Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Højesteret idømmer advokat erstatningsansvar i millionklassen

Horten
04/10/2015
161
Højesteret idømmer advokat erstatningsansvar i millionklassen
Horten logo
I en ny dom har Højesteret taget stilling til, om en advokat havde ydet mangelfuld rådgivning til sin klient, som kunne udløse et erstatningsansvar. Dommen er konkret begrundet, men den kan måske fortælle noget om domstolenes aktuelle vurdering af advokaters erstatningsansvar.

Rådgivning om tilbud på køb af benzinstationer endte med erstatning på over 5,5 millioner kr.
I forbindelse med, at en advokat skulle rådgive sin klient om et muligt køb af to benzinstationer og om finansiering af købet, sendte advokaten på vegne af klienten et tilbud, hvor der ikke var taget forbehold for finansieringen af købet. Desuden indeholdt tilbuddet en overtagelsesdag, der efter klientens ønske var blevet udskudt, men hvor deponeringsdagen ikke var blevet tilsvarende udskudt.
Tilbuddet blev accepteret af sælgerne, men på deponeringsdagen blev det klart, at køberen ikke kunne finansiere købet, og køberen misligholdte derfor aftalen.

Det førte til, at sælgerne rejste et erstatningskrav mod køberen, der blev dømt til at betale 5.543.106 kr. i erstatning, hvilket medførte køberens konkurs. Køberens konkursbo sagsøgte herefter advokaten, der havde rådgivet køber om handlen, idet man mente, at advokaten var erstatningsansvarlig som følge af mangelfuld rådgivning vedrørende deponeringsdagen og finansieringsforholdene.

IKKE ANSVAR PÅ GRUND AF DEPONERINGSDATOEN, MEN PÅ GRUND AF MANGELFULD RÅDGIVNING OM FINANSIERINGEN
Højesteret behandlede først spørgsmålet om erstatningsansvar som følge af, at advokaten ikke havde udskudt deponeringsdagen i tilbuddet. Selvom Højesteret ikke kunne afvise, at de forskellige deponerings- og overtagelsesdage skyldtes en fejl fra advokatens side, var der ikke den fornødne årsagssammenhæng mellem fejlen og køberens tab. Det kunne således ikke antages, at fejlen havde haft nogen væsentlig indflydelse på køberens muligheder for at gennemføre handlen.
Herefter behandlede Højesteret spørgsmålet om, hvorvidt advokaten skulle have rådgivet om finansieringsforholdene. Dommerne delte sig i to lejre, og flertallet fandt, at advokaten kunne holdes ansvarlig for manglende rådgivning om finansieringsforholdene, idet advokaten burde have gjort det klart for køberen, at der ikke var sikkerhed for, at finansieringen ville falde på plads, samt hvilke risici, køberen påtog sig ved at gennemføre handlen. Højesterets flertal dømte derfor advokaten til at erstatte det fulde tab på over 5,5 millioner kroner.

ADVOKATEN HAVDE TILBUDT SELV AT DELTAGE I FINANSIERINGEN AF HANDLEN
Højesteret foretog en meget konkret vurdering af erstatningsansvaret som følge af mangelfuld rådgivning om finansieringen. I afgørelsen blev der blandt andet lagt væk på det mangeårige klientforhold, der betød, at advokaten havde et godt indblik i køberens økonomi, ligesom der blev lagt vægt på klientens forklaring om, at advokaten skulle hjælpe med at få finansieringen på plads, og at han inden afgivelsen af købstilbuddet havde oplyst om sin egen interesse i at deltage i finansieringen. Derudover blev det lagt til grund, at advokaten både over for sin klient og dennes bank havde omtalt muligheden for, at han eventuelt kunne bistå med finansieringen.

På grund af de nævnte omstændigheder vurderede Højesteret, at advokaten inden afgivelsen af købstilbuddet burde have ydet mere specifik rådgivning om finansieringsforholdene.

HORTEN BEMÆRKER
Dommen kan formentlig tages som udtryk for, at hvis en klient ønsker at foretage en handling, der åbenlyst er store risici ved, skal advokaten oplyse sin klient om disse.

Desuden blev det i den konkrete sag anset som en skærpende omstændighed, at advokaten måske kunne antages at have fremmet klientens risikofyldte handling ved sine egne udtalelser eller handlinger.

Læs hele dommen her


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Horten logo
Hellerup
Philip Heymans Allé 7
2900 Hellerup
33 34 40 00
33 34 40 01
info@horten.dk
Aarhus
Frederiks Plads 36
8000 Aarhus C
Herning
Godsbanevej 1B
7400 Herning
Ledige jobs
Jurainfo logo
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 33.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Kan man levere ved at vælte varerne af traileren?
Kan man levere ved at vælte varerne af traileren?
28/09/2020
Transportret, Forsikring og erstatning
Sø- og Handelsretten afviser sag mod spansk værft
Sø- og Handelsretten afviser sag mod spansk værft
24/09/2020
Forsikring og erstatning, Retssager og voldgift
Skadevolders forsikringsselskab var ikke rette sagsøgte
Skadevolders forsikringsselskab var ikke rette sagsøgte
23/09/2020
Forsikring og erstatning
Fejlkalkulation af entreprise - ansvarsfraskrivelse
Fejlkalkulation af entreprise - ansvarsfraskrivelse
07/09/2020
Fast ejendom og entreprise, Forsikring og erstatning
COVID-19: Forsikringsdækning for driftstab?
COVID-19: Forsikringsdækning for driftstab?
26/08/2020
Forsikring og erstatning
Kommune vinder retssag ved Østre Landsret om erstatning for lang sagsbehandlingstid
Kommune vinder retssag ved Østre Landsret om erstatning for lang sagsbehandlingstid
25/08/2020
Forsikring og erstatning, Offentlig ret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted