Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs NYT Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Har du ret til at købe fast ejendom i Danmark ?

Delacour
14/10/2016
Har du ret til at købe fast ejendom i Danmark ?
Delacour logo

Det er ikke alle der kan få lov til at købe fast ejendom i Danmark. Hvis man som udlænding eller udenlandsdansker ønsker at erhverve fast ejendom i Danmark, er der nogle betingelser, der skal være opfyldt.


Disse betingelser afhænger bl.a. af, om du er EU-borger eller ej og i forhold til, om der er tale om køb af en helårsbolig eller et sommerhus.


Bopælskravet ved køb af fast ejendom


Hvis man ikke har bopæl i Danmark og heller ikke tidligere har haft bopæl i Danmark i mindst fem år, kræves der som udgangspunkt en særlig tilladelse fra Justitsministeriet, hvis man vil købe en bolig i Danmark. De fem år behøver ikke nødvendigvis at være sammenhængende eller at have ligget inden for en vis forudgående periode. Man har bopæl i Danmark, hvis man har sit faste og varige hjem inden for rigets grænser. Der er tale om en konkret vurdering.

Der gælder en undtagelse for EU-borgere. Det er som udgangspunkt muligt for EU-borgere at erhverve fast ejendom i Danmark uden at skulle indhente en særlig tilladelse fra Justitsministeriet også, selvom man ikke opfylder kravene om bopæl i Danmark. Er man statsborger i et EU-land eller et EØS-land (fx Norge, Sverige, Island, Tyskland mv.), kan man altså uden tilladelse købe fast ejendom i Danmark, hvis den skal tjene som helårsbolig for borgeren. Der stilles dog krav om, at man udfylder en såkaldt ”tro- og love-erklæring”.


Køb af sommerhus


Ved køb af sommerhus i Danmark, falder vi dog, for så vidt angår privatpersoner, tilbage på hovedreglen om, at du skal have bopæl i Danmark eller tidligere have haft dette i mindst fem år. Her gælder de lempeligere regler for EU-borgere altså ikke. Som udlænding har man dog ret til at arve et sommerhus i Danmark, ligesom der er mulighed for at overtage et sommerhus i forbindelse med skilsmisse eller en ægtefælles død, selvom man ikke lever op til kravene om bopæl.

Har man en ”særlig tilknytning” til Danmark, har man efter forudgående tilladelse mulighed for at få lov til at købe et sommerhus i Danmark, selvom man ikke kan opfylde kravene om bopæl her i landet. Tilladelse kan fx opnås, hvis man har en personlig tilknytning til den ejendom, som man ønsker at købe, hvis man tidligere har opholdt sig i Danmark, hvis man har nære familierelationer her i landet eller hvis man på anden måde har en særlig stærk tilknytning til Danmark. Der er tale om en samlet vurdering af den enkelte boligkøbers tilknytning til Danmark, og bedømmelsen foretages af Justitsministeriet på baggrund af en ganske udførlig ansøgning om tilladelse til at købe.

Køb af fast ejendom er en kompliceret proces. Der er mange regler der skal overholdes, og dokumenter der bør gennemgås og udarbejdes, alt for at sikre, at der ikke senere opstår uforudsete overraskelser. Advokat Stefan W. von Fintel, svf@delacour.dk, har mange års erfaring med ejendomshandler, og han er klar til at guide dig igennem forløbet og sikre dig mod ubehageligheder på den anden side af boligkøbet.

 

Følg jurainfo.dk på LinkedIn eller Facebook

 


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Delacour logo
København
Portland Towers
Göteborg Plads 1
2150 Nordhavn
70 11 11 22
70 11 11 33
delacour@delacour.dk
Aarhus
Åboulevarden 13
8000 Aarhus C
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Kan en skønserklæring anfægtes?
Kan en skønserklæring anfægtes?
12/03/2021
Fast ejendom og entreprise
Tingsskadebegrebet i erhvervsansvarsforsikringen bliver afklaret
Tingsskadebegrebet i erhvervsansvarsforsikringen bliver afklaret
10/02/2021
Fast ejendom og entreprise, Forsikring og erstatning
Forståelsen af ”maksimalt bebygget areal” i en lokalplan
Forståelsen af ”maksimalt bebygget areal” i en lokalplan
03/02/2021
Fast ejendom og entreprise, Offentlig ret
Bekendtgørelse ændrer entreprenørers vilkår ved gravearbejde
Bekendtgørelse ændrer entreprenørers vilkår ved gravearbejde
25/01/2021
Fast ejendom og entreprise
Skønserklæringer tilvejebragt i en tidligere retssag kunne fremlægges
Skønserklæringer tilvejebragt i en tidligere retssag kunne fremlægges
25/01/2021
Fast ejendom og entreprise, Retssager og voldgift
Folketinget stiller skarpt på ansættelsen af erhvervs­ejendommes grundværdier
Folketinget stiller skarpt på ansættelsen af erhvervs­ejendommes grundværdier
22/01/2021
Fast ejendom og entreprise
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted