Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Historisk høj bøde i kartelsag

Konkurrence- & Forbrugerstyrelsen
04/11/2014
Historisk høj bøde i kartelsag
Konkurrence- & Forbrugerstyrelsen udsender den 03. november 2014 en pressemeddelelse om entreprenørvirksomheden Elindco Byggefirma A/S, der har vedtaget en bøde på 10 mio. kroner for ulovligt at aftale priser på både private og offentlige byggerier. Det er den største bøde, der nogensinde har ramt en virksomhed i en dansk kartelsag.Chefen for Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), statsadvokat Morten Niels Jakobsen, siger:

Det er en af de mest alvorlige af de sager, der indgår i det såkaldte byggekartel, som nu er afsluttet.”


”Jeg er meget tilfreds med, at vi har taget endnu et vigtig skridt i afslutningen af efterforskningen om ulovligt aftalte priser i byggeriet, og vi har nu indtil videre samlet set udstedt bøder for næsten 40 mio. kr.”


 

Direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Agnete Gersing, siger:

”Bødens størrelse afspejler, hvor alvorlig sagen er. Virksomheden har i 12 forskellige større byggeprojekter medvirket til at snyde med priserne."


”Vi ved, at der i gennemsnit tages overpriser på mellem 10 og 50 procent, når der er karteller på spil.”


”Sagen sætter en tyk streg under, hvor alvorlige konsekvenser det kan få for virksomheder, der aftaler priser med konkurrenter. Det afskrækker forhåbentlig mulige kartelmagere, at de nu både risikerer fængselsstraf og endnu større bøder.”


Elindco Byggefirma A/S har vedtaget bøden på 10 millioner kroner for i en periode fra 2007 til 2009 at have brudt konkurrenceloven ved at samordne priser på større byggeprojekter. Desuden accepterer en ledende medarbejder en bøde på 25.000 kroner for sin rolle i sagen.

Elindco vedkender at have medvirket i 12 forhold. Virksomheden har ulovligt aftalt priser med konkurrenter til både private kunder og i forbindelse med licitationer på offentlige byggerier.

Sagen om ”Det store byggekartel” blev opdaget, da Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens efterforskningsenhed i begyndelsen af 2010 fandt grundlag for at foretage kontrolundersøgelser hos fem virksomheder i byggebranchen. I april 2010 anmeldte Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen sagen til videre efterforskning hos SØIK.

SØIK udsendte i begyndelsen af oktober bødeforelæg for omkring 27 mio. kroner til 25 entreprenør-virksomheder for at aftale priser på både private og offentlige byggerier i Københavnsområdet.

I juli vedtog N.H. Hansen og Søn A/S som den første virksomhed i sagen en bøde på 2,2 mio. kroner for at aftale priser på både private og offentlige byggerier. Sammenlagt er der lavet ulovlige aftaler om priser på byggeprojekter i Storkøbenhavn til en samlet værdi af 400-500 millioner kroner.

 

Fakta: Karteller

  • Et kartel er grov økonomisk kriminalitet. Konkurrerende virksomhederne aftaler at begrænse konkurrencen mellem dem.

  • Aftalerne kan have forskellig karakter og fx dreje sig om at koordinere tilbud, aftale priser, opdele markeder eller begrænse produktionen.

  • Det er også et brud på konkurrenceloven, når en virksomhed ”låner” priser fra en konkurrent for at afgive et proformabud.

  • Karteller er meget skadelige for kunderne og for økonomien i samfundet. Undersøgelser viser, at karteller i gennemsnit tager overpriser på 10-50 procent.

  • Virksomheder, bestyrelsesmedlemmer, direktører og andre ledende medarbejdere kan straffes med bøde. Bestyrelsesmedlemmer mv. risikerer desuden fængsel i op til seks år.

  • Det er muligt at slippe for straf. Det kræver blandt andet, at man er den første karteldeltager, der henvender sig til myndighederne.
 


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artikler, der kunne være relevante for dig
Kommissionen fik (næsten) ret i lånerentekartellet
Kommissionen fik (næsten) ret i lånerentekartellet
08/02/2024
EU-ret, Konkurrenceret
Udsigt til dårligt vejr på Øresundsbroen: Ny vurdering af støtteforanstaltninger
Udsigt til dårligt vejr på Øresundsbroen: Ny vurdering af støtteforanstaltninger
20/02/2024
Konkurrenceret, EU-ret
Strafbortfald til deltagere i ulovligt vejstribekonsortium
Strafbortfald til deltagere i ulovligt vejstribekonsortium
08/03/2024
Konkurrenceret, EU-ret
EU-ret: Misbrugsregler kan anvendes på små fusioner
EU-ret: Misbrugsregler kan anvendes på små fusioner
04/03/2024
EU-ret, Konkurrenceret
Retningslinjer for bæredygtige aftaler i landbrugssektoren vedtaget
Retningslinjer for bæredygtige aftaler i landbrugssektoren vedtaget
15/04/2024
Konkurrenceret, E-handel og markedsføring, EU-ret
Ulovlig priskoordinering: Uventede efterdønninger af covid-19
Ulovlig priskoordinering: Uventede efterdønninger af covid-19
16/04/2024
Konkurrenceret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted