Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Goldman Sachs ansvarlig for porteføljeselskabs adfærd

DLA Piper
10/08/2018
287
Goldman Sachs ansvarlig for porteføljeselskabs adfærd
DLA Piper logo
Retten fastslår i en dom af 12. juli 2018, at det øverste selskab i en koncern er ansvarlig for alle koncernselskabers adfærd. Dette gælder også indirekte kontrollerede selskaber såsom en kapitalfonds porteføljeselskaber.

The Goldman Sachs Group, Inc. (“Goldman Sachs”) havde anlagt et annullationssøgsmål ved EU-Domstolen med påstand om at få ophævet en afgørelse fra EU-Kommissionen, der pålagde selskabet et moderselskabsansvar for konkurrencelovsovertrædelser begået af et datterselskab til et selskab, Goldman Sachs kontrollerede. Retten har den 12. juli fastslået, at Goldman Sachs hæfter solidarisk for en bøde på 37,3 millioner euro, der blev pålagt en producent af elkabler for kartelvirksomhed. Elkabelproducenten Prysmian var et datterselskab til et selskab, der indgik i en gruppe af selskaber, som et af Goldman Sachs’ investeringsselskaber kontrollerede.


Ingen medvirken eller kendskab til kartel


Der var intet bevis, for at Goldman Sachs selv havde kendskab til kartellet. Retten udtalte imidlertid, at dette ikke var nødvendigt for EU-Kommissionen at bevise for at holde et moderselskab solidarisk ansvarlig for overtrædelser begået af et datterselskab.

Goldman Sachs blev anset som moderselskab til Prysmian, idet Goldman Sachs gennem et af sine investeringsselskaber og andre mellemliggende selskaber ejede majoriteten af aktierne i et selskab, der kontrollerede Prysmian. Retten fandt, at der til trods for de mellemliggende selskaber og det faktum, at der udelukkende var tale om aktiebesiddelser i investeringsøjemed, kunne gøres et moderselskabsansvar gældende over for Goldman Sachs, der på papiret havde kontrol med Prysmian blandt andet via sine aktiebesiddelser, og fordi Goldman Sachs modtog regelmæssige opdateringer og månedlige rapporter vedrørende Prysmians drift og havde beføjelse til at udpege medlemmer af forskellige bestyrelser i selskabet. Bødens størrelse blev afgrænset til den periode af kartellet, hvor Goldman Sachs havde kontrol med Prysmian.

Goldman Sachs argumenterede for, at selskabet på trods af sine beføjelser ikke havde mulighed for at udøve faktisk kontrol over bestyrelsen eller Prysmians kommercielle adfærd. Retten fastslog imidlertid, at det efter fast retspraksis kun er nødvendigt at vurdere moderselskabets evne til at udøve afgørende indflydelse på datterselskabets forretningsbeslutninger som helhed.


Moderselskabet hæfter altid


Dommen understreger, at der i EU-konkurrenceretten anvendes et fast princip om, at moderselskabet også er ansvarlig for sine datterselskabers adfærd. Dommen anfører, at der gælder en formodning for, at et moderselskab faktisk udøver en afgørende indflydelse på et kontrolleret datterselskabs handelspolitik, og det påhviler moderselskabet at føre tilstrækkelige beviser til at godtgøre, at datterselskabet optræder selvstændigt på markedet. Sagen illustrerer, at dette er en svær bevisbyrde at løfte. Denne tilgang gælder også for kapitalfonde, der altså ikke nødvendigvis kan afdække deres ansvar med henvisning til, at deres interesse er af ren finansiel karakter.

Dommen har stor betydning for alle koncerner. Moderselskaber bør have ekstra fokus på sine datterselskabers evne til at være compliant med konkurrencereglerne, idet sanktionen kan ramme moderselskabet direkte. Det gælder også for kapitalfondene, som nu må forventes at være endnu mere fokuserede på, at deres porteføljeselskaber har afsat ressourcer til indførelse og opretholdelse af complianceprogrammer.

 


 
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
DLA Piper logo
København
Rådhuspladsen 4
1550 København V
33 34 00 00
denmark@dlapiper.com
Aarhus
DOKK1
Hack Kampmanns Plads 2, 3
8000 Aarhus C
Ledige jobs
Jurainfo logo
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 31.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Var Konkurrence­styrelsens COVID-19-undersøgelse omfattet af miljøoplysnings­loven?
Var Konkurrence­styrelsens COVID-19-undersøgelse omfattet af miljøoplysnings­loven?
19/11/2020
Konkurrenceret
Kommissionen forlænger airport slots-undtagelsen
Kommissionen forlænger airport slots-undtagelsen
19/11/2020
EU-ret, Konkurrenceret
Ny EU-forordning for screening af udenlandske direkte investeringer træder i kraft
Ny EU-forordning for screening af udenlandske direkte investeringer træder i kraft
21/10/2020
Konkurrenceret
Vestager: Ny politik for henvisninger fra nationale konkurrence­myndigheder
Vestager: Ny politik for henvisninger fra nationale konkurrence­myndigheder
21/10/2020
Konkurrenceret
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har udgivet en ny vejledning om konsortiesamarbejder i udbudsprocesser
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har udgivet en ny vejledning om konsortiesamarbejder i udbudsprocesser
09/10/2020
Konkurrenceret
Ny vejledning om fælles bud i offentlige og private udbud
Ny vejledning om fælles bud i offentlige og private udbud
29/09/2020
Konkurrenceret, Udbud
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted