Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Google – et overblik over sommerens EU-sag mod internetgiganten

Horten
28/07/2017
139
Google – et overblik over sommerens EU-sag mod internetgiganten
Horten logo
I juni 2017 afgjorde Kommissionen den første af tre verserende sager mod Google og gav Google en rekordstor bøde på EUR 2,42 mia. for misbrug af dominerende stilling. Ifølge Kommissionen havde Google begunstiget Google Shopping i deres søgetjeneste.Efter syv års undersøgelser, forhandlinger og tre forligsforsøg traf Kommissionen i juni 2017 afgørelse i sagen om Googles prissammenligningstjeneste Google Shopping. En prissammenligningstjeneste finder tilbud for forbrugere fra alle typer af onlineforhandlere.

I 2010 kom Google i Kommissionens søgelys efter klager fra konkurrenter som fx Microsoft over, at Google misbrugte sin dominerende stilling på markedet for online søgemaskiner til at begunstige en række af Googles egne services – såsom Google Shopping, der er Googles prissammenligningstjeneste. Sagen resulterede i en klagepunktmeddelelse i 2015 og nu en endelig afgørelse fra Kommissionen.


Kommissionens afgørelse


Kommissionen konkluderede i sin afgørelse af 27. juni 2017:

  • at Google systematisk har placeret Google Shopping bedre end konkurrenterne i Googles søgemaskine. Resultatet er, at Google Shopping har fået mere synlig trafik i form af links på konkurrenternes bekostning.

  • at Google med en markedsandel på 95 % har en dominerende stilling på markedet for generelle internetsøgemaskiner i alle EU- og EØS-lande.

  • at Google har misbrugt sin dominerende stilling ved at have begunstiget Google Shopping og derved begrænset konkurrencen på markedet for prissammenligningstjenester.


Googles adfærd medførte ifølge Kommissionen en markant stigning i trafikken på Google Shopping og betydelige fald i konkurrenternes markedsandele. Kommissionen fandt, at denne favorisering var i strid med forbuddet mod misbrug af en dominerende stilling i TEUF art. 102.

Google blev på den baggrund pålagt en rekordstor bøde på EUR 2,42 mia. Dertil skal Google inden 90 dage ændre sin søgeplatform, så Google Shopping præsenteres i de neutrale søgninger på lige fod med konkurrenterne. Efterlever Google ikke afgørelsen, risikerer de daglige bøder på op til 5 % af Googles moderselskabs (Alphabet) daglige omsætning på verdensplan.


Sagen herfra og Googles øvrige bekymringer


Google har allerede tilkendegivet, at de ikke er enige i Kommissionens afgørelse og overvejer at anke sagen. Det skal ske senest i slutningen af august. Men selvom Kommissionens sag om Google Shopping er afsluttet, så er Kommissionens undersøgelse af Google langt fra slut. Foruden sagen om Google Shopping undersøger Kommissionen yderligere to sager:

  • Android-sagen, hvor Kommissionen mistænker Google for at hindre udviklingen af applikationer, der kan true Googles position på markedet for søgemaskiner.

  • AdSense-sagen, hvor Kommissionen mistænker Google for at have indgået eksklusivaftaler med tredjepartswebsider om alene at vise annoncer administreret af Google.


Google har modtaget en klagepunktsmeddelelse i begge sager og afventer Kommissionens afgørelse.

Som en afledt følge af Kommissionens afgørelse kan Google desuden forvente flere større erstatningssøgsmål fra konkurrenter og andre aktører, hvilket der allerede har været tilkendegivelser om.


Det viser sagen om Google Shopping


Misbrug af en dominerende stilling og effekten heraf foreligger ofte på samme marked, men det er langt fra altid tilfældet. Sagen om Google Shopping understreger vigtigheden af, at virksomheder med en dominerende stilling på ét marked løbende overvejer, om deres adfærd kan påvirke og fordreje konkurrencen på andre markeder i strid med forbuddet mod misbrug af dominerende stilling. Det er særligt relevant, når en dominerende virksomhed har aktiviteter eller interesser på andre markeder, som der er risiko for at begunstige i strid med reglerne. 
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Horten logo
Hellerup
Philip Heymans Allé 7
2900 Hellerup
33 34 40 00
33 34 40 01
info@horten.dk
Aarhus
Frederiks Plads 36
8000 Aarhus C
Herning
Godsbanevej 1B
7400 Herning
Ledige jobs
Jurainfo logo
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 33.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Ny EU-forordning for screening af udenlandske direkte investeringer træder i kraft
Ny EU-forordning for screening af udenlandske direkte investeringer træder i kraft
21/10/2020
Konkurrenceret
Vestager: Ny politik for henvisninger fra nationale konkurrence­myndigheder
Vestager: Ny politik for henvisninger fra nationale konkurrence­myndigheder
21/10/2020
Konkurrenceret
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har udgivet en ny vejledning om konsortiesamarbejder i udbudsprocesser
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har udgivet en ny vejledning om konsortiesamarbejder i udbudsprocesser
09/10/2020
Konkurrenceret
Ny vejledning om fælles bud i offentlige og private udbud
Ny vejledning om fælles bud i offentlige og private udbud
29/09/2020
Konkurrenceret, Udbud
Dansk møbelvirksomhed bryder konkurrenceloven
Dansk møbelvirksomhed bryder konkurrenceloven
28/09/2020
Konkurrenceret
Design­virksomheds brug af bindende videresalgs­priser udløser millionbøde
Design­virksomheds brug af bindende videresalgs­priser udløser millionbøde
22/09/2020
Konkurrenceret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted