Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

General­advokat Kokott: Ikke-selvstændigt fungerende joint ventures er ikke omfattet af fusions­kontrol­forordningen

Kromann Reumert
16/05/2017
General­advokat Kokott: Ikke-selvstændigt fungerende joint ventures er ikke omfattet af fusions­kontrol­forordningen

Generaladvokaten mener ikke, at fusionskontrolforordningens artikel 3 omfatter ikke-selvstændigt fungerende joint ventures, hvorfor skifte fra ene- til fælleskontrol i sådanne joint ventures alene kan være underlagt national fusionskontrol. Sagen er den første præjudicielle sag om EU-fusionskontrol, og hvis generaladvokatens forslag følges, kan det betyde, at det bliver lettere at få fusionsgodkendt transaktioner vedrørende ikke-selvstændigt fungerende virksomheder/joint ventures.


Generaladvokat Kokotts forslag til afgørelse af den 27. april 2017 i sag C-248/16 – Austria Asphalt HmbH & Co OG mod Bundeskartellanwalt


Af advokatfuldmægtig Andreas Arent Jespersen


BAGGRUND
Et Østrigsk asfaltblandeanlæg, som tidligere havde tilhørt en større byggekoncern, ønskedes fremover drevet som et joint venture-selskab, ejet i fællesskab af den eksisterende ejer samt en anden byggekoncern. Forud herfor var anlæggets aktivitet begrænset til levering til dets eksisterende moderselskab, og det var intentionen, at anlægget efter fusionen alene skulle levere til de to moderselskaber og ingen øvrig aktivitet have.

Som følge af den begrænsede aktivitet kunne anlægget ikke anses som værende en selvstændigt fungerende virksomhed, hverken før eller efter kontrolskiftet. Spørgsmålet var dog, om der til trods herfor forelå en fusion, som var underlagt EU-fusionskontrol. Den Østrigske Oberste Gerichtshof anmodede derfor EU-Domstolen om at tage stilling til, hvorvidt ændringen fra enekontrol til fælleskontrol (joint venture-form) af den ikke-selvstændigt fungerende virksomhed var omfattet af fusionskontrolforordningens artikel 3.

GENERALADVOKATENS FORSLAG TIL AFGØRELSE
Under hensyntagen til bestemmelsens ordlyd, den sammenhæng hvori den indgik samt dens formål mener generaladvokaten, at det afgørende er, hvorvidt den pågældende virksomhed på et varigt grundlag varetager en selvstændig erhvervsvirksomheds funktioner. Kun hvis dette er tilfældet, mener generaladvokaten at der foreligger en fusion som omfattet af artikel 3.

Generaladvokaten foreslår altså, at det præjudicielle spørgsmål besvares, så fusionsbegrebet i artikel 3 forstås som følger: Oprettelse af joint venture-selskaber – hvad enten det drejer sig om oprettelse af nye virksomheder eller om ændring af eksisterende virksomheder til joint venture-form – er udelukkende underlagt den europæiske fusionskontrol, når der er tale om en selvstændigt fungerende virksomhed efter transaktionen.

Såfremt generaladvokatens forslag til afgørelse følges, vil anvendelsesområdet for fusionskontrolforordningen blive begrænset. Det betyder, at det kan blive lettere at få fusionsgodkendt transaktioner vedrørende ikke-selvstændigt fungerende virksomheder/joint ventures.

Læs Generaladvokat Kokotts forslaget til afgørelse 
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her.
JURA § info logo
Søborg
Vandtårnsvej 62B
2860 Søborg
kontakt@jurainfo.dk
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2022 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted