Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Godkendelse af statsstøtte til Øresundsbroen annulleret

Focus Advokater
19/10/2018
209
Godkendelse af statsstøtte til Øresundsbroen annulleret
Focus Advokater logo
Retten, der er EU-Domstolens første instans, har givet færgeoperatøren HH Ferries medhold i en klage over lovligheden af Danmark og Sveriges statsstøtte til Øresundsbroen. Retten har hjemvist sagen til fornyet behandling hos Kommissionen.


Sagen i korte træk


Øresundsbro Konsortiet, som består af et dansk og et svensk selskab, modtog i 1995 statsgarantier fra Danmark og Sverige for en række lån til finansieringen af Øresundsbroforbindelsen. Konsortiet meddelte herefter Kommissionen, at man havde modtaget statsgarantier fra Danmark og Sverige i forbindelse med finansieringen af Øresundsforbindelsen, og Konsortiet ønskede det bekræftet, at disse garantier ikke udgjorde statsstøtte.

Kommissionen meddelte senere i 1995, at statsgarantierne var knyttet til et infrastrukturprojekt af almen interesse, som forbedrede landenes infrastruktur og transportmuligheder, og at staters garanti af finansieringen af sådanne almene interesser som hovedregel ikke var at betragte som statsstøtte. Kommissionen konkluderede derfor, at statsgarantierne ikke skulle anmeldes. Hverken Danmark eller Sverige anmeldte derfor ordningen til Kommissionen.


HH Ferries klage til Kommissionen


HH Ferries indgav i april 2013 en klage til Kommissionen om, at statsgarantierne udgjorde ulovlig statsstøtte og var uforenelig med det indre marked. I januar 2014 indgav HH Ferries en supplerende klage over, at konsortiet var underlagt et fordelagtigt skatteregime, der også efter HH Ferries opfattelse udgjorde ulovlig og inkompatibel statsstøtte. Derudover klagede HH Ferries over, at konsortiet havde modtaget penge til planlægning, opførelse og drift af det tilhørende vej- og jernbanenetværk.

Efter en begrænset undersøgelse besluttede Kommissionen derefter i 2014, at hverken skatteregimet, der var gældende for konsortiet, eller betalingerne for planlægning, opførelse og drift udgjorde statsstøtte. Derudover afgjorde Kommissionen, at statsgarantierne fra Danmark var statsstøtte, men at denne var forenelig med det indre marked. Statsgarantierne fra Sverige var eksisterende støtte fra før Sverige blev medlem af EU og var derfor uden for Kommissionens kompetenceområde.


Rettens afgørelse - annullation og hjemvisning


HH Ferries indbragte i september 2018 Kommissionens beslutning for Retten, som annullerede Kommissionens beslutning og hjemviste sagen til fornyet behandling hos Kommissionen under henvisning til, at Kommissionens undersøgelse af statsgarantiernes forenelighed med det indre marked hverken var tilstrækkelig eller fuldstændig.

Retten fandt blandet andet, at Kommissionen ikke tilstrækkeligt havde undersøgt, hvorvidt statsgarantierne var individuel støtte eller en del af en større støtteordning, hvilket påvirkede hele undersøgelsen, herunder især proportionaliteten af støtten. Derudover havde Kommissionen ikke tilstrækkeligt undersøgt følgerne af statsstøtten i relation til påvirkningen af konkurrencen og samhandlen mellem medlemsstaterne.

Retten fandt endvidere, at Kommissionen ikke tilstrækkeligt havde undersøgt tidspunktet for tildelingen af statsgarantierne, antallet af garantier, og hvorvidt der var tale om ny eller eksisterende støtte, ligesom undersøgelsen ikke tilstrækkeligt sondrede mellem Øresundsbroens opførelse og drift i forbindelse med vurderingen af statsstøttens forenelighed med det indre marked.


Næste skridt


Efter Rettens hjemvisning af sagen til Kommissionen, skal Kommissionen nu iværksætte en ny undersøgelse af Danmark og Sveriges statsstøtte til Øresundsbro Konsortiet. Hvis Kommissionen kommer frem til, at statsstøtten er uforenelig med det indre marked, skal Konsortiet som udgangspunkt tilbagebetale støtten til Danmark og Sverige. Derudover vil HH Ferries og andre markedsaktører have mulighed for at kræve erstatning for det tab, disse måtte have lidt som følge af støtten til Øresundsforbindelsen.

 

  
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Focus Advokater logo
Odense
Englandsgade 25
5000 Odense C
63 14 20 20
mail@focus-advokater
Kolding
Toldbodgade 10, 4
6000 Kolding
Svendborg
Havnepladsen 3 A
5700 Svendborg
København
Amaliegade 40 B, 2
1256 København K
Hamborg
Grimm 8
D-20457 Hamburg
Ledige jobs
Jurainfo logo
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 29.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Ny EU-forordning for screening af udenlandske direkte investeringer træder i kraft
Ny EU-forordning for screening af udenlandske direkte investeringer træder i kraft
21/10/2020
Konkurrenceret
Vestager: Ny politik for henvisninger fra nationale konkurrence­myndigheder
Vestager: Ny politik for henvisninger fra nationale konkurrence­myndigheder
21/10/2020
Konkurrenceret
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har udgivet en ny vejledning om konsortiesamarbejder i udbudsprocesser
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har udgivet en ny vejledning om konsortiesamarbejder i udbudsprocesser
09/10/2020
Konkurrenceret
Ny vejledning om fælles bud i offentlige og private udbud
Ny vejledning om fælles bud i offentlige og private udbud
29/09/2020
Konkurrenceret, Udbud
Dansk møbelvirksomhed bryder konkurrenceloven
Dansk møbelvirksomhed bryder konkurrenceloven
28/09/2020
Konkurrenceret
Design­virksomheds brug af bindende videresalgs­priser udløser millionbøde
Design­virksomheds brug af bindende videresalgs­priser udløser millionbøde
22/09/2020
Konkurrenceret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted