Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Højesteret: Ingen erstatning for psykiske skader, fordi medarbejder ikke var direkte skadelidt

IUNO
29/09/2021
Højesteret: Ingen erstatning for psykiske skader, fordi medarbejder ikke var direkte skadelidt
IUNO logo
Højesteret har netop taget stilling til, om en medarbejder havde krav på erstatning for sine psykiske skader, som han havde fået, fordi han satte en skoledreng af bussen og så ham blive kørt ned lige bagefter. Medarbejderen ydede førstehjælp, men drengen overlevede ikke. Højesteret fastslog, at medarbejderen ikke kunne få erstatning, fordi han ikke direkte havde været en del af ulykken.

En eftermiddag satte en buschauffør en 10-årig dreng af skolebussen lige over for drengens hjem. Drengen ville krydse vejen, og han gik derfor ud foran skolebussen. Her blev drengen påkørt af en varevogn, som var i gang med at overhale bussen. Medarbejderen så ulykken ske fra sit førersæde, og han sørgede blandt andet for at ringe efter hjælp og give drengen førstehjælp. Drengen blev kort efter erklæret død.


Medarbejderen kendte drengen i forbindelse med sit arbejde, og fordi hans datter gik i klasse med ham. Han havde derfor flere gange hentet sin datter hjemme hos drengen og hilst på drengens forældre. Medarbejderen havde også mange gange advaret drengen om, at han skulle vente til at skolebussen var kørt, før han krydsede vejen, men han havde ikke sagt det den dag. Den mere personlige kontakt med drengen var med til at ryste medarbejderen i sådan en grad, at det førte til en arbejdsskade i form af posttraumatisk belastningsreaktion (PTSD). Det betød blandt andet, at han ikke længere kunne køre bus.


Højesteret skulle tage stilling til, om bilistens forsikringsselskab skulle betale erstatning for medarbejderens psykiske skader.


Medarbejderen havde ikke selv været i fysisk fare

Udgangspunktet er, at den erstatningsansvarlige ikke skal erstatte tab, som er påført andre end den direkte skadelidte. Det vil sige, at en såkaldt ”indirekte skadelidt” ikke har krav på erstatning.


I nogle tilfælde har en person, der har fået en psykisk skade alligevel fået erstatning. Det har for eksempel være tilfældet, hvor personen var i fare for at få en fysisk skade. I den konkrete sag udtalte Højesteret, at det heller ikke kunne udelukkes, at der også i andre tilfælde kan blive tale om erstatning for psykisk skade. Det kunne for eksempel være det tilfælde, hvor en person overværer, at en nærtstående bliver dræbt ved en ulykke.


I sagen var udgangspunktet derfor, at medarbejderen ikke havde krav på erstatning. Han havde nemlig ikke været i fare for at få en fysisk skade, og han havde heller ikke haft et tæt forhold til drengen. Der var heller ikke nogen omstændigheder i sagen, der gjorde, at Højesteret ville fravige udgangspunktet. Medarbejderen kunne derfor ikke få erstatning fra forsikringsselskabet. I sagen betød det altså ikke noget, at han havde kendt drengen og hans familie og forsøgt at redde drengen.


IUNO mener

Med sagen havde Højesteret mulighed for at udvide området for erstatning til indirekte skadelidte. Højesteret valgte dog i stedet at holde fast i, at der skal meget til, før medarbejdere kan få erstatning, når de ikke har være direkte indblandet i en ulykke.


IUNO anbefaler, at forsikringsselskaber ved vurderingen af, om der skal udbetales erstatning for psykiske skader til indirekte skadelidte, er særlig opmærksomme på den nye højesteretsdom. Selvom der generelt er stort fokus på mentalt helbred og psykiske skader, er tærsklen for at være erstatningspligtig fortsat høj, når det kommer til personer, som ikke har været direkte involveret i en ulykke eller udsat for direkte fare. Der kan nemlig kun under ganske særlige omstændigheder tilkendes erstatning for psykiske skader, som medarbejdere har fået ved at have overværet en ulykke. Virksomheder og forsikringsselskaber bør altid søge juridisk hjælp, hvis de er i tvivl.


[Højesterets dom i sag BS-38951/2020-HJR af 19. august 2021]

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
IUNO logo
København
Njalsgade 19C, 3
2300 København S
53 74 27 00
communication@iuno.law
Stockholm
Grev Turegatan 30
114 38 Stockholm
Oslo
Tollbugata 8
0152 Oslo
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Skift af forsikringsselskab - Dét skal du være opmærksom på
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Skift af forsikringsselskab - Dét skal du være opmærksom på
Mange virksomheder eller privatpersoner oplever at skulle skifte forsikringsselskab, hvilket der kan være mange gode grunde til. I forbindelse med et skift af forsikringsselskab er der dog visse ting man skal holde sig for øje.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Brugen af genbrugsmaterialer vinder frem, men hvem bærer ansvaret?
Brugen af genbrugsmaterialer vinder frem, men hvem bærer ansvaret?
15/01/2024
Fast ejendom og entreprise, Forsikring og erstatning
Finanstilsynet indskærper rådgivningspligt for forsikringsformidlere
Finanstilsynet indskærper rådgivningspligt for forsikringsformidlere
26/02/2024
Forsikring og erstatning, Ansættelses- og arbejdsret
Afbestilte flybilletter resulterede i boardingafvisning
Afbestilte flybilletter resulterede i boardingafvisning
28/02/2024
Forsikring og erstatning
Overtrædelse af GDPR: Erstatning for ikke-økonomisk skade
Overtrædelse af GDPR: Erstatning for ikke-økonomisk skade
06/05/2024
Persondata, Forsikring og erstatning
Kan selskabet skadesløsholde ledelsen?
Kan selskabet skadesløsholde ledelsen?
23/05/2024
Selskabsret, Forsikring og erstatning
Pludselig sygdom var usædvanlig omstændighed
Pludselig sygdom var usædvanlig omstændighed
28/05/2024
Øvrige, Forsikring og erstatning
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted