Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Har du ret til at købe fast ejendom i Danmark ?

Delacour
14/10/2016
Har du ret til at købe fast ejendom i Danmark ?

Det er ikke alle der kan få lov til at købe fast ejendom i Danmark. Hvis man som udlænding eller udenlandsdansker ønsker at erhverve fast ejendom i Danmark, er der nogle betingelser, der skal være opfyldt.


Disse betingelser afhænger bl.a. af, om du er EU-borger eller ej og i forhold til, om der er tale om køb af en helårsbolig eller et sommerhus.


Bopælskravet ved køb af fast ejendom


Hvis man ikke har bopæl i Danmark og heller ikke tidligere har haft bopæl i Danmark i mindst fem år, kræves der som udgangspunkt en særlig tilladelse fra Justitsministeriet, hvis man vil købe en bolig i Danmark. De fem år behøver ikke nødvendigvis at være sammenhængende eller at have ligget inden for en vis forudgående periode. Man har bopæl i Danmark, hvis man har sit faste og varige hjem inden for rigets grænser. Der er tale om en konkret vurdering.

Der gælder en undtagelse for EU-borgere. Det er som udgangspunkt muligt for EU-borgere at erhverve fast ejendom i Danmark uden at skulle indhente en særlig tilladelse fra Justitsministeriet også, selvom man ikke opfylder kravene om bopæl i Danmark. Er man statsborger i et EU-land eller et EØS-land (fx Norge, Sverige, Island, Tyskland mv.), kan man altså uden tilladelse købe fast ejendom i Danmark, hvis den skal tjene som helårsbolig for borgeren. Der stilles dog krav om, at man udfylder en såkaldt ”tro- og love-erklæring”.


Køb af sommerhus


Ved køb af sommerhus i Danmark, falder vi dog, for så vidt angår privatpersoner, tilbage på hovedreglen om, at du skal have bopæl i Danmark eller tidligere have haft dette i mindst fem år. Her gælder de lempeligere regler for EU-borgere altså ikke. Som udlænding har man dog ret til at arve et sommerhus i Danmark, ligesom der er mulighed for at overtage et sommerhus i forbindelse med skilsmisse eller en ægtefælles død, selvom man ikke lever op til kravene om bopæl.

Har man en ”særlig tilknytning” til Danmark, har man efter forudgående tilladelse mulighed for at få lov til at købe et sommerhus i Danmark, selvom man ikke kan opfylde kravene om bopæl her i landet. Tilladelse kan fx opnås, hvis man har en personlig tilknytning til den ejendom, som man ønsker at købe, hvis man tidligere har opholdt sig i Danmark, hvis man har nære familierelationer her i landet eller hvis man på anden måde har en særlig stærk tilknytning til Danmark. Der er tale om en samlet vurdering af den enkelte boligkøbers tilknytning til Danmark, og bedømmelsen foretages af Justitsministeriet på baggrund af en ganske udførlig ansøgning om tilladelse til at købe.

Køb af fast ejendom er en kompliceret proces. Der er mange regler der skal overholdes, og dokumenter der bør gennemgås og udarbejdes, alt for at sikre, at der ikke senere opstår uforudsete overraskelser. Advokat Stefan W. von Fintel, svf@delacour.dk, har mange års erfaring med ejendomshandler, og han er klar til at guide dig igennem forløbet og sikre dig mod ubehageligheder på den anden side af boligkøbet.

 

Følg jurainfo.dk på LinkedIn eller Facebook

 


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Delacour logo
København
Portland Towers
Göteborg Plads 1
2150 Nordhavn
70 11 11 22
70 11 11 33
delacour@delacour.dk
Aarhus
Åboulevarden 13
8000 Aarhus C
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted