarbejderen ikke kan varetage nogen arbejdsopgaver.


Virksomheden kendte ikke til medarbejderens helbredsmæssige forhold og kunne derfor ikke vide, om han eksempelvis var i stand til at varetage visse arbejdsopgaver hjemmefra. Det var derfor lovligt at indkalde medarbejderen til en samtale. Det betød samtidig, at medarbejderen havde pligt til at møde op til samtalen, medmindre han havde en rimelig grund til ikke at deltage i samtalen.


Højesteret fastslog herefter, at medarbejderens gentagne udeblivelser gav virksomheden ret til at tilbageholde hans løn. Medarbejderen havde nemlig ikke hævdet, at han var ude af stand til at deltage i samtalen. Virksomheden kunne derfor også lovligt bortvise medarbejderen, da han på ny udeblev fra anden mulighedssamtale, selvom han i første omgang kun havde fået tilbageholdt hans løn.


IUNO mener

Sagen viser, at virksomheder efter omstændighederne lovligt kan bortvise en medarbejder, der udebliver fra en mulighedssamtale. Det er i den forbindelse afgørende, hvordan virksomheden har vejledt om muligheden for at afholde samtalen telefonisk, og hvorvidt virksomheden har informeret medarbejderen om, hvilke ansættelsesretlige konsekvenser det kan have, hvis medarbejderen ikke møder op.

IUNO anbefaler, at virksomheder er opmærksomme på, hvornår og hvordan medarbejdere kan blive indkaldt til mulighedssamtaler. Virksomheder kan nemlig ikke kræve en samtale, hvis medarbejderen er for syg til at deltage, eller hvis det er sikkert, at medarbejderen slet ikke kan varetage nogen arbejdsopgaver.


[Højesterets dom af 10. august 2021 i sag BS-47627/2019-HJR]

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
International arbejdskraft - klare anbefalinger
International arbejdskraft - klare anbefalinger
01/07/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Tidsregistrering - er I klar?
Tidsregistrering - er I klar?
19/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Kommune var for langsom
Kommune var for langsom
21/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret, Forsikring og erstatning
Skat og brug af udenlandsk arbejdskraft
Skat og brug af udenlandsk arbejdskraft
21/06/2024
Skatte- og afgiftsret, Ansættelses- og arbejdsret
Lige rettigheder til vikarer på overenskomst
Lige rettigheder til vikarer på overenskomst
20/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret, EU-ret
Nye regler for udenlandsk arbejdskraft vedtaget
Nye regler for udenlandsk arbejdskraft vedtaget
24/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted