Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Højesteret: Fogedforbud om erhvervshemmeligheder var ugyldigt

IUNO
18/11/2015
Højesteret: Fogedforbud om erhvervshemmeligheder var ugyldigt


Højesteret har netop afgjort, at en virksomhed ikke kunne nedlægge fogedforbud mod en tidligere ansat, som inden sin fratrædelse overførte erhvervshemmeligheder fra virksomhedens it-systemer til CD-rom’er. Højesteret lagde vægt på, at fogedforbuddet var for vidtgående.

En medarbejder opsagde sin stilling, hvorefter han skulle lave konsulentarbejde for virksomheden. Medarbejderen overførte kort tid før fratrædelsen en stor mængde filer fra firmaets it-system uden firmaets viden og samtykke. Materialet indeholdt blandt andet fortrolige oplysninger om virksomheds kunder og opskriften på virksomhedens produkt.

Den ansatte var ikke bundet af en konkurrenceklausul og indgik efter sin fratrædelse et samarbejde med en konkurrerende virksomhed. Dette medførte ifølge den tidligere arbejdsgiver en tabt arbejdsfortjeneste, som, virksomheden mente, den tidligere ansatte var erstatningsansvarlig for.

Da arbejdsgiveren blev bekendt med, at den tidligere ansatte havde overført oplysninger fra firmaets it-system, fik arbejdsgiveren nedlagt et fogedforbud, som indebar, at den tidligere ansatte i 3 år fra fratrædelsesdatoen ikke måtte deltage i virksomhed forbundet med de oplysninger, som han havde skaffet sig kendskab til.

Højesteret skulle efterfølgende tage stilling til, om fogedforbuddet var berettiget.

Fogedforbud blev ophævet
Højesteret fandt, at den måde, hvorpå den ansatte havde skaffet sig oplysninger om virksomhedens erhvervshemmeligheder, var i strid med markedsføringsloven.

Retten fastslog samtidig, at der var grundlag for et fogedforbud, fordi den ansattes kopiering af oplysningerne sandsynligvis ville medføre benyttelse eller videregivelse af oplysningerne, også selvom den ansatte havde tilbageleveret de anvendte CD-rom’er til virksomheden inden fogedsagen.

Fogedforbuddets indholds- og tidsmæssige rækkevidde var imidlertid for vidtgående i forhold til, hvad der var nødvendigt, fordi fogedforbuddet reelt afskar den ansatte fra at udøve konkurrerende virksomhed, selvom han ikke havde påtaget sig en konkurrenceklausul.

Fogedforbuddet blev derfor ophævet, fordi det ikke var lovligt. Det samme gjaldt beslaglæggelserne, som fulgte af fogedforbuddet, som heller ikke lovlige.

Arbejdsgiveren havde desuden ikke krav på erstatning, fordi der ikke var en sammenhæng mellem den ansattes handlinger og arbejdsgiverens tab.

IUNO mener
Markedsføringsloven giver kun en snæver beskyttelse af erhvervshemmeligheder, og dommen illustrerer, at der skal meget til, før en virksomhed er beskyttet.

Virksomheder, der ønsker at sikre en stærkere beskyttelse af deres erhvervshemmeligheder, bør derfor overveje muligheden for en kundeklausul og/eller konkurrenceklausul i de ansattes kontrakter.

Lovforslaget om ansættelsesklausuler, der forventes at træde i kraft i januar 2016, er vigtigt at have in mente. Denne lov vil medføre, at det bliver sværere at lave konkurrenceklausuler, hvilket, i lyset af de nuværende regler i Markedsføringsloven, stiller virksomheden endnu ringere med hensyn til beskyttelse af erhvervshemmeligheder.

[Højesterets dom af 6. november 2015 – sag 144/2014]












Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
International arbejdskraft - klare anbefalinger
International arbejdskraft - klare anbefalinger
01/07/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Tidsregistrering - er I klar?
Tidsregistrering - er I klar?
19/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Kommune var for langsom
Kommune var for langsom
21/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret, Forsikring og erstatning
Skat og brug af udenlandsk arbejdskraft
Skat og brug af udenlandsk arbejdskraft
21/06/2024
Skatte- og afgiftsret, Ansættelses- og arbejdsret
Lige rettigheder til vikarer på overenskomst
Lige rettigheder til vikarer på overenskomst
20/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret, EU-ret
Nye regler for udenlandsk arbejdskraft vedtaget
Nye regler for udenlandsk arbejdskraft vedtaget
24/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted