Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Husk at tilgodese de rigtige

Delacour
28/08/2018
Husk at tilgodese de rigtige

Udbetaling af dine pensions- og forsikringsordninger kan skabe konflikter


Pensioner og livsforsikringer udgør ofte en stor andel af det vi efterlader os, men disse summer er ikke omfattet af arvelovens fordelingsregler. Du skal derfor selv sørge for, at det er de rette personer, der får pengene.


Pensions- og forsikringsordninger er ikke omfattet af arveloven


Ved dødsfald regulerer arveloven, hvordan det du efterlader dig skal fordeles. Mange vil måske anse det som naturligt, at udbetalingen fra en pensions- eller forsikringsordning også bliver fordelt efter reglerne i arveloven. Det er imidlertid ikke tilfældet. Det er heller ikke muligt at råde over ordningerne og fordele dem i et testamente. Udbetalinger fra disse ordninger skal derfor administreres i samarbejde med dit pensions- eller forsikringsselskab.


De almindelige regler ved udbetaling af pensions- og forsikringsordninger


Hvis du ikke aktivt har indsat nogen som begunstiget i dine pensions- og forsikringsordninger, vil hele beløbet blive udbetalt til den nærmeste pårørende. Den ”nærmeste pårørende” er, hvis ikke andet er bestemt, din ægtefælle. Ønsker du, at hele beløbet ved dit dødsfald skal tilfalde din ægtefælle, så er der – populært sagt – ingen ko på isen. Har du ingen ægtefælle eller ønsker du ikke, at denne skal tilgodeses, skal du formentlig selv foretage dig noget aktivt.

Hvis din pensions- eller forsikringsordning er oprettet før den 1. januar 2008, vil den nærmeste pårørende efter ægtefællen være dine livsarvinger. Pr. 1. januar 2008 er dette ændret således, at din samlever vil modtage beløbet, før en tildeling til børnene kommer på tale, dog med den begrænsning, at I skal have boet sammen i minimum to år, eller have fællesbørn.

I nedenstående skema er prioritetsrækkefølgen oplistet, hvorefter den på listen højest forekommende person vil modtage begunstigelsen, medmindre udgangspunktet om ”nærmeste pårørende” er fraveget:


Indsættelse af personer i dine pensions- og forsikringsordninger

Såfremt du har en fast samlever, men I hverken har fælles børn eller har boet sammen i minimum to år, vil han/hun ikke automatisk være tilgodeset i dine pensions- og forsikringsordninger. Derfor bør du i den situation indsætte vedkommende som begunstiget, såfremt du ønsker, at vedkommende skal modtage de beløb, som måtte blive udbetalt ved din død.

Såfremt du i stedet ønsker at tilgodese dine livsarvinger, dvs. dine børn, skal de indsættes som begunstiget i ordningerne. Sker dette ikke ”risikerer” du, at din samlever eller ægtefælle står forrest i køen, på bekostning af dine børn.

I dag får mange udarbejdet et testamente, hvori de disponerer over den arv de efterlader sig. Testamentet giver især tryghed, hvor der både er fællesbørn, særbørn og en ugift samlevende. Da pensions- og forsikringsordninger ikke er omfattet af bestemmelserne i et testamente, og da de kan indeholde store beløb, er det vigtigt at tage stilling til, hvem pengene skal tilfalde.

Ønsker du at vide mere om, hvem der får andel i arven efter dig, og i hvilken grad du selv kan bestemme dette, kan du kontakte advokat Stefan W. von Fintel, der kan være dig behjælpelig hermed.

 

  
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Delacour logo
København
Portland Towers
Göteborg Plads 1
2150 Nordhavn
70 11 11 22
70 11 11 33
delacour@delacour.dk
Aarhus
Åboulevarden 13
8000 Aarhus C
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Juridiske kandidater er i høj kurs
Mange virksomheder oplever, at det er svært at tiltrække kompetent juridisk arbejdskraft. Men det behøver det ikke nødvendigvis være - Hvordan kommer vi ind på i denne video hvor vi fortæller om vores erfaringer med markedet og giver gode råd til hvordan du får fat i de rigtige kandidater.
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Mange virksomheder er ikke opmærksomme på at udvide force majeure-begrebet i deres kontrakter og flere anvender begrebet helt forkert. Bliv klogere på hvornår noget er en force majeure-begivenhed og hvornår du kan benytte en force majeure-klausul ved manglende leveringer.
Eksterne investorer - Hvor, hvornår og hvordan?
Mange iværksætter overvejer før eller siden om de skal have eksterne investorer ind. Hvad skal man gøre sig af overvejelser inden man vælger at tage investorer ind i sin virksomhed?
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted