Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Ikke aldersdiskrimination at opsige virksomhedens ældste medarbejder

IUNO
09/12/2019
Ikke aldersdiskrimination at opsige virksomhedens ældste medarbejder
IUNO logo


Den ældste medarbejder i en virksomheds økonomiafdeling blev som den eneste opsagt i forbindelse med en omstrukturering. Ligebehandlingsnævnet fandt dog ikke, at opsigelsen udgjorde aldersdiskrimination. Det skyldtes blandt andet, at størstedelen af medarbejderens arbejdsopgaver ville forsvinde efter omstruktureringen. Medarbejderen havde derfor ikke ret til godtgørelse.


Sagen drejede sig om en regnskabsmedarbejder, der blev indkaldt til en seniorsamtale, i anledning af at han fyldte 70 år. Seniorsamtalen var udløst af virksomhedens seniorpolitik, hvorefter medarbejdere fratrådte når de fyldte 70 år. Virksomheden blev dog i forbindelse med medarbejderens seniorsamtale opmærksom, på at seniorpolitikken ikke længere var gyldig på grund af en lovændring. Medarbejderen tilkendegav samtidig under seniorsamtalen, at han under alle omstændigheder ikke ville gå på pension.

Medarbejderens ansættelse fortsatte herefter uændret, indtil han to år senere blev indkaldt til en ny seniorsamtale. Her blev spørgsmålet om pension igen drøftet. Medarbejderen oplevede desuden, at hans chef under mødet kredsede omkring glæden ved at gå på pension og som reaktion på medarbejderens afvisning meddelte, at ”så måtte der komme en anden løsning”. Samme måned blev medarbejderen opsagt. På opsigelsestidspunktet var medarbejderen den ældste i virksomhedens økonomiafdeling, der foruden ham, bestod af fire andre medarbejdere på mellem 47 og 62 år.

Medarbejderen mente, at virksomhedens beslutning om at opsige ham var begrundet i hans alder, og han fremsatte derfor krav om godtgørelse. Han fastholdt blandt andet, at virksomhedens opsigelsesbrev ikke tilstrækkeligt redegjorde, for hvordan hans arbejdsopgaver ville blive påvirket af den varslede omstrukturering. Samtidig henviste han til det korte tidsrum mellem den anden seniorsamtale og opsigelsen. Virksomheden afviste, at medarbejderen havde ret til godtgørelse og fastholdt, at omstruktureringen indebar digitalisering af medarbejderens arbejdsopgaver, der herefter ville bortfalde.

Ligebehandlingsnævnet skulle derefter vurdere, hvorvidt virksomhedens opsigelse udgjorde aldersdiskrimination.


Medarbejderen havde ikke påvist faktiske omstændigheder


Ligebehandlingsnævnet understregede indledende, at medarbejderen først og fremmest skulle sandsynliggøre, at virksomheden havde udvist aldersdiskrimination, hvorefter virksomheden måtte bevise, at det ikke var tilfældet. På baggrund af medarbejderens oplysninger afviste Ligebehandlingsnævnet imidlertid, at medarbejderen havde sandsynliggjort, at opsigelsen var begrundet i hans alder.

Det skyldtes, at medarbejderens arbejde indebar tunge og manuelle regnskabsopgaver. Som resultat af omstruktureringen ville arbejdsopgaverne automatiseres og forsvinde. Medarbejderens øvrige arbejdsopgaver, som bestod i at besvare og viderestille telefonopkald, var desuden allerede markant reducerede, da henvendelser som udgangspunkt skete ved direkte kontakt til hver medarbejder. Som følge heraf ville medarbejderens arbejdsopgaver derfor i væsentligt omfang forsvinde efter omstruktureringen. Ligebehandlingsnævnet bemærkede hertil, at ændringerne ikke ville påvirke afdelingens øvrige medarbejdere, der ikke sad med de samme arbejdsopgaver.


IUNO mener


Der er som udgangspunkt ikke tale om aldersdiskrimination, alene fordi en virksomhed vælger at opsige den ældste medarbejder. Virksomheder skal dog være opmærksomme, på at når flere ældre medarbejdere indgår i en gruppe af medarbejdere, som skal opsiges, kan der opstå en risiko for indirekte diskrimination på baggrund af den statistiske aldersforskel.

IUNO anbefaler, at virksomheder altid får foretaget en juridisk vurdering forud for opsigelse for at sikre og at kunne dokumentere, at opsigelsen ikke er diskriminerende.

[Ligebehandlingsnævnets afgørelse af 24. oktober 2019 i sag 19-396]
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Ny dom fra Højesteret om 120-dages reglen
Ny dom fra Højesteret om 120-dages reglen
14/02/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Er du opdateret på den seneste praksis fra Højesteret om forskerskatteordningen?
Er du opdateret på den seneste praksis fra Højesteret om forskerskatteordningen?
22/02/2024
Skatte- og afgiftsret, Ansættelses- og arbejdsret
Varehus fik millionbøde for kontrol med medarbejdere
Varehus fik millionbøde for kontrol med medarbejdere
19/02/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Nye aktieoptioner, gamle regler
Nye aktieoptioner, gamle regler
22/02/2024
Ansættelses- og arbejdsret, Selskabsret
Finanstilsynet indskærper rådgivningspligt for forsikringsformidlere
Finanstilsynet indskærper rådgivningspligt for forsikringsformidlere
26/02/2024
Forsikring og erstatning, Ansættelses- og arbejdsret
Ligelønsloven: Laboranter og teknikere var ikke i sammenlignelig arbejdsmæssig situation
Ligelønsloven: Laboranter og teknikere var ikke i sammenlignelig arbejdsmæssig situation
26/02/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted